Zlatans första ord: ”Guds återkomst”

Zlatan tillbaka i Blågult för första gången på fem år.
Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: JENNIFER LORENZINI / REUTERS BILDBYRÅN

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka. 

Drygt fem år efter att han tackade för sig i Blågult är 39-åringen uttagen i Janne Anderssons landslag. 

”Guds återkomst”, skriver Ibrahimovic på Instagram.

Radja Nainggolans långskott skruvade sig runt Erkan Zengin och förbi Andreas Granqvist. Andreas Isaksson sträckte ut samtliga av sina 200 centimeter för att nå bollen – men det var förgäves. 

1-0 Belgien och Sverige var utslaget ur EM 2016. Det var inte bara slutet på ett undermåligt mästerskap för svensk del, det var dessutom slutet på en era. 

Tidigare nämnda Isaksson gjorde sin sista match i landslagströjan, Kim Källström likaså. 

Också Zlatan Ibrahimovic då, förstås. Matchen mot Belgien var hans 116:e landskamp. Under sin tid i Blågult hade Zlatan hunnit med att göra 62 mål, flest genom tiderna. 

– Jag vill tacka alla supportrar som har hjälpt att uppnå det jag har gjort. Vart jag än åker kommer jag alltid att ta med mig den svenska flaggan och vara stolt över den, sa Zlatan då. 

PREMIUM: Så ska Sverige ställa upp med Zlatan 

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i svenska landslaget

Drygt fem år senare är Zlatan tillbaka i Blågult. På tisdagen togs Zlatan ut i Janne Anderssons trupp till VM-kvalmatcherna mot Georgien och Kosovo (25 respektive 28 mars) samt träningsmatchen mot Estland (31 mars). 

– Först och främst så är det en väldigt bra fotbollsspelare, den bästa vi haft i Sverige. Det är så klart väldigt roligt att han vill komma tillbaka. Förutom det han kan bidra med på planen så har han ju en otrolig erfarenhet och kan bidra med den till andra spelare i laget, säger Janne Andersson i en kommentar på förbundets hemsida.

Comebacken och uttagningen sker mot alla odds. 

Dels på grund av den svåra knäskada Zlatan ådrog sig i Manchester United, men kanske främst för hur han under åren agerat mot landslaget. Vid flera tillfällen har 39-åringen hintat om en comeback, men oftast slutade det med att Zlatan presenterade ett nytt affärssamarbete. 

Zlatan har också riktat hård kritik mot Janne Andersson vid flera tillfällen. I en intervju med SportExpressen från hösten 2019 sa Zlatan att Andersson inte tagit med någon med utomnordisk bakgrund till sin första samling. 

– Det var ingen. Sedan fick han frågan om det. Då bajsade han på sig. Andra samlingen tog han med spelare med annan bakgrund för att det skulle bli politiskt korrekt. 

När Dejan Kulusevski sedan blir uttagen i landslaget, för att starta på bänken mot Frankrike i Nations League, så reagerar Zlatan på nytt. 

”Vilket jävla skämt. Ytterligare ett bevis. Inkompetenta personer på fel positioner som kväver svensk fotboll”, skrev han på Twitter. 

Här är hela Zlatans landslagsresa

Debuten och första mästerskapet:

Ibrahimovic gjorde sin första A-landskamp hemma mot Färöarna (0–0) den 31 januari 2001.

Anfallstalangen blev mållös på konstgräset i Växjö Tipshall, men ordnade en straff (som Markus Johannesson missade) och blev utsedd till matchens lirare.

Jag var lite nervös för nationalsången, sade han efteråt.

Året efter kom Ibrahimovic med i Sveriges trupp till VM Japan och Sydkorea. Han fick nöja sig med två inhopp, bland annat i åttondelsfinalen mot Senegal (1–2).

Utekvällen och bojkotten:

Zlatan Ibrahimovic, Olof Mellberg och Christian Wilhelmsson struntade i reglerna – alla skulle vara på hotellet senast klockan 23 – och gav sig ut i Göteborg en septemberkväll 2006. Strax efter 01 var de tillbaka. Dagen efter kallades spelarna till möte med förbundskapten Lars Lagerbäck – och en halvtimme senare skickades trion hem, två dagar före EM-kvalet mot Liechtenstein.

