Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Väljer bort Sverige – för spel med Eritrea

Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Johanna Lundberg

Många har velat ha in honom i det svenska landslaget. Nu verkar det bli landslagsspel för Henok Goitom, men för Eritrea.

– Det har inte alls varit på gång länge, vi började snacka om det i förra veckan, säger Goitom till Fotbollskanalen.

Henok Goitom har gjort 13 landskamper på U21-nivå, men aldrig någon seniorlandskamp. Och det verkar inte bli någon heller, för nu har Goitom bestämt sig för att spela sin landslagsfotboll med Eritrea.

"Processen över att spela för det Eritreanska landslaget är igång. Hoppas bara att tillståndet accepteras snabbt av FIFA", skriver Goitom på sitt officiella Twitterkonto.

Föräldrarnas hemland

Eritrea är födelselandet för Goitoms föräldrar och är anledningen till valet.

Goitom har nämnts i landslagsdiskussionen och har funnits med i den 35 man stora bruttotrupp som sedan bantas ner. I den slutgiltiga truppen har han emellertid aldrig kommit med. Beskedet verkar komma som en nyhet för den svenska landslagsledningen.

– Det kommer som en nyhet från mig, jag har inte hört det tidigare, säger landslagschefen Lars Richt till Fotbollskanalen.

"Spelarens val"

Lars Richt säger att landslagsledningen inte haft någon kontakt med Goitom den senaste tiden men lägger sig inte i Goitoms beslut.

– Det är alltid spelarens val, så har vi alltid sagt. Vi tar inte ut en spelare för att låsa honom till ett landslag, utan man måste kvalificera sig för spel och än så länge har vi valt andra, säger Richt till Fotbollskanalen.

Eritrea deltar i det afrikanska kvalet till VM 2018 och möter Botswana i ett dubbelmöte för att ta sig in i gruppspelet. Matcherna spelas den 10 och 13 oktober. Laget har inga direkta framgångar bakom sig.

– Eritrea var med i kvalet till Afrikanska mästerskapet och föll där och nu är man med i VM-kvalet och det är många steg på vägen till VM men man måste börja någonstans, säger Goitom till Fotbollskanalen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!