Sverige har allt att förlora inför det här

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Sverige går in till de här VM-kvalmatcherna med allt att förlora. 

Alla kräver tre poäng mot först Kosovo och sedan Grekland - och på så vis blir det ett test för Blågult. 

Matchen mot Kosovo i kväll är jag inte speciellt orolig för. 

Men den mot Grekland blir en rysare. 

Såväl Janne Andersson som Viktor Claesson och lagkaptenen Albin Ekdal viftade bort att Sverige skulle ha kniven mot strupen inför matcherna mot Kosovo och Grekland. Den näst sista samlingen innan VM-kvalet ska till att avgöras i november. 

Blågult har fortfarande ett bra läge, allt i egna händer, men Sverige möter alltså Spanien i Sevilla i kvalets sista omgång. Inte den lättaste av uppgifter. Och trots ett bra utgångsläge är det något som skaver. Det är som om många blågula supportrar fortfarande är besvikna, ledsna och arga efter den där rätt usla insatsen i Aten senast. 

Där Sverige kom med självförtroendet på topp efter att ha vunnit, och i perioder faktiskt spelat ut Spanien hemma på Friends. Men det blev platt fall. De svenska stjärnorna blev lite för övermodiga, tummade lite för mycket på det hårda defensiva arbetet som har tagit Sverige dit de är i dag. Och då gick det som det gick. 

Inte orolig för Kosovo...

Nu väntar först ett Kosovo, som på papperet ser rätt spännande ut. Men som Sverige ska avfärda tämligen enkelt. Det är klasskillnad på varje position och det vore ett rejält fiasko om Sverige inte vann i kväll. 

Det är heller inte just matchen mot Kosovo som jag är speciellt orolig för. Det är mötet med Grekland på tisdag. 

Alla svenska supportrar kommer att kräva två vinster. Allt annat kommer att beskrivas som ett fiasko. Och till skillnad från Andersson, Claesson och Ekdal skulle jag därför beskriva det som att Sverige just spelar med kniven mot strupen. 

Mot Kosovo kommer lagkaptenen Victor Nilsson-Lindelöf att ersättas av Joakim Nilsson. Nilsson varit ordinarie i Bundesliga under ett och ett halvt år, men som nu kommer att slängas in som rookie i kvalsammanhang med A-landslaget. 

Även om det är Kosovo som står på andra sida, är det så klart något helt annat än en träningsmatch mot Uzbekistan. En match som också Sverige måste vinna.

Kulusevski lär vara spelsugen

I övigt väntar heller inga skrällar i den svenska startelvan. 

Janne Andersson fortsätter att spela med de säkra korten och Alexander Isak och Dejan Kulusevski kommer att starta på topp, och där kan det bli åka av för Kosovo. 

Kulusevski lär vara rejält spelsugen efter att ha suttit på bänken i Juventus under nye tränaren Massimiliano Allegri. Tillsammans med Alexander Isak och Emil Forsberg blir han den viktigaste spelaren på ett i stort sett fullsatt Friends. 

Där Sverige ska visa att laget inte hämmas över att gå in till en match som klara favoriter.