Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spanska spelarna står fast vid bojkotten – vägrar möta Sverige

Spanien vann VM-guld i somras.
Foto: ABBIE PARR / AP TT NYHETSBYRÅN
Ordförande Luis Rubiales har avgått efter kaoset.
Foto: MANU FERNANDEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Skandalrubrikerna mot Luis Rubiales skandalkyss mot Jenni Hermoso var många och missnöjet bland spelarna har varit stort.

Nu bekräftar det spanska landslaget att de bojkottar de kommande landskamperna – samtidigt som eftermiddagens trupputtagning skjutits upp.

Det har som bekant stormat rejält runt det spanska damlandslaget i fotboll över rätt lång tid.

Först med internt missnöje mot förbundskaptenen (som sedermera lämnade sin post trots sommarens VM-guld) och sedan med Luis Rubiales-skandalen.

Inte minst det andra fallet i fråga har blivit en världsnyhet och för några dagar sedan valde den spanska förbundsbasen att lämna sitt uppdrag efter stora påtryckningar.

Men det verkar inte vara nog för spelarna som enligt Cadena SER via telefon tidigare ska ha redogjort för det spanska fotbollsförbundet att de inte kommer genomföra den kommande landslagssamlingen där Sverige står för motståndet i Nations League den 22 september.

Beslutet ska enligt Marca ha tagits på ett extrainsatt möte under torsdagen där spelarna, med stöd av spelarfacket FUTPRO, kommit överens om att meddela förbundet att de inte vill delta på den kommande samlingen.

Spelarnas beslut om bojkott

De ska nu med ”mer kraft och tydlighet” framfört sina åsikter och varit tydliga med att det inte räcker med att Vilda och Rubiales lämnat. De vill helt enkelt se större förändringar för att flera personer som stöttat och stod nära Rubiales fortfarande är en del av det spanska fotbollsförbundet. Enligt tidningen kommer spelarna inte att vilja representera landslaget så länge personerna i fråga sitter kvar på sina poster. 

När Expressen pratade med landslagets Marika Domanski-Lyfors under onsdagen och pressansvarige Fredrik Madestam räknade de med att matchen den 22 september skulle bli av.

Men det ser nu allt mer osäkert ut.

För när trupputtagningen skulle genomföras av den nya förbundskaptenen Montse Tomé under fredagseftermiddagen sköts den upp, enligt Marca.

Montse Tomés lista är försenad, det är inte känt om den presenteras i dag eller om det kan dröja till i morgon”, skriver tidningen.

Samtidigt publicerar spelarna, bland annat via Jenni Hermoso, sitt öppna brev och bekräftar bojkotten. Av totalt 39 namn som nu visat sitt ”enorma missnöje” är 21 från VM-truppen.

Uppgifter: Riskerar att straffas

Mot dessa typer av händelser måste vi ha absolut nolltolerans, av respekt för vän, för oss själva och för världens kvinnor, skriver truppen som saknar underskrifter från Claudia Zornoza och Athenea del Castillo.

Som vi har kommunicerat till förbundet så har förändringarna inte varit tillräckliga för att spelarna ska känna att de är på en säker plats, där man respekterar kvinnor, främjar damfotbollen och ger oss förutsättningar att prestera maximalt.

På det kräver spelarna bland annat att förbundets president Pedro Rochas avgår, enligt den lista de hade på krav till förbundet (se listan i sin helhet nedan).

Enligt Cadena SER:s uppgifter tidigare i dag riskerar spelarna som bojkottar Nations League-matcherna mot Sverige (22/9) och Schweiz (26/9) hårda straff.

Utöver indragen spelarlicens riskerar spelarna allt böter på uppemot 370 000 kronor per spelare, det vill säga på en totalsumma uppemot nio miljoner kronor. Allt detta ”i händelse av ”upprepade allvarliga överträdelser” enligt artikel 65 i RFEF:s regelbok.

Den spanska spelartruppens fem krav till förbundet

En omgörning av damfotbollens organisation (inom förbundet)

En omgörning av presidentens stab och generalsekretariatet

Att spanska fotbollförbundets president avgår

En omgörning av marknads- och kommunikationsområdet

En omgörning av avdelningen för integritetsskydd

Tidigare: Luis Rubiales mamma hungerstrejkade i kyrka

Udda beslutet efter skandalkyssen
Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Ta del av vårt erbjudande – bli kund, spela på sport och få 100 kr i välkomstbonus!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset