Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverige hoppas på Ibra Kadabra-magi

Zlatan Ibrahimovic har stått för hela nio av de tolv svenska landslagsmål som gjorts hemma på Friends arena. Bjuds publiken på ett nytt konstverk mot Österrike i morgon. Foto: Marcus Ericsson

Nio av historiens tolv svenska mål på Friends arena har Zlatan Ibrahimovic gjort.

Och bland de 31 europeiska länder som fortfarande kan nå VM är en enda målskytt viktigare för sitt lag än den svenska landslagskaptenen.

– Jag hoppas att jag kan fortsätta leverera och göra alla andra glada, säger Zlatan Ibrahimovic.

STJÄRNDUELLEN

Flest mål för sitt landslag i det europeiska kvalspelet:

1) Pedro, Spanien 40,0 % (4 av 10)

2) ZLATAN IBRAHIMOVIC, Sverige 35,7 % (5 av 14)

3) Tomer Hemed, Israel 35,2 % (6 av 17)

4) Robin van Persie, Holland 33,3 % (8 av 24)

5) Edin Dzeko, Bosnien/Hercegovina 32,0 % (8 av 25)

6) David Alaba, Österrike 31,2 % (5 av 16)

Helder Postiga, Portugal 31,2 % (5 av 16)

8) Burak Yilmaz, Turkiet 28,5 % (4 av 14)

9) Andrija Delibasic, Montenegro 26,6 % (4 av 15)

10) Vedad Ibisevic, Bosnien/Hercegovina 24,0 % (6 av 25)

ZLATAN PÅ FRIENDS

14/11, 2012 mot England 4-2

Ibrahimovic: 1-0 (20), 2-2 (77), 3-2 (84), 4-2 (90+1).

6/2, 2013 mot Argentina 2-3

Ibrahimovic: Mållös.

22/3, 2013 mot Irland 0-0

Ibrahimovic: Mållös.

11/6, 2013 mot Färöarna 2-0

Ibrahimovic: 1-0 (35), 2-0, straff (82).

14/8, 2013 mot Norge 4-2

1-0 (2), 2-0 (28), 3-2 (57).

Två ödesmättade VM-kvalmatcher väntar för det svenska landslaget hemma på Friends arena.

Två matcher där den svenska lagkaptenen Zlatan Ibrahimovics betydelse inte går att underskatta.

Och frågan är om det finns någon spelare bland de 31 europeiska länder som fortfarande kan nå VM i Brasilien nästa sommar som har större betydelse för just sitt lag än vad Zlatan Ibrahimovic har för Sverige.

Ser man på målfabrikationen under VM-kvalet så har Ibrahimovic gjort fem av Sveriges 14 mål. Det innebär att landslagskaptenen stått för 35,7 procent av de svenska målen.

Bara Spaniens anfallsstjärna Pedro, till vardags i FC Barcelona, är vassare då han enligt fifa.com gjort fyra av Spaniens tio mål och landar på 40 procent.

Och ser man till svenska landskamper på nationalarenan i Solna blir Zlatan Ibrahimovics betydelse för Erik Hamréns landslag närmast häpnadsväckande.

På sex landskamper på Friends arena har Sverige gjort 12 mål.

75 procent av dem - nio stycken - har Zlatan Ibrahimovic gjort.

David Alaba skuggar

Morgondagens ödesmotståndare ställer sitt hopp till sin storstjärna, Bayern München-spelare David Alaba som är vänsterback i sitt klubblag och innermittfältare i landslaget, som har gjort fem av Österrikes 16 kvalmål.

Det innebär 31,2 procent av alplandets VM-kvalmål.

Men trots sin fenomenala statistik i landslaget och sin närmast omätbara betydelse för det svenska landslaget lovar Zlatan Ibrahimovic ännu mer.

– Det känns som att jag fortfarande utvecklas och har mer att ge. I och med att det känns bra fysiskt blir jag mer motiverad och vill ge mer. Det är kul att spela, säger Ibrahimovic som har en klar uppfattning om hur Sverige ska göra för att nå ett bättre resultat än de 1-2 man förlorade med mot Österrike i Wien:

– Vi ska inte upprepa de misstagen vi gjorde i den matchen. Vi hade två bra matcher senast mot Irland och Kazakstan som var lite måstematcher, som underlättade situationen. Nu har vi Österrike hemma som kan avgöra om vi tar oss till playoff.

"Alla är taggade"

Till matchen i Wien kom Sverige med 0-0 hemma mot Irland i bagaget. Den här gången är läget bättre.

– Vi har mer självförtroenden med oss in i den här matchen efter två viktiga segrar och vi tränar hårt, hade ett riktigt bra pass i dag (onsdag) och man ser att det är en viktig match på fredag. Alla är taggade, säger Zlatan Ibrahimovic som ser fram emot hemmamatchen på en utsåld nationalstadion.

– Det blir adrenalin på ett helt annat sätt och jag älskar att spela de här matcherna. Jag kommer ihåg mitt första derby när jag kom till Milan. Vi spelade mot Inter och det var Inters hemmamatch och man kom ut och alla visslade. Jag hörde inte ens mina lagkamrater. Det är något jag går i gång på. Sedan stod det 0-1, och det stod "Ibrahimovic" och då kändes det ännu bättre (skratt).

Ni har haft lite problem med att föra vissa matcher, hur ska ni konkret göra för att kunna föra matchen mot Österrike?

– Det beror på motståndet du möter. Möter man Argentina är det svårare att föra matchen än mot Kazakstan. På fredag är det en bra nation vi möter, det kommer att bli mer öppet spel och vi ska försöka spela vårt spel och göra det vi är bra på. Sedan blir det små detaljer som kommer att avgöra och göra skillnaden. Det är en helt annan match än senast. Det är mycket som står på spel.

Skadorna inget problem

Ibrahimovic blev utbytt i helgens ligamatch när hans PSG mötte Marseille, men någon fara för spel i morgon är det inte.

– Det känns bra nu. Jag körde inte hela träningen, jag hoppade av efter 45 minuter men det kändes mycket bättre. Jag har haft en blödning i låret, sedan fick jag en smäll på vaden så knäet har jobbat på ett helt annat sätt och då har det svullnat upp. Men det ska inte vara någon fara, säger Ibrahimovic som ser möjligheter snarare än svårigheter i morgondagens match och tror mer på en klar playoff-plats än en ny ödesmatch mot Tyskland på tisdag.

– Det är mycket som kan hända men jag är lugn. Jag tror på mitt lag och jag vet att vi är bra. Vi hoppas att det kommer att bli lika bra efter matchen på fredag. Vi ska vinna.