Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppmaningen till Fifa: Öka trycket på Qatar

Kylian Mbappé med VM-pokalen efter segern mot Kroatien i finalen 2018.
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Qatar har fått hård kritik för bristen på mänskliga rättigheter i landet.
Foto: STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON
Foto: SVEN LINDWALL

Fotbolls VM i Qatar har fått hård kritik för brist på mänskliga rättigheter i landet. 

Nu vill Svenska fotbollförbundet få till ett möte om situationen i landet.

I ett öppet brev till Fifa uppmanar man nu organisationen att öka trycket på Qatar. 

”Baserat på våra värderingar var det fel att lägga VM i Qatar”, skriver Svenska fotbollsförbundet i brevet. 

Över 6 500 gästarbetare har omkommit under förberedelserna till Fotbolls VM i Qatar 2022 och landet och landet har fått motta kritik för bristen på mänskliga rättigheter. 

Den senaste tiden har kritiken mot arrangemanget vuxit. Under VM-kvalet tidigare i våras bar det norska landslaget tröjor med texten: ”Mänskliga rättigheter, på och utanför planen” och flera läder tog efter. 

Skriver brev till Fifa

Nu flyttar det Svenska fotbollförbundet fram sina positioner i frågan. I ett öppet brev adresserat till Fifas Gianni Infantino uppmanar man Fifa att öka pressen på värdnationen. 

I brevet - som är undertecknat av ordförande Karl-Erik Nilsson och generalsekreterare Håkan Sjöstrand - skriver man bland annat: 

”Baserat på våra värderingar är Svenska fotbollsförbundet av den fasta ståndpunkten att det var fel att ge Qatar turneringen”.

”Svenska fotbollsförbundet tycker att det är fotbollsvärldens ansvar att göra allt i vår makt för att säkerställa att mänskliga rättigheter respekteras när det kommer till förberedelserna och genomförandet av turneringen”.  

Vill få till ett möte om turneringen

Vidare ställer man krav på Fifa och erbjuder sig att arrangera ett möte för att diskutera frågan ytterligare. 

Man vill bland annat att Fifa agerar snabbt för att stoppa och utreda de fall kopplade till turneringen där missförhållanden råder och att man använder sin makt för att öka pressen på att landet faktiskt genomför reformer för att skydda arbetarna. 

Vidare skriver man: 

”Trots lagförbättringar är det många migrantarbetare som fortfarande bor och jobbar under svåra förhållanden och det är avgörande att Qatar till fullo inför förbättrade arbetsvillkor och tar till ytterligare åtgärder för att skydda arbetarna”.