Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sveriges hårda krav – efter kaosdagarna

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
De danska herrarna stod över en landskamp - för att till slut komma överens med förbundet. Foto: BO AMSTRUP / AP TT NYHETSBYRÅN

Efter kaoset i den danska fotbollen - nu vill svenska fotbollförbundet att Uefa ändrar reglerna. 

Generalsekreterare Håkan Sjöstrand vill att nationer som utan giltiga skäl inte dyker upp till en kvalmatch utesluts. 

- Det som hänt i Danmark är en fars och det var precis det här vi varnade för tidigare, säger han. 

Det danska kaoset började redan förra hösten då VM-kvalmötet mellan Sverige och Danmark ställdes in på grund av att danskorna inte dök upp till matchen. Anledningen var att Danska fotbollförbundet och damlandslaget inte kom överens om ett nytt kollektivavtal. 

Straffet för danskorna blev drygt 200 000 kronor i böter och att man blir uteslutna om det händer en gång till inom en 4-års period. Det fick Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand att reagera och överklaga beslutet. Svenska fotbollförbundet krävde att Danmark skulle uteslutas och menade att det var helt fel att använda en VM-kvalmatch som verktyg för att påverka förhandlingarna. 

– Uefa har dömt rätt när man kommit fram till att Danmark brutit mot gällande regelverk. Däremot står inte de utdömda sanktionerna i proportion till brottet. Vi anser att beslutet lämnar dörren öppen för att nationsförbund i framtiden kan göra samma sak som Danmark. Det är principiellt viktigt för all fotboll, oavsett om det är dam- eller herrfotboll, att denna dörr stängs

– Det här öppnar för alla nationer att kunna göra så här. Och det tycker inte vi är okej, sa Sjöstrand då i ett pressmeddelande. 

 

LÄS MER: Följ allsvenskan här – mål, highlights och direktrapport

 

Sveriges krav efter kaoset i Danmark

Och i förra veckan skickade det danska förbundet Futsal-landslaget till träningslandskampen mot Slovakien i Trnava. Anledningen var att det danska herrlandslaget och DBU låg i en konflikt angående herrspelarnas kollektivavtal. 

Danmark förlorade matchen med 3-0. 

Kaoset i Danmak får nu Svenska fotbollförbundet att reagera ytterligare en gång. Håkan Sjöstrand vill nu att regelverket skärps och att lag som inte kommer till en landskamp utesluts direkt. 

Svff har också påtalat det här skriftligen för Uefa vid flera tillfällen.

 - Det är ju en fars det som hänt i Danmark den senaste tiden och det var precis det här vi varnade för och såg skulle hända. Det handlar inte om dam eller herrfotboll utan om fotbollen i stort. Vi måste få till ett starkt regelverk med kraftfulla sanktioner som säkerställer att sådant här inte kan hända igen.

- Danmark fick drygt 200 000 kronor i böter för att de inte kom till en VM-kvalmatch. Och vi fick väl drygt 600 000 kronor i böter för att vi inte hade rätt strumpor under VM. Det känns som det inte är någon proportion på straffen i fråga. 

 

LÄS MER: Uefa Nations League – allt du behöver veta 

 

Sjöstrands krav: ”Landskamper får inte bli ett verktyg”

Vad vill du se hända nu?

- Att man får fram ett regelverk som tar sin tydliga utgångspunkt i att om ett landslag inte dyker upp till en tävlingsmatch så utesluts man ur den turneringen. Precis som vi faktiskt har även i lägre serier i Sverige.  Sedan kan det finnas omständigheter som påverkar och det får man så klart ta med i beräkningen, att det helt enkelt kan finnas godtagbara skäl. Men som det är nu finns det inga vinnare med hur vi har det.  

- Landskamperna får inte som i Danmark bli ett verktyg för spelarföreningen att strejka eller för att påverka förhandlingar. 

Har ni fått någon indikation från Uefa eller Fifa att det kan komma att ändra på reglerna?

- Förhoppningsvis inser fler nu efter det som hände den här gången att vi inte kan ha det så här. Sedan får man ju hoppas att det inte vaknar nu bara för att det hände i herrfotbollen. För det handlar inte om Danmark, dam eller herrfotboll, utan det handlar om fotbollen i stort. 

- Att få fram ett regelverk som så långt det går säkerställer att sådant här inte händer i framtiden. 

 

FÖLJ DITT LAG I ALLSVENSKAN: Få nyheter skickade i Messenger direkt till telefonen