Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu träder han fram – efter Jannes utbrott

Foto: Frida Olsson
Foto: Frida Olsson
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: JOSE MANUEL VIDAL / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Janne Andersson lämnade Olympiastadion i Aten irriterad. 

Den svenske förbundskaptenen hade under upprepade gånger blivit störd under sin presskonferens – och på väg ut konfronterade han en man. 

Denne man är Michalis Zolotas, presschef på det grekiska fotbollsförbundet. 

– När han gick sa vi båda tack och jag bad om ursäkt, säger Zolotas. 

Sverige hade på onsdagskvällen chansen att mer eller mindre säkra en plats till VM i Qatar nästa år. Seger mot Grekerna skulle innebära att bara en smärre härdsmälta skulle stoppa det svenska landslaget från att direktkvala in till VM. 

Men så blev det inte. 

Redan efter segern mot Spanien varnade Dejan Kulusevski för att Grekland på bortaplan skulle bli en tuff nöt att knäcka. 

Och så blev det. 

Sverige kom inte upp i alls samma nivå som de gjorde mot Spanien och gick förlorande av planen. De grekiska segersiffrorna skrevs till 2-1 och förbundskapten Janne Andersson var irriterad. Och värre skulle det bli. 

Janne Anderssons ilska på presskonferensen

På presskonferensen efteråt så stördes Andersson vid flera tillfällen av flera personer inne i salen. Först en grekisk kameraman och därefter en grekisk presstjänsteman. 

– Jag blir alltid irriterad när folk springer och pratar. Har vi presskonferens ska man prata med mig, annars behöver jag inte vara här, sa Andersson på presskonferensen, innan han utbrast: 

– Helvete. Förlåt, men det är helt otroligt alltså.

På väg ut från presskonferenssalen gick Andersson fram till den grekiske presstjänstemannen och konfronterade honom. Enligt Aftonbladet sa Andersson: ”Vad är problemet” samt ”prata inte när jag pratar”

Mannen som Andersson konfronterade är Michalis Zolotas, presschef på det grekiska fotbollsförbundet – och SportExpressen har varit i kontakt med honom om händelsen. 

I hans mening är det här inte någon stor sak. 

– När han gick sa vi båda tack. Han sa till mig att inte avbryta honom nästa gång och jag bad om ursäkt. Jag har stor respekt för Janne Andersson som tränare, säger Zolotas. 

”Andersson var upprörd över resultatet och det är förståeligt”

Zolotas tycker dock inte att det fanns några egentliga störningsmoment under presskonferensen. 

– Faktum är att ingen pratade, så det var inte det som störde, säger han. 

Zolotas berättar att de hade problem att hitta en översättare som kunde grekiska, svenska och ”fotbollsspråket” – som han uttrycker det. Därför kom Grekland och Sverige överens om att Andersson skulle ta ett antal frågor på engelska. 

– Sverige kanske glömde överenskommelsen? För det var flera grekiska journalister som kom fram till mig och undrade om det. Jag ska berätta för dig att vi i Grekland har väldigt stor respekt för Sveriges landslag, därför är det helt rimligt att vi vill fråga om Anderssons åsikt efter en sån här seger. 

Men vad var det som störde Janne då, menar du?

– Jag rörde bara på mina händer mot honom, för att få hans uppmärksamhet. Så att de inte glömde att svara på frågor på engelska. Andersson var upprörd över resultatet och det är förståeligt. Och han kanske tyckte att han blev förolämpad, men det var ingen som förolämpade honom. 

– Som sagt, jag bad om ursäkt sen, det här är ingen stor sak. Andersson är en resonabel person. 

Sen, precis innan samtalet ska ta slut, bryter Zolotas in. 

– Jag älskar Sverige som land! Jag har faktiskt varit där sex gånger. 

Förbundskapten Janne Andersson är förbannad efter den blytunga VM-kvalförlusten.