Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NILS PETTER NILSSON/OMBRELLO / OMBRELLO NETWORKSFoto: NILS PETTER NILSSON/OMBRELLO / OMBRELLO NETWORKS
 Foto: NILS PETTER NILSSON/OMBRELLO / OMBRELLO NETWORKS
Foto: / Nils Petter Nilsson/OmbrelloFoto: / Nils Petter Nilsson/Ombrello
 Foto: / Nils Petter Nilsson/Ombrello

"Det är pissdåligt – sjukt tungt just nu"

Publicerad

LUBLIN/STOCKHOLM. Sveriges tappade två blytunga poäng mot Polen – på stopptid.

Filip Dagerstål orsakade en straff där värdnationen kvitterade till 2-2.

Efter matchen var de svenska spelarna kritiska till den egna insatsen.

– Vi går ut och är fega i andra halvlek. Det är sjukt tungt, säger Kristoffer Olsson efter matchen.

– Vi faller igenom och står inte alls upp som vi vill, säger Dagerstål.

Det började som en mardrömshalvlek för det svenska U21-landslaget mot värdnationen Polen på Arena Lublin i Lublin - och såg ut att sluta i total lycka - men på övertid tappade Sverige matchen till oavgjort.

Men vi tar det från början. Det svenska försvaret gick bort sig i den sjätte minuten mot Polen när Dawid Kownacki hittade Lukasz Moneta i straffområdet som pangade in 1-0 bakom Anton Cajtoft i det svenska målet. Taffligt försvarsspel och polackerna var på hugget direkt.

Sverige vände

Men målet fick bästa möjliga effekt på det svenska laget som vaknade. Sverige försökte replikera snabbt, och ropade på en straff när Simon Tibbling föll i straffområdet i kamp med Pawel Jaroszynski – men domaren friade. Därefter varnades svenskarna två gånger om: en gång på Carlos Strandberg och en gång på Pawel Cibicki för filmningar.

Men till slut kom den efterlängtade svenska utdelningen framför den gula väggen. Och målen kom på två nickmål. Först nickade Carlos Strandberg in en målvaktsretur från nära håll i den 36:e minuten till 1-1. Och bara fem minuter senare nådde Jacob Une Larsson högst på en hörna och knoppade in 2-1. 

Vändningen var ett faktum och båda spelarna firade vilt framför de tusentals tillresta svenska fansen – "den gula väggen" – i Polen. Ställningen i halvtid var 2-1 till Sverige.

Dagerstål blev syndabock

Sverige var svårforcerat i den andra halvleken. Polen hade en del boll på offensiv planhalva men skapade inte särskilt mycket framåt. Karol Linetty fick ett gyllene läge, till vänster i det svenska straffområdet, men avslutet som gick hårt längs marken räddades av Cajtofts vänsterfot.

Sverige imponerade. Blågult rullade bollen med stort självförtroende och skapade dessutom en del farliga lägen framåt när Polen tryckte upp laget högt upp i planen. Inhopparen Gustav Engvall hade en fin möjlighet till att sätta 3-1 i den 76:e minuten - men skottet räddades av Jakub Wrabel.

Sverige mattades mot slutet av matchen samtidigt som Polen drog i gång en rejäl forcering i jakten på ett kvitteringsmål. Polackerna fick också två superlägen i den 82:a minuten - men Cajtoft räddade båda avsluten och svenskarna kunde till slut pusta ut.

Sverige såg ut att gå mot en segern. Men på övertid hände det som inte fick hända. Filip Dagerstål drog ner en polsk spelare - och domaren valde att blåsa straffspark för värdnationen.

Fram klev Dawid Kownacki och placerade iskallt in 2-2. Det blev också slutresultatet. Efter matchen konfronterade flera svenska spelaren domarteamet men situationen kunde snabbt lugna ner sig.

– Jag tycker att vi river och sliter i varandra båda två. Nu valde han att blåsa straff. Jag tyckte inte att det var straff, men det kanske var det. Det är klart att det är surt, säger Dagerstål efter matchen.

"Båda drar lika mycket.."

Efter matchen var mittfältaren Kristoffer Olsson rejält besviken på den svenska insatsen.

– Vi har 2-1 till sista minuten och har tre poäng där… Men jag tycker nästan att det är ett rättvist resultat. Andra halvlek är pissdålig. Vi gör inte många rätt även om vi har två-tre chanser att avgöra matchen. Men vi är inte tillräckligt bra. Då är det ofta så att motståndarna får ett mål på slutet, säger han.

– Vi snackade om att våga spela och försöka döda matchen till 3-1. Istället sjunker vi ner och blir fega. Vi gör inte många rätt. Man kan gnälla på domaren men vi får titta oss i spegeln. Det var inte tillräckligt bra helt enkelt, fortsätter han.

Nu krävs att Sverige slår Slovakien i sista matchen samtidigt som Polen tar poäng mot England.

– Poängmässigt har vi fortfarande chansen. Men det är inte i våra händer. Om vi hade vunnit den här matchen hade det sett jättefint ut. Vi kunde stått här med sex poäng här. Men nu står vi här med två poäng i stället, säger Olsson.

Anton Cajtoft var riktigt besviken men hoppfull inför sista matchen mot Slovakien när SportExpressen träffade målvakten i mixade zonen.

– Allt kan hända, vi har absolut inte gett upp. Vi ska ladda och köra utav bara helvete, säger Anton Cajtoft.

Ericson: "Jag bad om ursäkt"

Håkan Ericson var besviken i den mixade zonen:

– Jag är besviken. Vi släpper in ett onödigt mål. Jag tycker inte att vi ska släppa till den där bollen överhuvudtaget. Det ser ut som att Filip Dagerstål drar honom i armen, det kändes inte som det farligaste läget. Sådant händer, säger Ericson.

Var du irriterad på domaren?

– Ja, det var jag. Jag tyckte att det såg ut som ett par straffsituationer. Men jag hade också för dålig vinkel. Jag ville markera mer. Jag bad om ursäkt efteråt. 

Hade han en ojämn nivå?

– Jag tror att det är bra att se sig själv i spegeln. Det är anledningen till att vi inte vinner matchen. 

Vad säger du om bytena i slutet? Hade du funderingar på att byta in mer defensiva spelare?

– Ja, det är alltid så där, om man ska packar ner sig i backlinjen. Då kanske man får mycket tryck på sig. Vi försökte behålla höjden i försvarsspelet. Ett mittbacksbyte var för tidigt.

Här är getingbetygen på de svenska spelarna:

Anton Cajtoft 4

---

Linus Wahlqvist, 3

Jacob Une-Larsson 4

Filip Dagerstål 1

Adam Lundqvist 2

--

Simon Tibbling 3 (UT 61)

Kristoffer Olsson 3

Melker Hallberg 3

Alexander Fransson 3 (UT 85)

---

Carlos Strandberg 3 (UT 70)

Pawel Cibicki 3

 

AVBYTARE

Muamer Tankovic (IN 61)

Gustav Engvall  (IN 70)

Kerim Mrabi (IN 86)

 

Jury: Daniel Kristoffersson, Thomas Wilbacher, Noa Bachner, Therese Strömberg.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag