Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige vill radera ut amerikanskornas svit

Peter Gerhardsson, Caroline Seger och Magdalena Eriksson på fredagens presskonferens inför matchen mot USA på lördag.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: LIEWIG CHRISTIAN/ABACA / STELLA PICTURES/LIEWIG CHRISTIAN/ABACA

USA har 37 landskamper i rad – utan förlust.

På lördagen är det tänkt att Sverige ska sätta punkt för den raden.

– Det skulle innebära en fantastisk boost, säger Peter Gerhardsson, förbundskaptenen.

Inte sedan 19 januari 2019 har det amerikanska damlandslaget förlorat en match.

Då vann Frankrike med 3–1.

Sedan har det bara rullat på för USA med 37 matcher där de mestadels vunnit, spelat några oavgjort, men framför allt inte behövt lämna planen som förlorare.

På lördag på Friends arena i Solna är det meningen att Sverige ska se till att det stannar vid just så många matcher – att nummer 38 innebär en ny förlust för första gången på drygt två år.

Sedan Peter Gerhardsson blev förbundskapten har svenskorna mötts två gånger – förlust i VM 2019 (2-0) och i en vänskapsmatch (3-2) i slutet av det året.

När OS nu närmar sig – där lagen mycket väl kan ställas mot varandra redan i ett gruppspel – sticker Gerhardsson inte under stol med vad en svensk seger på lördag skulle betyda:

– Det skulle vara en fantastisk boost för oss alla som är involverade. Självförtroendet skulle stiga rejält hos spelarna.

Seger: ”Det är klart att det svider”

På fredagens presskonferens inför USA-mötet hade Gerhardsson sällskap av Caroline Seger och Magdalena Eriksson.

USA:s spelare lär fortfarande prata om förlusten i Rio-OS 2016, där amerikanskorna åkte ut på straffar i kvartsfinalen mot Sverige på straffar.

– Det är klart att det svider otroligt mycket för dem, med tanke på att vi gjorde det i OS. De vet att vi är ett otroligt bra lag och att de har respekt för oss, säger Seger.

– Men de borde ha glömt den matchen i stället för att prata om den.

Både Seger och Eriksson menar att svenskorna inte använder sig av den segern i dag.

– Ingenting egentligen. Vi har mött dem i VM sedan dess, vi fokuserar framåt på det vi kan påverka.

Eriksson: ”Som bäst i OS”

– Kan man rå på och vinna mot världens bäst rankade lag är det en jätteboost, men det viktigaste är hur matchbilden ser ut. Det tar vi med oss. Det viktigaste är att vi är som bäst i OS, säger Magdalena Eriksson.

Gerhardsson har samtliga av sina spelare tillgängliga.

– Det har varit en bra samling, många kom från tuffa matcher, men har tränat på bra. Vi har 25 spelare som tränat fullt torsdag och fredag. Vi har ett perfekt läge. 

– Vad jag förstått nu har vi 25 spelare som ska kunna spela 90 minuter och det är ett viktigt utgångsläge, menar Gerhardsson.