Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Granen”: ”Hoppas vi kan gå längre än i VM”

Marcus Berg, Sebastian Larsson och Emil Forsberg firar 1-0. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Albin Ekdal och Marcus Berg gratulerar Robin Quaison till 2-0. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Robin Quaison. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
De svenska spelarna kramar om varandra. Foto: C More
En tårögd Janne Andersson. Foto: C More
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
1 / 10

BUKAREST/STOCKHOLM. Sverige pallade för trycket.

Efter en fenomenal förstahalvlek borta mot Rumänien är Janne Anderssons landslag EM-klart 2020.

Nu lovar Robin Quaison en gyllene blågul sommar.

– Vi är bättre nu än vi var i VM, säger Quaison.

– Jag hoppas att vi kan gå ännu längre, säger Andreas Granqvist.

Sverige var piskat att ta minst en poäng för att fortsätta ha EM-avancemanget i egna händer.

Det blev tre, vilket innebär att Sverige redan innan den avslutande hemmamatchen mot Färöarna kan kvittera ut EM-biljetten till mästerskapet nästa sommar.

Efter en suverän blågul förstahalvlek kunde svenskarna gå till pausvila med ledning 2-0.

Sverige säkrade EM-biljetten - slog Rumänien

Första målet tillkom efter 18 minuter.

Emil Forsberg stod för ett hårt arbete och vann tillbaka bollen djupt inne på offensiv planhalva. Sedan dribblade han sig förbi två försvarare och slog ett hyperkänsligt inlägg till Marcus Berg, som bara hade att sätta pannan till bollen och placerade in 1-0 i bortre hörnet.

Berg var inblandad även i 2-0.

Ett bländande svenskt passningsspel lyftes bollen in till Berg i straffområdet. Berg lättade tillbaka mot en framstormande Quaison som var iskall i avslutningen.

Efter urladdningen i den första halvleken mattades Sveriges offensiva spel av något och Rumänien kunde flytta fram sina positioner utan att för den delen skapa något som vållade Robin Olsen några större bekymmer.

Janne Andersson: ”Jag får tårar i ögonen”

Matchen slutade 2-0 efter att Sveriges hetaste chans i andra halvlek varit ett ribbskott från Albin Ekdal.

– Vi gjorde två mål, de gjorde noll. Vi spelade en riktigt bra match, speciellt i första halvlek där vi spelade väldigt bra anfallsfotboll. Totalt sett var det en väldigt bra match från oss. Jag är väldigt nöjd med det, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

– Jag får tårar i ögonen när det är två minuter kvar. Att vi går till EM är en sak, att spelarna gör det de gör tillsammans, det är häftigt. Otroligt häftigt, fortsätter han.

Förbundskaptenen berättar också om lättnaden över att ha uppdraget slutfört.

– Jag har varit jätteglad. Jag är jätteglad. Enormt glad. Det är inte så självklart att Sverige ska vara med i alla mästerskap, säger han. 

– Jag är väldigt glad att det är de fyras gäng. Lustig, Granen, Sebban och Berg. Det är så starka karaktärer och tar så stort ansvar i den här gruppen. Det är extra roligt.

Robin Quaisons löfte: ”Vi är bättre än i VM”

Emil Forsberg var matchens dominant i den första halvleken.

– Jag är glad och stolt. Det har varit mycket snack innan, om turbulent hit och dit och att vi varit arroganta. Det handlar om att ha en tro på sig själv och det vi gör. Vi dominerar första halvlek och spelar den fotboll vi ska spela. Vi gör två fantastiska mål, vi är förtjänta EM. Det är sådant man drömmer om som barn, nu får jag uppleva det igen, säger Forsberg.

– Vi har roligt och mår bra. Vi har lyckats med målet vi klev in i gruppen med och jag tycker vi har varit stabila genom hela kvalet. Vi har haft en idé som vi följt och därför står vi här i dag. Jag är glad för hela svenska folket för jag vet hur roligt det blir med en ny mästerskapssommar.

Robin Quaison fick göra 2-0-målet.

– Det känns fantastiskt. Jag hoppas på att få spela mitt första mästerskap, men mycket kan hända tills dess. Men jag hoppas jag är med, säger Quaison som lovar det svenska folket en ny, gyllene blågul sommar.

– Vi är bättre nu än vi var i VM. Svårt för mig att säga, jag var inte där, men jag tror vi är bättre nu, säger Quaison.