Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA:s tränare: ”Är ett svårt lag att bryta ner”

Kosovare Asllani hyllas av den amerikanska tränaren för sin förmåga att använda sig av ytor.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Caroline Seger hyllas av både den amerikanska tränare och den forne lagkamraten Alex Morgan.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Inför lördagens landskamp ställs Sverige mot ett USA som de slog ut ur OS i kvartsfinalen 2016. Nu ska USA ge dem ett sista formbesked inför OS i Tokyo. 

Den amerikanska huvudtränaren Vlatko Andonovski har svårt att välja vilken av svenskorna som utgör det största hotet. 

– Det är så många bra spelare med olika kvaliteter vilket kommer erbjuda olika utmaningar och hinder för oss, sa han under fredagens presskonferens. 

I OS i Rio de Janeiro 2016 slog det svenska damlandslaget ut det då regerande OS-mästarna USA efter en avgörande straff av Lisa Dahlkvist i kvartsfinalen. 

Under lördagen möts de igen, i en match som blir ett avgörande formbesked inför sommarens OS i Tokyo. Om man frågar den makedonsk-amerikanske tränaren Vlatko Andonovski var det flera orsaker till att det är just Sverige de möter. 

Han beskrev det svenska landslaget som väldigt organiserade, disciplinerade och med ett bra flyt i anfallsspelet. När amerikanskorna gör sig redo för ett OS måste man möta sig med de lagen som kan erbjuda utmaningar som andra lag inte kan.

– När vi förbereder för OS vill vi möta några av världens bästa lag med några av världens bästa spelare, och Sverige har allt det, sa han under fredagens presskonferens. 

Andonovski fick en fråga om vilken individuell spelare i det svenska landslaget som kan erbjuda utmaningar för amerikanskorna under kvällens match. Han hade då svårt att bara välja en bland svenskorna, men nämnde först och främst Real Madrid-stjärnan Kosovare Asllani. 

– Hon är väletablerad, hon är kreativ och har bra förståelse för att använda ytor som motståndare ger henne. Sedan har Sofia Jakobsson på högra kanten varit väldigt dynamisk, riktigt genomträngande spel så hon är någon som vi har studerat noggrant för att se till att vi kan stoppa henne, sa Andonovski och fortsatte i snabb takt:

– Stina Blackstenius, otroliga löpningar. Och Caroline Seger, dikterar anfallet och startar i gång allt. Som jag sa, det är så himla många bra spelare med olika kvaliteter vilket kommer erbjuda olika utmaningar och hinder för oss. Lika mycket som vi känner oss hotade, lika mycket gör vi oss redo att omfamna dessa utmaningar för det kommer hjälpa oss bli bättre inför OS. 

Bitterheten efter OS i Rio bär USA med sig 

Även den amerikanska anfallaren Alex Morgan passade på att hylla sin forne klubblagkamrat Caroline Seger under fredagens presskonferens.  

– Jag spelade med Seger i Lyon också och hon är en spelare som helt enkelt dominerar mittfältet. Så det ska bli kul att träffa henne och spela mot henne. Jag vet att hon alltid har hög kvalitet på plan, sa Morgan. 

Hon berättade även att det inte är utan fysiska såväl som psykiska svårigheter man möter Sverige under lördagen. Avslutet på OS i Rio 2016 har ingen av amerikanskorna glömt. 

– Det är klart att det alltid kommer vara en del bitterhet kring avslutet på OS 2016. Jag kommer självklart ihåg när de slog oss och även i VM 2011, så de är definitivt ett svårt lag att möta och bryta ner. Jag tror att flera av spelarna som var med under OS 2016 har med det i bakhuvudet och de spelarna som inte var med kommer vi se till att påminna om det.