Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

TV4 körs över: Måste kalla det för "dam-VM"

Foto: Niklas Larsson / Bildbyrån
Foto: Jan Wiriden
Foto: Nils Petter Nilsson

TV4 vill kalla sommarens VM-slutspel i Kanada för fotbolls-VM.

Nu blir man överkörda av Fifa – det ska nämligen heta dam-VM.

– Det är synd – men vi kan inte gå emot deras bestämmelser, säger exekutiva producenten Andreas Odén till SportExpressen.

Det blåser kring Fifa.

Lite mer än vanligt.

Inte nog med de gripna representanterna i Zürich – under onsdagen står det klart att fotbollsorganet stoppar TV4 från att kalla sommarens VM-slutspel i Kanada för det de vill.

Trots att det endast spelas ett VM i fotboll i sommar vill Fifa att det ska kallas för dam-VM – för att inte blandas ihop med herr-VM som spelas 2018 i Ryssland.

– Det stämmer. Vi har fört diskussioner med Fifa om hur vi ska benämna mästerskapet. Eftersom det heter Fifa Women's World Cup på engelska vill de att det ha en så lik översättning som möjligt, säger TV4:s exekutiva producent Andreas Odén till SportExpressen.

– Vårt förslag var att kalla det här för Fifa fotbolls-VM 2015. Men där ville de förtydliga att det är ett dam-VM. Deras direktiv kan vi inte gå emot.

"Finns ingen uppenbar risk"

Trots att det inte finns något herr-VM i sommar att blanda ihop det med?

– Vår policy är att inte särskilja på dam- och herrevenemang så vida det inte finns risk för sammanblandning. När det är allsvenskan och damallsvenskan är två parallella allsvenskor som spelas samtidigt. Då finns det en uppenbar risk att man inte vilken som är vilken.

TV4-profilen Patrick Ekwall reagerar starkt mot nyheten på twitter: "Om det är sant? Japp. På riktigt", skriver han. Andreas Odén tycker att det är synd att TV4 inte får kalla mästerskapet för det de vill.

– Fifa ser det här ur ett globalt perspektiv och har lite andra ingångsvärden än vad vi har i Sverige. För oss är det naturligt att inte särskilja på damer och herrar. Men de slår mer vakt om sitt varumärke. Det är synd att vi inte kan kalla mästerskapet för det vi vill, säger han.