Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svaret på petningen: ”Bara att acceptera”

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Tre mål på nio minuter.

Sedan körde Sverige över Slovakien fullständigt i EM-kvalmötet på Gamla Ullevi.

De förkrossande segersiffrorna: 7–0.

– Det är väl ändå helt okej, säger spelare Kosovare Asllani som låg bakom sex av sju mål. 

De svenska VM-hjältarna har brottats med flertalet tunga skador inför landslagssamlingen.

En av dem: Caroline Seger. Inför hemmamatchen mot Slovakien hyllades lagkaptenen stort på innerplan med anledning av den milstolpe på 200 A-landskamper som hon nådde under VM-slutspelet i Frankrike i somras. 

Sverige, som hade fått en fin start på EM-kvalet med två raka segrar, hade sedan inga som helst problem med att avfärda tabelltrean Slovakien. Den förkrossande segern grundlades i slutet av den andra halvleken då Blågult gjorde tre mål på nio minuter:

Minut 26: Kosovare Asllani sätter 1–0.

Minut 30: Lina Hurtig ökar på till 2–0.

Minut 35: Linda Sembrant håller sig på plats efter Magdalena Erikssons styrning efter en hörna och skickar in 3-0 för Sverige.

Sverige krossade Slovakien med 7-0

Med halvtimmen kvar att spela kom också 4–0 genom Nathalie Björn. Stina Blackstenius, som fick inleda matchen på bänken till förmån för Madelen Janogy, byttes in i den andra halvleken och noterades för två snabba mål.

– Det var taktiskt att starta så. Jag hade räknat med att Slovakien skulle försvara lägre Och Madelen Janogy har sett bra ut på träning. Hon är skicklig i att utmana en mot en, när ytorna bakom inte blir så stora. Och det brukar öppna upp sig under matcherna, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

– Men ”Madde” fick problem med en vad därför fick hon kliva av i halvtid. När Stina sedan kommer in så är hon full med energi och det blir fler ytor eftersom vi leder.

Stina Blackstenius om petningen. 

– Det är bara att acceptera. Man kan inte göra något annat i det läget. Janogy gjorde en väldigt bra match senast och jag förstår att det är en konkurrenssituation. För mig handlade det bara om att ta tillvara på chansen när jag fick den.

– Det var kul att få göra mål, speciellt nu när jag inte startade matchen. Det kändes bra att komma in med så mycket energi som möjligt och att det resulterade i mål. 

Fridolina Rolfö stängde sedan matchen med ett läckert långskott som gick in via målvaktens vänstra stolpe.

Slutresultatet: 7-0 till Sverige.

I och med segern är landslaget nu uppe i tre segrar på lika många matcher och har noterats för 16 mål hittills och leder EM-kvaltabellen. 

Getingbetyg på de svenska spelarna

Hedvig Lindahl

---

Hanna Glas

Linda Sembrant

Magdalena Eriksson

Jonna Andersson

----

Julia Zigiotti Olme (ut 82)

Kosovare Asllani

Nathalie Björn

----

Sofia Jakobsson

Madelen Janogy (ut 45)

Lina Hurtig (ut 71)

 

Avbytare: 

Stina Blackstenius (in 45)

Fridolina Rolfö (71) spelade för kort tid för betyg

Loreta Kullashi (82) spelade för kort tid för betyg

 

Betygsättare: Anna Friberg och Frida Olsson

Kosovare Asllani matchens spelare

Den svenska storstjärnan Kosovare Asllani var matchens bästa spelare.

Förutom att själv sätta dit 1–0-målet spelade hon fram till ytterligare tre, och låg bakom två. 

– Jag är nöjd, och kände att jag var en stor del av. Det var kul att spela och jag kände mig på bra spelhumör. Första 20 krympte de (Slovakien) ytor och höll tätt. Men vi skapade ytor och tryckte på med flera chanser. En bra match, säger Asllani.