Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: Hon ersätter Håkan Sjöstrand på förbundet

Andrea Möllerberg.
Foto: Stockholms fotbollförbund
Håkan Sjöstrand (höger) med Fredrik Reinfeldt.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Fotbollskanalen avslöjar att Andrea Möllerberg från Stockholms fotbollförbund blir ny generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet.

Hon ersätter därmed Håkan Sjöstrand och blir första kvinna på posten.

Enligt uppgifter till Expressen är endast Möllerberg och Svenska bilsportsförbundets generalsekreterare Anna Nordkvist kvar i processen

Därmed ser valet av ersättare till Håkan Sjöstrand ut att vara klart. Möllerberg vill själv inte kommentera huruvida hon är klar för rollen i en intervju med Fotbollskanalen, men enligt uppgifterna återstår endast formalia innan det hela blir helt klart.

Rekryteringsprocessen har letts av en kommitté på tre personer bestående av ordföranden Fredrik Reinfeldt, samt förbundsstyrelsens andre vice ordförande, Annika Grälls, och förste vice ordförande, Bert Andersson.

Nyheten kommer efter en jakt på ersättare till Sjöstrand som pågått sedan början av sommaren. I slutet av förra veckan kvarstod två kandidater till jobbet, enligt Expressens uppgifter. 

Utöver Möllerberg fanns då generalsekreteraren i Svenska bilsportförbundet, Anna Nordkvist, med bakgrund på Svenska ishockeyförbundet och Stockholm Live, som ansvarar för bland annat Tele 2 Arena, Avicii Arena och Friends arena. Nordkvist är även vice president i FIA, det internationella bilsportförbundet, där hon blev första kvinna att väljas in i styrelsen.

Formellt beslutas om vem som får jobbet av förbundsstyrelsen, som ska sammanträda inom kort.

Sjöstrand kvar över årsskiftet

Möllerberg fick jobbet som kanslichef på Stockholms fotbollförbund 2019. Hon har utöver det jobbet haft ett engagemang inom Bollstanäs SK och i lokalpolitiken genom partiet Väsbys Bästa. 

Det var i mars, i samband med att Karl-Erik Nilsson klev av som ordförande, som nyheten att Håkan Sjöstrand, som varit generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet sedan 2015, skulle lämna sin position. 

Sjöstrand har dock blivit kvar i sin roll till och med den 31:a december i år – och ska under första halvan av 2024 stanna på förbundet som rådgivare. Han och förbundets arbetsmiljö har varit föremål för ett antal granskningar de senaste åren.

När Karl-Erik Nilssons efterträdare, Fredrik Reinfeldt, nu lett arbetet med att rekrytera en ny generalsekreterare har det, vilket även Fotbollskanalen rapporterar, varit prioriterat att för första gången tillsätta en kvinna på positionen. Enligt Fotbollskanalen har även SHL:s vd Jenny Silverstrand varit aktuell för jobbet.

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Ta del av vårt erbjudande – bli kund, spela på sport och få 100 kr i välkomstbonus!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset