Ola Toivonen firar efter att ha dragit till med ett mål från halva planen. Foto: Kanal 5.Ola Toivonen firar efter att ha dragit till med ett mål från halva planen. Foto: Kanal 5.
Ola Toivonen firar efter att ha dragit till med ett mål från halva planen. Foto: Kanal 5.
Foto: LARSSON NIKLAS / LARSSON NIKLAS BILDBYRÅNFoto: LARSSON NIKLAS / LARSSON NIKLAS BILDBYRÅN
 Foto: LARSSON NIKLAS / LARSSON NIKLAS BILDBYRÅN
Foto: ERICSSON/TT MARCUS / ERICSSON/TT MARCUS TT NYHETSBYRÅNFoto: ERICSSON/TT MARCUS / ERICSSON/TT MARCUS TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ERICSSON/TT MARCUS / ERICSSON/TT MARCUS TT NYHETSBYRÅN
Foto: NILS PETTER NILSSON/OMBRELLO / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPEFoto: NILS PETTER NILSSON/OMBRELLO / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
 Foto: NILS PETTER NILSSON/OMBRELLO / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Hyllar fansen efter mäktiga avgörandet

Publicerad

Sverige slog sensationellt Frankrike – efter ett drömmål i matchens sista sekunder.

Ola Toivonen snappade upp en förlorad fransk boll och sköt in 2-1 över målvakten Hugo Lloris i 93:e minuten.

– Herregud, alltså. Vilken känsla!, säger Toivonen till Kanal 5.

– Fansen hjälpte oss hela vägen när vi var som tröttast i dag. Det var otroligt, säger lagkapten Andreas Granqvist till SportExpressen. 

Det såg ut att sluta oavgjort – i 92 minuter.

Men så inträffade ett mindre mirakel på Friends arena.

Frankrikes målvakt Hugo Lloris var långt ute från sitt mål för att rensa en boll, samtidigt som han stressades av Sebastian Larsson. Hans rensning blev misslyckad, och snappades upp av Ola Toivonen på mittplanen.

Tabell för VM-kvalet, grupp A

Sverige (+8) 13

Frankrike (+6) 13

Nederländerna (+7) 10

Bulgarien (-3) 9

Vitryssland (-7) 5

Luxembourg (-11) 1

Från halva planen sköt Toivonen på chans – mot det franska målet. Bollen seglade, studsade – och gick hela vägen in i mål till 2-1. I 93:e minuten.

Sverige chockade Frankrike

Och det blev matchens näst sista spark. Efter Frankrikes avspark blåste domaren Mark Atkinson av matchen – och Sverige hade chockat Frankrike med 2-1 på hemmaplan.

Dessförinnan hade Olivier Giroud dundrat in 1-0 i 37:e minuten med ett vackert volleyskott till 1-0. Målet föregicks av en tveksamt dömd hörna till Frankrike – där Giroud förvaltade en andraboll på bästa sätt.

Sex minuter senare kvitterade Sverige. Ludwig Augustinsson slog ett långt inlägg från vänsterkanten som Marcus Berg skarvade vidare, så att bollen landade hos Jimmy Durmaz. Yttern dundrade in 1-1 med ett stenhårt vänsterskott.

Toivonen: "Herregud, alltså"

Andra halvleken blev desto mer händelsefattig. Emil Forsberg sköt en farlig frispark som Hugo Lloris tippade till hörna, samtidigt som Frankrike hade två distansskott som gick strax utanför.

Men mycket mer än så hände inte – fram till Toivonens drömskott som räckte till seger.

– Man mår bra. Det är en fantastisk match av hela laget. Och man måste ge en eloge till publiken de sista 20 minuterna. Med deras stöd fick vi mer energi. Det är super, säger en tårögd Toivonen till Kanal 5.

Sebastian Larsson gjorde en tokrusning när han pressade Hugo Lloris till misstaget.

– Jag tänkte: "Vad gör Seb egentligen? Stanna med laget och håll det kompakt". Men han gör en rusning och målvakten får en dålig träff, säger Toivonen som firade i en tv-puckshög efteråt:

– Jag sa: "låt mig vara, jag är så trött". Herregud, alltså. Vilken känsla.

Sverige leder VM-kvalgruppen

Förbundskapten Janne Andersson:

– Det är en enormt häftig avslutning på matchen. Den långa löpningen... Rätt spelare får chansen, inget ont om de andra. Ola får den och sätter dit den, säger han.

Vad går genom huvudet när Lloris slår bollen och Ola får den?

– Jag är inte så gammal att jag kommer ihåg Hyland och "pucken glider in i mål". Men jag fick ungefär samma känsla. Bollen var länge luften, men direkt när han slog till den jublade jag som att det vore mål. Jag fick den känslan med detsamma. Det var rätt spelare som fick chansen.

Sverige går därmed upp i ledning i VM-kvalgruppen – på samma poäng men med bättre målskillnad än Frankrike.

– Mitt fokus är på nästa match mot Bulgarien. Det är så jag funkar. Sen blir det en tabell i slutändan. Jag kommer inte känna någon extra press bara för att vi leder gruppen. Det är ett tecken på att vi är på rätt väg och gör rätt grejer, säger Janne Andersson.

 

SE MÅLET HÄR:

https://twitter.com/EurosportSE/status/873278636329017344

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag