Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgift: Zlatan bröt mot reglerna i sin comeback

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Zlatan Ibrahimovic kan straffas med miljonböter och i värsta fall stängas av från landslaget.

Detta då han, som delägare i spelbolaget Bethard, bröt mot Fifas regler i och med sin comeback i Blågult, skriver Aftonbladet.

Efter nästan fem års frånvaro var den sensationella comebacken ett faktum.

Janne Andersson tog ut Zlatan Ibrahimovic, 39, till landslagssamlingen i mars och Sveriges främste målskytt genom tiderna stod för målgivande passningar i VM-kvalmatcherna mot Georgien och Kosovo.

Samtidigt bröt han mot Fifas regelverk, skriver Aftonbladet. 

Under 2018 klev nämligen Zlatan Ibrahimovic in som delägare i spelbolaget Bethard, något som gjorde det omöjligt för honom att spela VM i Ryssland samma år, om han nu hade velat göra det.

Zlatan Ibrahimovics bolag Unknown AB har cirka tio procent av aktierna i Gameday Group, som i sin tur är den enda aktieägaren i Bethard. Ibrahimovics indirekta ägande bryter därmed mot Fifas etiska regelverk och Uefas disciplinära regelverk.

Uppgifter: Zlatan kan straffas för comebacken

Något som innebär att han bröt mot reglerna i såväl VM-kvalet för Sverige som i Milans spel i Europa den här säsongen. Problemet för Zlatans del är helt enkelt att han dels är delägare i spelbolaget, dels deltar i matcher, med såväl Milan som landslaget, som Bethard erbjuder diverse olika spel på.

Straffet för den som bryter mot Fifas regler? Enligt Aftonbladet handlar det om ett bötesbelopp på närmare en miljon kronor och i värsta fall kan den berörda stängas av från alla fotbollsrelaterade aktiviteter i upp till tre år.

De här komplikationerna har varit kända för svenska landslagsledningen i flera år.

”Nej, vi pratade inte om detta”, skriver förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till tidningen.

På frågan hur han ser på risken att straffas av Fifa svarar han:

”Jag spekulerar inte i eventuella sanktioner men fortsätter så klart pressa på för att få tydlighet i Fifas regelverk då det uppriktigt är en hel del oklarheter i hur det ska tolkas”.