”Det är landslagsledningens uppfattning att de tre brutit mot det gemensamt överenskomna och man har därför beslutat att de tre får lämna landslaget i Göteborg med omedelbar verkan”, skrev förbundet i ett pressmeddelande.

Därefter valde Ibrahimovic att bojkotta landslagets matcher mot Island och Spanien. I mars var han tillbaka.

Nobben till Hamrén:

Förbundskapten Lars Lagerbäck tackade för sig 2009 – och då gjorde Ibrahimovic detsamma. Under efterträdaren Erik Hamréns första presskonferens i november, till mötet med Italien i Cesena, stod det klart att stjärnan inte var med i truppen.

Han är tveksam. Och innan han tagit det beslutet tar jag inte med honom i truppen. Jag vill inte ha med någon i truppen som saknar motivation, sade Hamrén och fällde det klassiska citatet: ”Man kan leda en häst till vattnet, men han måste dricka själv.”

I juli 2010 – efter en rad telefonsamtal och ett långt möte i Malmö – var Ibrahimovic tillbaka i Blågult, och i första matchen slog han till redan efter fyra minuter och gjorde 1–0 i träningsmatchen mot Skottland.

Målshowen på Friends:

Med 62 mål är Ibrahimovics herrlandslagets bästa målskytt genom tiderna. Fyra av dem kom i vänskapslandskampen mot England när Friends arena invigdes i november 2012. Mest minnesvärt: En cykelspark från 30 meter som hyllades världen över.

En annan av Ibrahimovics stora kvällar i landslagströjan var när han sänkte Danmark med två mål på Parken i Köpenhamn och tog Sverige till EM 2016.

Avskedet i Nice:

Landslaget stod inför en ödesmatch i Nice men förhandssnacket kom ganska snabbt att handla om Ibrahimovic.

På presskonferensen dagen innan mötet med Belgien skiftade han från svenska till engelska för att direkt nå ut till de internationella medierna, och slog fast:

Sveriges sista match i EM blir min sista match med Sverige.

Dagen efter var landslagskarriären över.

Radja Nainggolan sänkte Sverige i 84:e minuten och satte punkt för veteranens tid i landslaget.

Jag kom från lilla Rosengård och gjorde Sverige till mitt land, och det kommer vara mitt land för alltid, sade Ibrahimovic.

Hintar och reklamfilmer:

Vintern och våren 2018 drog spekulationerna i gång om att Zlatan Ibrahimovic övervägde att göra comeback i Rysslands-VM 2018. LA Galaxy-anfallaren bidrog själv till snacket genom flera kryptiska utspel.

I en tweet skrev Ibrahimovic att chanserna till landslagsspel var ”skyhöga”. Kort därpå, i en reklamfilm, förtydligade han att det var oddsen som var skyhöga.

Landslagsledningen, uppenbart störd över att mitt i VM-uppladdningen behöva svara på frågor om en spelare som slutat i landslaget, skickade till slut ut ett pressmeddelande:

”Han meddelade att han inte ändrat sig angående landslagsspel – det är nej som gäller”, sade dåvarande landslagschefen Lasse Richt, som var i kontakt med anfallaren.

Debatt om spelare med utländsk bakgrund:

I en intervju med Expressen i oktober 2019 kallade Ibrahimovic landslaget för en sekt och hävdade att Janne Andersson visat ovilja att ta ut spelare av utländsk härkomst. Med en tweet – att Dejan Kulusevski inte startade en match – eldade anfallaren på kritiken mot förbundskaptenen ytterligare.

”Vilket jävla skämt. Ytterligare ett bevis. Inkompetenta personer på fel positioner som kväver svensk fotboll”, skrev han på twitter.

Utspel som Andersson flera gånger om fick ge sin syn på.

Självklart var vi inne på saker och ting som har hänt tidigare. Det Zlatan sade var att han kände igen sig själv från när han kom fram, han tyckte att han hade det svårare för att han hade invandrarbakgrund, sade förbundskaptenen efter mötet i Milano till DN. Jag hade ju med spelare med invandrarbakgrund. Zlatan har sin syn på saker och ting, alla får ha sina uppfattningar.

Mobbningsanklagelser:

Hur var Zlatan Ibrahimovic som medspelare och lagkapten? I fotbollsjournalisten Olof Lundhs bok ”Landslaget enligt Lundh” berättade spelare och ledare om hur Ibrahimovic flera gånger öppet kritiserade och förminskade lagkamrater.

En bild av anfallaren som landslagskollegan Albin Ekdal inte delar.

Jag har sagt innan att Zlatan är en otrolig vinnarskalle på planen som ställer enorma krav på sina medspelare och det kan ibland yttra sig i att han skriker mycket och sådär. Sedan känner jag absolut inte igen mig i att det skulle vara någon mobbare utanför planen, tvärtom kom han bra överens med de flesta, sade han till Viasat.

Intervjun som väckte hoppet:

I en stor intervju med Aftonbladet inför Fotbollsgalan i höstas öppnade Zlatan Ibrahimovic dörren till landslaget igen.

Så när du säger till mig: ”Saknar du landslaget?”. Yes. För jag vill vara i Friends arena, jag vill att det ska vara den gula muren eller den gula väggen eller vad vi nu kallar den, sade han.

Janne Andersson reste ganska kort därefter till Milano. Mötet där ledde i förlängningen till att Ibrahimovic nu gör comeback i landslaget.

”Gud har återvänt”, skrev Ibrahimovic själv på Twitter efter uttagningen till VM-kvalet.

Zlatans succé i Milan innan landslagscomebacken

Janne Andersson berättade att ”det gjorde ont” när Zlatan insinuerade att han medvetet utelämnat spelare med utomnordisk bakgrund i sin första trupp och avfärdade Kulusevskikritiken som ”brus”

Han har under lång tid visat ett stort ointresse mot Zlatan, men det förändrades i höstas. I en intervju med Aftonbladet öppnade Zlatan på nytt för att spela i landslaget varpå Janne Andersson reste till Milano för ett möte. 

– Grejen var den här gången att han öppnade upp på riktigt. Då är det min skyldighet, som ytterst ansvarig för resultaten, att om jag kan få in spelare, som jag tror kan vara lika bra eller bättre än de vi har, så måste jag undersöka det, sa Andersson om mötet

Sedan dess har Zlatan gått från klarhet till klarhet i Milan. På 14 ligamatcher har det blivit 14 mål och en assist och svensken har hyllats stort i hela fotbollsvärlden. Samtidigt har det spekulerats vilt om huruvida Zlatan faktiskt menar allvar samt om Andersson vill ta ut honom. Men den 6 mars kunde Fotbolldirekt avslöja att Zlatan var uttagen och under måndagen skrev italienska Sky att saken var klar. 

Zlatan är tillbaka i Blågult. Zlatans första ord?

”Guds återkomst”, skriver han på Instagram.

https://www.instagram.com/p/CMeqydUnXkV/

Här är hela svenska truppen:

Målvakter: Robin Olsen (Everton), Karl-Johan Johnsson (FC Köpenhamn), Kristoffer Nordfeldt (Genclerbirligi).


Försvarare: Mikael Lustig (AIK), Victor Nilsson Lindelöf (Manchester United), Filip Helander (Glasgow Rangers), Ludwig Augustinsson (Werder Bremen), Pierre Bengtsson (Vejle), Emil Krafth (Newcastle), Andreas Granqvist (Helsingborg), Joakim Nilsson (Bielefeld), Carl Starfelt (Rubin Kazan). 


Mittfältare/anfallare: Sebastian Larsson (AIK), Albin Ekdal (Sampdoria), Kristoffer Olsson (Krasnodar), Emil Forsberg (Leipzig), Dejan Kulusevski (Juventus), Viktor Claesson (Krasnodar), Mattias Svanberg (Bologna), Ken Sema (Watford), Jens Cajuste (Midtjylland), Zlatan Ibrahimovic (Milan), Alexander Isak (Real Sociedad), Marcus Berg (Krasnodar), Robin Quaison (Mainz), Jesper Karlsson (AZ Alkmaar).

Di:s krönikör Olof Lundh om stjärnans återkomst till landslaget.