Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska draget efter nya beskedet om EM

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Sveriges gruppspelsmatcher i EM flyttas.

Bilbao och Dublin ersätts med Sevilla och Sankt Petersburg.

– Bra att vi äntligen fått ett besked. Vi har ju goda minnen från S:t Petersburg och åttondelsfinalen i VM där 2018, säger Janne Andersson i ett uttalande.

Det har länge pekat åt att Sveriges EM-matcher flyttas. Uefa kräver att EM:s värdstäder ska släppa in åtminstone en fjärdedel av arenakapaciteten. Krav som ställer till det för städer där lokala coronarestriktionerna stoppar publik. 

Under fredagen kunde Reuters avslöja att Bilbao, där Sverige skulle möta Spanien, fråntas värdskapet. Därför flyttas Sveriges EM-premiär från Bilbao till Sevilla.

Även Dublin stryks som värdstad.

Sankt Petersburg utlovar publikfest

Sveriges två sista gruppspelsmatcher mot Slovakien och Polen var planerade att spelas i Dublin, men flyttas nu till i Sankt Petersburg. 

– Bra att vi äntligen fått ett besked. Vi har ju goda minnen St Petersburg och åttondelsfinalen i VM där 2018. Nu ligger allt fokus på att förbereda oss så bra som möjligt inför kommande mästerskap. Det ska bli väldigt roligt, säger förbundskapten Janne Andersson i ett uttalande.

Flytten till Sankt Petersburg innebär publikfest på de svenska matcherna. Den ryska staden har lovat att 50 procent av arenakapaciteten ska fyllas.

Samtidigt flyttas den åttondelsfinal som skulle spelas i Dublin till London och Wembley. Det innebär att England potentiellt kan spela sex av sju matcher i på deras hemmaplan.

Landslagschefen: ”Basen kan flyttas till Sverige”

För Sveriges landslagschef Stefan Pettersson innebär beskedet att han relativt snabbt måste hitta en ny mästerskapsbas.

Blågult var ju inbokade att bo i Dublin under EM.

– Det känns väldigt skönt att få ett besked. Nu har vi något att förhålla oss till. Det blir ingen EM-bas för oss i Dublin, så nu börjar jobbet för att hitta en ny bas, säger han och fortsätter:

– Det blir ju lite att jobba med ett tag framöver. Jag visste inte heller mycket innan det här beskedet kom. Det är klart att det ställer till lite när det kommer till vår EM-bas som var planerad till Dublin. Vi har ett par veckor på oss nu att utreda, vi behöver ta en diskussion med Uefa och jag vet att de är oerhört angelägna att det ska bli bra för de tre lagen som drabbas.

Kan det bli aktuellt att flytta basen till Sverige?

– Ja, om det är samma regler nu som när vi bokade förra gången. Då fick vi en katalog med alternativ och då kunde man, om man ville, välja att ha sin bas i sitt eget land, det var inte ett måste att ha det i något av värdländerna. Är det samma sak som gäller nu kan det absolut bli aktuellt att ha basen i Sverige.

Hur känner du inför att spela i Sankt Petersburg, där ni ju spelade i VM senast?

– Det känns jättekul med tanke på närheten till Sverige och att vi spelade där under VM senast. Förhoppningsvis får vi dit många blågula supportrar också

https://twitter.com/BoniekZibi/status/1385518978743902208