Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

U21-landslaget om speciella situationen: "Självklart olyckligt"

Poya Asbaghi.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Jens Gustafsson.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Poya Asbaghi lämnade jobbet som U21-förbundskapten efter ett år.

Jens Gustafsson efter en match.

Efter kaoset hoppas man på mer kontinuitet i framtiden.

– Om Poya kommer tillbaka? Han är lika aktuell som alla andra licensierade tränare i världen, säger landslagschefen Claes Eriksson.

I september 2020 stod det klart att Roland Nilsson lämnade jobbet som U21-förbundskapten för att ersätta Poya Asbaghi som tränare för IFK Göteborg.

Vem som ersatte Nilsson? Asbaghi.

36-åringen blev dock inte långvarig på sin post.

Efter ett år lämnade han för engelska krislaget Barnsley och strax efteråt presenterades Jens Gustafsson som ny U21-förbundskapten.

I går kom dock beskedet att Gustafsson, efter fyra månader och endast en landskamp, lämnar till jobb för att ansluta till den polska ligatrean Pogon Szczecin. 

– Självklart är det olyckligt att behöva byta tränare på det här sättet som vi har gjort, det måste jag säga. Det är en annorlunda situation för alla, säger U21-landslagschefen Claes Eriksson.

– Men vi måste se det som att vi har kompetenta tränare som andra är intresserade av och som de vill köpa ut. Jens och Poya fick båda möjligheten att flytta utomlands, vilket inte är så vanligt inom svensk fotboll. Vi har ju inte så många tränare utanför Norden. Vi vill ha de bästa tränarna och då är de också attraktiva för andra, tydligen ur ett internationellt perspektiv också. 

”Sen handlar det ju om pengar också”

Andreas Pettersson, som har varit assisterande förbundskapten, ersätter Gustafsson under resterande del av EM-kvalet.

– Jag känner ingen extra press att hitta någon snabbt. På kort sikt är Andreas Pettersson kvar, så det känns väldigt tryggt. Det är två matcher kvar av EM-kvalet, en samling, och vi har fortfarande chansen att gå till EM.

När inleds rekryteringsprocessen?

– I sommar. Det är ingen panik. Realistiskt sett använder vi ju oss av svenska tränare och då blir det en naturlig silly season för oss.

Hur tog du emot beskedet om det polska intresset för Jens Gustafsson?

– Jag hade hört om spekulationer tidigare, men i slutet av förra veckan blev det skarpt läge. Vad jag tänkte då? Man får på något sätt förstå att han vill ta chansen rent sportsligt. Alla personer står sig själv närmast och man fattar sina egna beslut utifrån var man befinner sig. Sen handlar det ju om pengar också.. det får man respektera.

På tal om pengar.. Gustafsson skrev ju ett fyraårskontrakt med fotbollsförbundet i januari. Pogon Szczecin lär ha fått betala en del?

– Ja, allt är ju relativt.. men jag kan tyvärr inte gå in på de ekonomiska detaljerna. Jag kommenterar inte våra avtal på det viset.

Landslagschefen om Poya Asbaghi

Nyligen stod det klart att Poya Asbaghi lämnar sitt uppdrag för Barnsley, som åkte ur Championship.

Är han aktuell för en återkomst med tanke på att han lett landslaget under i princip hela kvalet?

– Jag kan säga så här: han är lika aktuell som alla andra i världen med prolicens. Det vore fel mot honom, liksom mot alla andra eventuella namn, att spekulera i det nu.

Claes Eriksson känner dock inte att förbundskaptensjobbet riskerar att bli en språngbräda för tränare.

– Jag väljer att se det positivt. Att man har stora möjligheter att avancera, det vore nästan hemskt om det vore tvärtom. Att vi skulle låsa in våra tränare.

Landslagschefen sticker dock inte under stol med att ruljansen som varit under de senaste åren inte är önskvärd. 

– Vi hoppas få bättre kontinuitet än vad vi har haft. Samtidigt är det speciellt med U21-landslaget i och med att det kommer in nya spelare vartannat år. Så det går inte att jämföra med A-landslaget på så vis.

Eriksson avslutar:

– Så egentligen kan man ställa sig frågan: är det så viktigt? Behöver man ha samma förbundskapten i flera år när spelarmaterialet byts ut så ofta?

Ur arkivet: Poya Asbaghi tvingas lämna IFK Göteborg