Foto: Bilder från Eurosports sändning
 Foto: Bilder från Eurosports sändning

Sverige missade final efter sen japansk straff

Publicerad

STOCKHOLM/ALBUFEIRA.

Målskytten Linda Sembrant fick bollen på handen.

Japan tilldömdes straff i den 89:e minuten och Aya Miyama avgjorde.

Sverige får nu spela match om tredjepris efter förlust med 1-2.

– Vi var inte tillräckligt skärpta. Jag är besviken, vi var så nära att gå till final, säger förbundskaptenen Pia Sundhage till SportExpressen.se

Efter 23 minuter kunde tittarna börja följa Sveriges jakt på en finalplats i Algarve Cup.

En poäng krävdes mot Japan för att svenskorna skulle vinna gruppen och spela final för första gången sedan 2009.

Det var japanskorna som började starkast och visade prov på vassa anfallskombinationer.

Först efter 42 minuter fick Sverige till det.

På en frispark utanför straffområdet slog Therese Sjögran till bollen, den touchade muren, och blev till en perfekt passning till Linda Sembrant.

"Vansinnigt dåligt"

Tyresöspelaren gjorde inte misstag utan satte distinkt 1-0 på nick.

– Jag är glad för våra mål men är inte lika glad över Japans, säger förbundskaptenen Pia Sundhage till SportExpressen.se

Precis innan halvtid tappade Lina Nilsson bollen och japanskorna kom i en fin kontring. Kawasumi rann igenom och fick ett friläge men bollen tog i stolpen.

Direkt i andra halvlek kvitterade dock Japan genom Yuki Ogimi.

– Det är ett vansinnigt dåligt hemåtpass av Jessica Samuelsson, säger Elin Ekblom Bak, kommentator på Eurosport.

Sätter straffen och avgör

I den 89:e minuten fick målskytten Linda Sembrant bollen på handen och Aya Miyama avgjorde för Japan på straff.

Sverige missar nu finalen mot Tyskland.

– Jag kan inte säga om det var straff eller inte. Jag var för långt i från. Domaren sa att det var straff så jag får godta det, säger Sundhage.

Nu väntar Kina eller Island i bronsmatchen för Sverige.

– Den här matchen gav oss mycket erfarenhet och vi måste lära oss att pumpa upp oss även i de sista minuterna, säger Sundhage.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag