Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige utslagna ur EM: "Viker ner oss mentalt"

Lotta Schelin, och hela Sverige, blev mållösa i kvartsfinalen.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Sverige får nu resa hem, utan att spela om medaljerna.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

ARNHEIM/STOCKHOLM. Sverige är ute ur fotbolls-EM.

Efter förlustmatchen mot Nederländerna samlade förbundskapten Pia Sundhage sitt landslag på planen, där hon tackade för sin tid med laget.

– Vad jag sa till spelarna tänker jag inte säga. Men det kommer en dag efter det här, säger Sundhage på presskonferensen efter matchen.

Det svenska damlandslaget charmade hela Sverige i fjol när de i Rio de Janeiro gick hela vägen till OS-final och vann ett silver som kom väldigt oväntat - men välförtjänt. 

Förväntningarna inför årets EM i Nederländerna var därför stora, och i början av gruppspelet lovade insatserna gott inför framtiden efter oavgjort mot storfavoriten, Tyskland, och vinst mot Ryssland. 

Vid den avslutande gruppmatchen började dock vissa orosmoln att bildas när redan utslagna Italien sköt tre mål på Sverige och vann matchen - något som också innebar att Sverige tappade förstaplatsen i gruppen, och fick tuffare motstånd i kvartsfinalen.

Pia Sundhage föll i sin sista match som svensk förbundskapten.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

En kvartsfinal där Nederländerna kom att äga matchbilden totalt från första avspark tills dess att slutsignalen ljöd. 1-0 kom också för Nederländerna halvvägs in i den första halvleken när Lieke Martens prickade in ledningsmålet på frispark - efter ett påtagligt givmilt agerande av målvakten Hedvig Lindahl, som kritiserades.

– Lindahls position är helt fel. Det är för enkelt för Lieke Martens att placera in den. Så här får det inte se ut, det är dåligt av Lindahl, säger Daniel Nannskog i SVT.

Tappade vänsterkanten inför 2-0 målet

Och när Sverige helt missade att hänga med på sin vänsterkant vid en snabb omställning och Nilla Fischer inte alls hängt med på sin markering så kom också 2-0 för hemmanationen.

– Vi viker ner oss mentalt efter 2-0, säger Markus Johannesson i SVT.

– Sverige är paralyserade, säger Chris Härenstam.

Matchen slutade 2-0, och Sverige är nu utslaget.

Samlade laget på planen efter slutsignalen

Nu har Pia Sundhage gjort sitt som förbundskapten för Sverige.

Och efter matchen samlade hon laget på gräsplanen för att tacka för sin tid med laget.

– Vad jag sa till spelarna tänker jag inte säga. Men det kommer en dag efter det här. Det är svårt att säga något som är smart och klokt när vi står i mittcirkeln efter matchen. Jag var ledsen, men tackade dem för de fem åren vi haft tillsammans., säger Sundhage på den efterföljande presskonferensen och fortsätter:

– Jag är väldigt stolt över att vi gjort bra saker de fem senaste åren, jag kommer ihåg 2013 så klart. Men det har också varit upp och ned under åren, 2015 hade vi många skador på flera nyckelspelare. 

Sundhage lämnar nu landslaget med OS i Rio de Janeiro som den största framgången, och VM i Kanada 2015 som den största motgången.

– Jag är stolt på det sätt vi kom tillbaka efter misslyckande i Kanada för två år sedan med framgången i OS. Tyvärr räckte det inte till i dag.

Vad kommer du att göra efter det här?

– Det är svårt att säga något som är smart och klokt när vi står i mittcirkeln efter matchen. Jag var ledsen, men tackade dem för de fem åren vi haft tillsammans.

"Kändes som att vi inte spelade i EM"

Lisa Dahlkvist var besviken efter matchen.

– Det är svinjobbigt, det känns knappt som att man varit med och spelat EM, säger hon inledningsvis.

Känns det så? Hur menar du?

– Det är nu det gäller och då ska man leverera. Då gör vi inte det. Det är bara tungt.

Lisa fortsätter:

– Vi får inte ihop det. Det har inte varit klockrent i gruppen heller, även om vi vet att vi kan bättre. Vi borde skärpa oss till en sådan här match. Det passade oss inte alls i dag. Jag vet inte vad det är, om det handlar om att Nederländerna fick ett tidigt mål eller att vi får jaga hela tiden, säger hon.