Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Sveriges match i EM flyttas

Zlatan Ibrahimovic.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Sergio Ramos.
Foto: MARCELO DEL POZO / BILDBYRÅN
San Mames i Bilbao. Här skulle Sverige mött Spanien i EM.
Foto: LUIS TEJIDO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: LUIS TEJIDO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Bilbao, där Sverige skulle ha mött Spanien, får inte arrangera några matcher i fotbolls-EM i sommar. Staden och den baskiska regeringen ska redan ha fått beskedet från Uefa.

Först på fredag väntas europeiska fotbollsförbundet (Uefa) komma med besked om huruvida Bilbao, Dublin och München får vara kvar som spelorter i EM. Men Bilbao ska redan nu ha fått ett negativt besked från Uefa.

De styrande i Bilbao och Baskien har gjort ett gemensamt uttalande där de kritiserar Uefa för att man tar ifrån staden och regionen värdskapet.

”EM kommer inte spelas i Bilbao. Men vi kan inte tillåta att man spelar med Bilbao och med de baskiska institutionerna”, skriver man.

Spanien skulle ha spelat samtliga tre gruppspelsmatcher, bland annat den första mot Sverige den 14 juni, på fotbollstemplet San Mamés. Uefa kräver att publik ska släppas in på EM-arenorna, något inte Bilbao och Baskien kan garantera.

Kan flyttas till Sevilla

Enligt tidigare uppgifter står Sevilla först i tur som ersättare till Bilbao.

Sverige ska spela sina övriga två gruppspelsmatcher i Dublin – mot Slovakien den 18 juni och Polen den 23 juni – men även där kan det bli aktuellt med en annan spelort.

Allt mer talar för att matcherna flyttas till ett annat land.

– Vi är väldigt försiktiga och tycker att juni är för tidigt. Om de fortfarande insisterar på det (att fylla läktarna till 25 procent) blir det helt ärligt för svårt, vilket är olyckligt, säger vice premiärministern Leo Varadkar.

Irland har haft låg smittspridning av covid-19, och regeringen planerar att öppna samhället gradvis med de flesta affärer stängda till slutet av maj och hotellöppning först i juni.