Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Trodde det var en av århundradets sämsta..”

Sverige förlorade efter ett mål på hörna.
Danmark vann med 2-0.Foto: C More
Sveriges målvakt Kristoffer Nordfeldt deppar.

KÖPENHAMN/STOCKHOLM. Coronakaos på förhand och uddlöst spel på planen. 

Det fanns mer att önska när Sverige föll med 2-0 borta mot Danmark. 

– Framför allt är det en läropeng för för många spelare, säger Sveriges assisterande förbundskapten Peter Wettergren efter matchen. 

Coronaviruset stal rubrikerna inför avspark och diskussionen kring huruvida det var rätt att spela matchen mellan Sverige och Danmark pågick hela vägen fram till avspark.  

När matchen på Bröndby stadion väl sparkades i gång så bjöds det på ett riktigt sömnpiller till första halvlek. Efter få heta målchanser och inga riktiga dueller gick lagen till pausvila med ställningen 0-0.

”Århundradets sämsta hörna”

I den andra halvleken skulle dock målnollan spräckas och det genom inhopparen Jonas Wind som ersatte Kasper Dolberg i halvtid. Wind som i den 53 minuten hade lämnats helt ensam på en hörna och tvingat Kristoffer Nordfeldt i det svenska målet till en vass räddning.

Åtta minuter senare kunde däremot inte Nordfeldt stå emot. Mathias ”Zanka” Jörgensen skarvade en lågt slagen hörna och Wind kunde raka in 1-0 från nära håll. 

– En av århundradets sämsta hörnor tänkte jag, men det var det inte, ”Zanka” Jörgensen får en touch på den, säger C Mores expert Hasse Backe i sändningen. 

– Det är självklart ett mål som vi kan göra det bättre på, absolut. Den rinner igen allihopa och petas in vid bortre, säger Marcus Danielson som fick chansen i mittförsvaret. 

13 minuter senare var det dags igen. 

Än en gång var det en inhoppare som hittade nätet. Debutanten Alexander Bah lämnades helt fri till höger i straffområdet och placerade in sitt första landslagsmål till 2-0. 

– Vid andra målet så promenerar de in i straffområdet och har en fri på bortre. Det kan vi också göra bättre, säger Danielson. 

Sverige var nära en reducering. Med tio minuter kvar knorrade inbytte Sebastian Larsson en frispark mot det vänstra krysset och tvingade Oliver Christensen i det danska målet till en jätteräddning. 

”Det är en läropeng”

Frånvaron av ordinarie spelare gjorde att det inför matchen pratades om att många spelare skulle få chansen att visa upp sig inför ett kommande EM. Resultatet blev ett lag med många spelare som inte spelat ihop förut. 

– Det är alltid positivt att spela matcher. Det är många nya spelare som inte varit med så mycket. Det är viktigt att komma in i hur Janne och Peter vill spela, att lära oss grunderna i det, säger Marcus Danielson.

Han får medhåll av Mattias Svanberg som lyfter fram fördelarna med att spelare får chansen att visa upp sig - även fast det blir i en ej så samspelt elva.

– Man måste börja någonstans. Det är väl ändå rättvist utifrån att man får spela och visa upp sig på det sättet. Jag vet att våra ledare har koll på det och tar hänsyn till det.

Tycker du att du tog chansen och visade att du vill ha en plats i startelvan även i tävlingsmatcher?

– Man försöker i alla fall. Jag känner att jag hellre misslyckas genom att försöka i stället för att bara chansa och skicka upp bollen, säger Svanberg. 

Då Janne Andersson drabbats av covid-19 leddes laget av den assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren. 

– Det finns alltid saker man kan ta med sig. Framför allt är det en läropeng för för många spelare. Vi har inte så många träningsmatcher där vi kan testa nya spelare, säger han på presskonferensen efter matchen.