Tre Kronor tar ställning mot hedersvåld. Foto: Yuri Kochetkov / Epa / TtTre Kronor tar ställning mot hedersvåld. Foto: Yuri Kochetkov / Epa / Tt
Tre Kronor tar ställning mot hedersvåld. Foto: Yuri Kochetkov / Epa / Tt
Foto: Robban AnderssonFoto: Robban Andersson
 Foto: Robban Andersson
Fadime. Foto: Magnus JönssonFadime. Foto: Magnus Jönsson
Fadime. Foto: Magnus Jönsson
Pela.Pela.
Pela.

Tre Kronors protest – mot hedersmorden

Publicerad

Tre Kronor tar ställning mot hedersvåldet.

Under de svenska hockeyhjältarnas match mot Finland på Hovet i morgon kommer en informationsfilm från organisationen "Glöm aldrig Pela och Fadime" att visas på jumbotronen.

– Det handlar om medmänsklighet, säger Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Mikael Lundström.

Filmen i fråga spelades redan i går, när 5 500 åskådare fanns på plats på Behrn arena i Örebro för att bevittna Tre Kronors 3-2-seger mot Finland.

Filmen är producerad av "Glöm aldrig Pela och Fadime", en sekulär och ideell förening som arbetar mot hedersvåld. Organisationen är döpt efter Pela Atroshi och Fadime Şahindal som 1999 respektive 2002 miste sina liv i hedersrelaterade mord.

"Därför sa vi ja"

– Vi fick en förfrågan från den här gruppen. Vi tog upp det och tyckte att det var en behjärtansvärd sak. Så därför sa vi ja, säger Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Mikael Lundström.

– Vi får ett antal förfrågningar av olika karaktär. Men vi tyckte att det här passade in i vårt mångfaldsprojekt och att vi kunde ställa oss bakom det. Det ligger i linje med det vi jobbar med.

"En invandrartjej som blir väldigt illa utsatt"

På vilket sätt?

– Det är en bild av en invandrartjej som blir väldigt illa utsatt, och det ligger i linje med våra försök att hjälpa till med integrationen och våra tankar att vi kan vara en liten part i den. Kan det vara till någon liten hjälp att visa upp den här filmen, som handlar om en angelägen fråga, då ligger det i linje med det vi jobbar med.

Ser ni det här som ett politiskt ställningstagande?

– Nä, jag tycker att det handlar om medmänsklighet. Det finns så klart ett politiskt inslag i det, men vi har inte tagit den diskussionen. Vi tycker helt enkelt att det här stämmer överens med insatserna vi försöker göra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag