Jonas Thern Foto: Nils Petter Nilsson
Jonas Thern Foto: Nils Petter Nilsson

Thern riktar hård kritik mot landslagets spel

Publicerad

OSBY. Inget VM i Brasilien. En ny nolla mot Danmark. Inga unga stjärnor redo att ta över efter Zlatan.

Nu vill bronshjälten Jonas Thern se en förändring inom svensk fotboll.

Kritiken har varit hård efter Sveriges förlust mot Danmark, en ny match utan fungerande anfallsspel. Nu menar Jonas Thern, lagkapten i landslaget som vann VM-brons i USA 1994, att svensk fotboll behöver en grundläggande attitydförändring, en mer omfamnande inställning till offensiv fotboll, för att vi ska få uppleva VM-medaljer igen. Arbetet måste inledas redan med unga talanger.

- Vi måste arbeta mer med spelarnas kreativitet, säger han.

Mittfältsmotorn Thern låg bakom att Sverige gjorde flest mål av alla länder under VM-turneringen i USA.

Driver egen akademi

I de flesta andra länder skulle en bronshjälte som Thern - en gång en världsstjärna i lag som Benfica, Napoli och Roma - ha en nyckelroll i sitt lands fotbollsförbund eller landslag. Jonas Thern driver i stället en egen fotbollsakademi i Osby, mån om att göra vad han kan för att lära nästa generation potentiella landslagsmän teknisk fotboll.

- Jag förstår inte varför man inom svensk fotboll ska sätta organisation och ett försvarstänk mot offensiv och teknik. Det jag drömmer om nu är att vi ska vara duktiga på vårt lagarbete och vara organiserade, det finns ingen motsägelse i det.

- Men vi ska också vara bättre på det vi inte är så bra på nu, den sista tredjedelen, att man bygger ett eget spel och har någon form av spel. För det ska inte vara så att när vi blir lite pressade i vårt A-landslag, som när portugiserna satte press på oss, så ser vi ut som ett division 4-lag i tekniken. Där alla, utom en eller två spelare, bara sparkar väck bollen. En eller två spelare kan vårda bollen. Kan vi slå två tre passningar när de pressar oss har vi spelat förbi fem-sex man och då har du jättemycket ytor.

"Måste fundera på: Varför?"

Jonas Thern köper inte ursäkten att spelare i övriga Europa är bättre lämpade för teknisk, offensiv fotboll och att svenska spelare i stället måste koncentrera sig enbart på hårt defensivt arbete och disciplinerad organisation för att kunna konkurrera.

- Om alla andra i hela jädra Europa, från Danmark och nedåt, klarar av det och så kommer vi upp till Norge och Sverige och vi klarar inte av det, då måste vi någon gång fundera på varför alla andra är så mycket bättre på det, säger Thern.

- Det tycker jag är en skillnad när man ser polska eller danska lag. De är bättre. När de ställs mot motstånd från Sverige kanske det svenska laget vinner enstaka matcher, men individerna är skickligare (i Polen och Danmark). Någonstans måste man börja fundera på helheten.

Ofta förklaras Sveriges misslyckanden med att vi är ett litet land.

Sveriges motståndare i kväll, Belgien, har trots bara tio miljoner invånare blivit en av guldfavoriterna inför VM i Brasilien tack vare teknisk fotboll.

- Vi måste lära av dem som är bättre och det är en jävla massa som är bättre än oss på fotboll, säger Thern.

- Jag har lite svårt att förlika mig med dem som säger att vi inte kan bli lika bra som de där ute och att det därför inte ens är lönt att utveckla individers teknik och spelförståelse. Jag tycker det är helt fel tankegång.

Thern tystnar innan han fortsätter.

- Man måste alltid ha en strävan att vara som de bästa. Varför skulle inte vi kunna det? Då skulle inte Zlatan kunna vara en av de bästa i världen. Han är ju sprungen ur svensk ungdomsfotboll. Tänker man så har man redan gett upp innan man ens har börjat.

Vill se Thern i förbundet

Flera experter har redan uppmanat Svenska fotbollförbundet att ge Thern en roll i Sveriges talangutveckling.

"Jag vet att jag är långt ifrån den enda som undrar över vad Jonas Thern skulle kunna göra med den svenska talangutvecklingen försedd med rejäla förbundsresurser", skrev bland annat SPORT-Expressens fotbollskrönikör Mathias Lühr inför 0-1-matchen mot Danmark.

Thern menar att svenska ledare ofta fokuserar för mycket på försvarsarbete.

- Hur många gånger har man inte hört tränare säga: "Bara man har ett bra försvarsspel, så kommer det andra av sig självt". Det är ju ett nederlag om du har den inställningen som ledare för då är du inte förberedd på den energi och kraft som behövs för ett fungerande anfallsspel, säger han.

"Har en rädsla för det nya"

VM-bronsmedaljören tycker att svenska ledare är för resultatinriktade och har för kort tålamod. Han menar att man måste acceptera en tid av storförluster för att få ett vinnande offensivt spel.

- De som säger att vi bara ska jobba med det vi alltid varit bra på, de har någon slags rädsla för det nya, säger Thern.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag