Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”De känner på extrem värme”

Foto: THANASSIS STAVRAKIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: THANASSIS STAVRAKIS / AP TT NYHETSBYRÅN

SEVILLA. EM-premiär väntar i spansk hetta.

Då väljer Blågult att göra sista träningen mitt på dagen – i över 30 grader värme och stekande sol.

– Vi vill ha så långt kvar till avspark som möjligt, säger förbundskapten Janne Andersson.

Det svenska landslaget landade i den spanska högsommarvärmen under lördagskvällen. Mitt på dagen i Sevilla är det mellan 30 och 35 grader varmt i skuggan – och desto hetare i solen.

Spanska tidningen Marca har spekulerat i att den svenska truppen kommer drabbas av en värmesmocka i Spanien, vilket fick Emil Forsberg att svara syrligt tillbaka:

– Det där låter inte alls bra.

Trots att landslaget har laddat på hemmaplan i svenskt klimat och att matchen mot Spanien spelas sent på tisdagskvällen, har Sverige valt att lägga den sista träningen inför EM-premiären mitt på dagen i stekande sol. Gräsplanen på Olympiastadion i Sevilla har inte någon skugga.

– När vi var på VM i Ryssland tränade vi alltid mitt på dagen och det var också oerhört varmt. Vi vill ha så långt till avspark som möjligt så att vi får tid till att ladda om, förklarar Janne Andersson.

Sverige tränar i stekhetta inför premiären

Träningen på tävlingsarenan kommer inte vara lika tuff som de under EM-lägret i Göteborg.

– Vi kommer köra en lätt träning med kvadraten och lite spel. Det ska inte slita på spelarna överhuvudtaget. Sedan kan vi ladda om till matchen, säger Andersson.

Han sticker inte under stolen med att värmen i Sevilla är påtaglig.

– Det är varmt och vi har länge vetat om att Sevilla är en varm plats. Men det svenska folket har sedan 60- och 70-talet sökt sig hit för att få det varmt. Så vi svenskar gillar värmen i Spanien, säger Janne Andersson.

På den matchförberedande träningen kommer alla 24 spelare att träna, inklusive Albin Ekdal som klev av gårdagens träning efter att ha åkt på en smäll i veckan.

– Han kommer vara ute och köra som alla andra. Jag hoppas på att få bra svar, säger Andersson.

Matchen mot Spanien startar 21.00.

– De får känna på extrem värme nu på eftermiddagen och så kommer de ut i morgon vid halv nio och känner att det här var positivt, det är inte lika varmt nu, säger experten Ola Toivonen i SVT.