Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveriges överklagan avslås: ”Jättemärkligt”

Alexander Isak intervjuas efter EM-kvalet mot Rumänien.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: ROBERT GHEMENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Alexander Isak, 20, attackerades både verbalt och fysiskt när landslaget säkrade EM-biljetten.

Men Uefa kommer inte straffa Rumänien.

Svenska fotbollförbundets överklagan har avslagits.

– Vi tycker att det är jättemärkligt, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT. 

EM-avancemanget i Bukarest överskuggades av de verbala attackerna mot Alexander Isak.

EM-kvalmatchen bröts i flera minuter efter att domaren noterat att den svenske 20-åringen utsatts för rasistiska glåpord. Dessutom fick anfallaren en golfboll kastad mot sig, något som SVT fångade på bild.

Det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, startade kort därefter en utredning mot Rumänien, som några veckor senare friades. Ett beslut som det Svenska fotbollförbundet snabbt valde att överklaga.

Nu kommer beskedet att den överklagan avslås.

– Vi har fått ett besked där vi helt enkelt inte får reda på de sakskäl som ligger bakom det de kommit fram till, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT.

Förbundet: ”Det är jättemärkligt”

Sjöstrand har svårt att förstå beslutet.

– Vi tycker det är jättemärkligt helt enkelt. Det visar på att man antingen inte tror på de vittnesmål vi skickat in via Alexander Isak och Robin Quaison, eller så tycker man inte att det är tillräckligt allvarligt. Jag vet uppriktigt inte vilket jag tycker är värst, säger han och fortsätter:

– Först och främst är händelsen jätteallvarlig att de blir utsatt för den här typen av rasism. Vi måste göra allt vi kan för att motverka det. Regelverket är som det är, men då får väl vi i ett längre perspektiv fundera om vi ska ha åsikter om det regelverk som finns.

Rumänien har vid flertalet tillfällen haft problem med rasism på läktarna. Trots detta är nationalarenan i Bukrest en av arenorna där det kommer spelas EM-fotboll till sommaren.

”Matchen fick en bitter eftersmak”

Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand informerade om anmälan mot Rumänien på en presskonferens i vinter.