Anna Brolin. Foto: Andreas L ErikssonAnna Brolin. Foto: Andreas L Eriksson
Anna Brolin. Foto: Andreas L Eriksson
Olof Lundh och Patrick Ekwall. Foto: Christian ÖrnbergOlof Lundh och Patrick Ekwall. Foto: Christian Örnberg
Olof Lundh och Patrick Ekwall. Foto: Christian Örnberg

TV4 skickar inte någon studio till Antalya

Publicerad

Säkerhetsläget är osäkert i många delar av Turkiet inför Sveriges landskamp i Antalya på torsdag.

Nu har TV4 beslutat att inte skicka någon studio – programledaren Anna Brolin och experten Hanna Marklund stannar hemma i Stockholm.

– Det känns som ett klokt beslut med tanke på den eskalerande situationen, säger Brolin.

Den svenska planen är oförändrad – trots de senaste veckornas terrordåd i Ankara och Istanbul, och den inställda träningsmatchen mellan Fenerbahce och Galatasaray.

Sveriges landslag reser till Turkiet för att spela mot Turkiet i Antalya.

– Vi har löpande kontakt med ambassader och konsulat där nere. Vi använder alla informationskanaler vi kan. Vi behöver göra det, situationen i Turkiet är väldigt allvarlig, sa förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand i går.

Sändande kanalen TV4 agerar däremot och förändrar i sin styrka. Reportrarna Olof Lundh och Patrick Ekwall reser till Antalya för att arbeta men studion – med bland andra programledaren Anna Brolin och experten Hanna Marklund – stannar hemma.

– Vi hade egentligen tänkt åka fram tills i dag (måndag). Men nu har vi tagit ett nytt beslut med tanke på den eskalerade situationen, och det beslutet är taget i samråd med TV4 och alla som var tilltänkta att åka ner, säger Anna Brolin till SportExpressen.

– Det kommer att vara ett enormt säkerhetspådrag kring landslaget – men det har inte vi som journalister. Med tanke på rådande situation så känner vi: varför riskera det här? Det känns som ett klokt beslut, fortsätter hon.

"Det är fruktansvärt"

Bakgrunden är att minst 28 personer dog i ett självmordattentat i Ankara den 13 mars. I lördags dog fem personer och 36 skadades efter en explosion på en affärsgata i Istanbul. Brolin lider med alla oskyldiga offer och händelseutvecklingen i Turkiet.

– Det är fruktansvärt. Det är en oerhört skrämmande händelseutveckling. Den är oförståelig på ett sätt, men också oförutsägbar, säger hon.

Om beslutet att åka ner eller inte enbart hade varit ditt – vad hade du känt då?

– Jag hade varit kluven till att åka. Jag har varit i situationer som har varit utsatta, till exempel i Sydafrika och Sydamerika i ganska kriminella områden. Det här känns som att det är av en annan kaliber. Det har verkligen eskalerat. Om man hade varit i Turkiet hade man gått runt och tittat omkring sig ganska mycket. Det har varit en olustig känsla att åka ner.

Vad tycker du om landslagets beslut att åka att spela?

– De går på UD:s rekommendationer och tar beslutet efter kommunikation med turkiska förbundet. Man vet i alla fall att det kommer vara en rigorös säkerhet kring båda landslagen och runt arenan. Men en annan geografisk spelplats hade kanske varit mer rimlig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag