Talangens tuffa val: ”Jobbigt och svårt”

Foto: DARREN STAPLES VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/SPORTIMAGE WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Jens Cajuste.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Jens Cajuste under en EM-kvalmatch med U21-landslaget.
Foto: EÓIN NOONAN / BILDBYRÅN

Det stod mellan USA och Sverige.

Till slut föll landslagsvalet på Blågult. Nu berättar Jens Cajuste, 21, om det tuffa beslutet, succésäsongen i Midtjylland och Champions League-hösten.

– Det är klart att det smärtar i hjärtat att välja mellan två landslag, säger han.

Det har varit en dragkamp mellan USA och Sverige om Jens Cajuste, 21. Mittfältaren, som tidigare representerat Sverige på U21-nivå, har uppvaktats av det amerikanska fotbollförbundet och intresset att knyta till sig 21-åringen har onekligen varit stort.

Men när Sveriges förbundskapten Janne Andersson presenterade landslagstruppen inför matcherna mot Danmark, Kroatien och Frankrike på onsdagen fanns Cajustes namn på listan.

– Jag fick beskedet på presskonferensen. Jag blev jätteglad och stolt. Det är en dröm som går i uppfyllelse för egen del, säger Cajuste.

Jens Cajuste om landslagsvalet

Mittfältaren som har dubbelt medborgarskap medger att processen varit både lång och tuff. Beslutet att representera Sverige togs nyligen.

– Det var inget lätt beslut. Jag fick tänka på det men till slut var det Sverige som kändes rätt. Jag har familj och har bott i Sverige mestadels av mitt liv, så det var det rätta beslutet. Jag tog beslutet för ett par dagar sedan.

Utöver det, vilka aspekter tittade du på när du gjorde valet?

– Jag tycker Sverige har en spännande trupp med väldigt duktiga spelare.

Hur har processen varit?

– Det har varit jobbigt och svårt. USA har varit i kontakt med mig och tränarna, vi har haft en väldigt bra dialog, och jag är väldigt tacksam för den möjligheten som de gav mig. Det var verkligen inget lätt beslut.

Jens Cajuste i Champions League-mötet med Liverpool. Här i duell Divock Origi.
Foto: HAN YAN VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/XINHUA WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Jens Cajuste i Champions League-mötet med Ajax.
Foto: BO AMSTRUP / AP TT NYHETSBYRÅN

Smärtar det i hjärtat att behöva välja mellan två landslag?

– Det är klart (att det smärtar). Det har varit svårt, det är därför jag har behövt tänka rätt mycket på det, men nu känns det bra med beslutet som jag har fattat. Jag har haft min familj vid min sida samt några kompisar.

– Familjen har sagt att jag ska välja det som känns rätt, att oavsett vad jag väljer, så kommer de stå bakom mitt beslut och hjälpa mig.

Hur har kontakten varit med Janne Andersson?

– Vi hade en dialog för ett par dagar sedan. Jag vill helst inte diskutera det vi har pratat om men jag fick en bra känsla, en känsla av förtroende. Jag fick intrycket av att Sverige haft koll på mig.

Fotbollsutvecklingen har gått snabbt för Jens Cajuste. Mittfältaren lämnade Örgryte sommaren 2018 och i fjol bidrog han till att säkra den danska ligatiteln. Den här säsongen har 21-åringen startat samtliga Champions League-matcher.

– Jag har haft en process där jag byggt upp min fysik, mentalitet och styrka. Sedan har det varit steg för steg tills där jag är i dag. Jag har en hög kravbild på mig själv, det är en faktor. Jag har haft den drivkraften inom mig sedan jag var liten, förklarar han.

Hur har Champions League-hösten varit?

– Den har varit både intressant och lärorik. Den har varit tuff men väldigt, väldigt bra för min utveckling.

Vad har varit mest utvecklande?

– Framför allt att se tempot och hur snabbt det går, hur lite tid man har på sig att ta ett beslut och det gäller att vara förberedd. Varje match har varit superkul att spela och jag har njutit av det.

Cajuste fortsätter:

– Det har varit en omväxling för hela laget att gå från danska ligan till Champions League men vi har tagit steg för varje match. Vi hade en väldigt tuff start i den första Champions League-matchen men vi har lärt oss en del men gjorde en bra prestation i den andra matchen. Nu senast mot Ajax var vi ännu bättre. Det har gått uppåt.

”Drömmer att spela i toppligorna”

Vad har du för mål med säsongen?

– Målet är att ta poäng i Champions League, kriga på och vinna så många matcher som möjligt. Att vinna danska ligan är dock vår högsta prioritering.

Jens Cajuste betonar hela tiden vikten av att leva i nuet men medger också att det ibland kan bli mycket på en gång. 

21-åringen vet dock hur han ska tackla varje situation han ställs inför.

– Jag tror att jag är rätt lugn där men självklart är det en del på en gång men man får bara hantera det dag för dag och inte tänka på det för mycket.

Vad gör du mellan alla Champions League-matcher och träningar?

– Tittar på serier, tar det lugnt. Kollar på tv och film. Det gäller att ta det lugnt.

Vart ser du dig själv i framtiden?

– Det har jag ingen aning om men vi får se. Jag drömmer att spela i någon av toppligorna så klart.

Har det funnits intresse för dig från utländska lag?

– Jag har hört lite grejer men jag lägger inte fokus på det.

Nu ser Cajuste bara fram emot att få landa i Blågult och spela sina allra första matcher i den svenska landslagströjan.

– Jag vill se hur det är, testa på och jag tror det kommer bli väldigt spännande och lärorikt för mig, säger han och fortsätter. Det är en väldigt spännande trupp men unga och duktiga spelare. Det ska bli väldigt kul att se det.

Slår motståndaren i nacken – visas ut direkt