Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utmanar världsettan efter nya succéåret

Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Landslagsåret har avslutats utan en enda förlust på ordinarie tid.

Nu utmanas USA på tronen som världsetta.

– Den utvecklingen vi haft sen Peter och Magnus tog över har varit fantastisk, säger Caroline Seger.

Det blev visserligen strafförlust mot Kanada i OS-finalen men när 2021 summeras är allt annat positivt för det svenska landslaget.

I övrigt inga förluster men kryss mot USA i april och mot Australien i juni. Och 15 segrar. Lagkaptenen Caroline Seger lyfter fram förbundskaptenen Peter Gerhardssons och hans assisterande, Magnus Wikmans, påverkan på laget sedan de tog över 2017.

– Vi har vuxit som individer och lag och vi har lyckats med den typ av fotboll som de vill spela. Vi har varit väldigt jämna i år och har ingen förlust under ordinarie tid. Det ser väldigt ljust ut för framtiden, säger Seger.

Hon tror och hoppas att Sverige är uppe i världstoppen för att stanna.

– Vi har mött många topplag och bevisat att vi kan vinna mot dem. På riktigt bra dagar är vi bland de bästa i världen. Det gäller att vara det över tid också, att slå den typen av motstånd om och om igen.

Gerhardsson hyllar bredden

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson blickar tillbaka på ett framgångsrikt år där betydligt fler än elva spelare har bidragit.

– Vi har använt ganska många spelare och man ska glädjas åt svensk fotboll och den förmågan som finns att plocka fram spelare. Många spelar i utländska klubbar men de har börjat i damallsvenskan, säger förbundskaptenen och fortsätter.

– Vi har en bra bredd och det har gjort att vi det här året, jämför med när vi började 2017, har många fler alternativ.

Efter USA:s kryss mot Australien utmanas amerikanskorna nu i toppen av världsrankingen som uppdateras i december. 3-0-segern i Malmö mot Slovakien på tisdagskvällen kan räcka för att Sverige ska klättra förbi. För Lina Hurtig är det en klen tröst med tanke på förlusten mot Kanade i OS-finalen.

– Jag vet inte om det (världsrankingen) betyder så mycket för mig personligen. Det är guld som betyder mest för mig, säger anfallaren.

Seger om glädjebeskedet