Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Synd om Janne – jag vet inte om det är personligt”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / KELLEY L COX-USA TODAY SPORTS/SI SIPA USA

Zlatan Ibrahimovics utspel mot Janne Andersson i SportExpressen slog ned som en bomb i landslagstruppen - det erkänner nu landslagsspelarna.

De tar förbundskaptenen i försvar och menar att Zlatan är snett på det.

- Klart det är synd om Janne. Vi står bakom honom, säger högerbacken Mikael Lustig.

SportExpressens intervju med Zlatan Ibrahimovic har gett eko i fotbolls-Sverige. Inte minst i landslagstruppen där flera spelare blev överraskade över den förre blågultstjärnans attack på förbundskaptenen Janne Andersson. 

– Klart att det har snackat som det.  Vi hade inte hört något om det innan så det slog ner lite som en bomb. Men det är ingen jättestor grej för oss. Det är en person som tycker så. Klart att det är synd om Janne. 

- Vi står bakom Janne, säger högerbacken Mikael Lustig, som spelat tillsammans med Zlatan Ibrahimovic i landslaget mellan 2008 och 2016. 

”Det var faktafel av honom” 

Lustig menar också att Zlatan inte hade koll på vad han sa. 

– Det var lite faktafel (av honom). Jag vet inte om det är personligt eller inte. Faktan som sades stämde inte riktigt. 

Hur har Zlatans utspel påverkat er?

– Egentligen ingenting. Jag tror alla vet vilka värderingar Janne har och det är ingen stor grej egentligen. Det är klart att det är en extremt viktig fråga men alla vet att Janne tar ut spelarna som är bäst för Sverige och fortsätter göra det.

– Det är tråkigt, man ska ha mycket fakta på bordet när man säger sådana grejer men som jag sa innan vet alla att det är en fråga både Janne och fotbollsförbundet brinner för och just den här gången kändes det som att det blev riktigt fel till fel person.

Ni säger att inget påverkar er, när gör det det?

– Det är klart att om jag hade fått det här emot mig så hade det påverkat mig men man vet att hade det varit någon vanlig Svensson i landslaget som hade sagt något hade det kanske inte blivit någon stor grej. Återigen står vi här och pratar om vad som sagts i tidningarna men det är bra att det tas upp och det är en extremt stor fråga och det är mycket rasism i fotbollsvärlden. Men det ska riktas mot rätt folk.

Är du förvånad, du har spelat med Zlatan?

– Jag vet inte om det är något personligt han har mot Janne men han känner flera av oss i landslaget och jag tror inte han har några problem med oss och den kritiken var väl riktad mot Janne och inte mot landslaget. Men det är absolut tråkigt för Janne.

Han sa att ni var slut, hur ser du på det? 

– Det är ganska normalt i fotbollsvärlden och spelare som Paul Scholes brukar svinga mot United. Man vill vara ärlig och säga vad man tycker när man gör en intervju.

Även Gustav Svensson tycker att Zlatan Ibrahimovic har fel. 

– Det är svårt att säga varför han går ut och säger så. Alla har rätt att säga vad man tycker. Men jag håller inte med. Jag tycker det är väldigt tydligt att de bästa spelarna är med i landslaget

Tror du det stör Zlatan att ni gick till kvartsfinal i VM utan honom? 

– Jag tror inte att det stör honom (att vi nådde kvartsfinal i VM). Jag tror att han är väldigt glad och stolt att det gick så bra

Isak. ”Har inte känt några problem”

Alexander Isak menar att landslagsspelarna snackat om Zlatans utspel, men att de inte håller om hans åsikter. 

– Det blir en ganska stor uppståndelse. Alla har rätt till sin åsikt. Själv har jag inte känt av något sådant speciellt. Jag utgår från att Janne tar ut den trupp som är bäst.

– Första gången som jag fick vara med i landslaget var också den första gången som jag kände att jag borde vara med. Jag har inte känt av några problem här i landslaget

Victor Nilsson Lindelöf stöttar också Janne Andersson.

Hur ser du på Zlatans utspel?

– Jag hade inte riktigt koll på vad han sagt, men fick det berättat för mig. Han får ha sin åsikt, precis som alla andra. Jag tycker att Janne alltid tar ut de spelare som är bäst för det här laget. Jag tror absolut inte att Janne tänker på vad spelarna har för efternamn. Det tror jag absolut inte. Om du kollar nu så har vi många spelare med en annan bakgrund som är med. Men som sagt, alla får ha sin åsikt.

Har ni pratat om det internt?

– Nej, vi har inte snackat så mycket. Zlatan gör sina intervjuer och han får ha sina åsikter, men det är inget som vi har diskuterat, det påverkar inte gruppen.