Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige förlorade mot Serbien – kan åka ur Nations League

Emil Forsberg och Sverige riskerar att åka ur B-divisionen i Nations League.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Janne Andersson har ett tufft uppdrag framför sig.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

BELGRAD/STOCKHOLM. Svensk mardrömskväll i Belgrad. 

Efter förlusten med 1-4 mot Serbien är landslaget nu piskat att vinna hemma mot Slovenien i sista omgången för att undvika nedflyttning i Nations League. 

– Det är pinsamt. Det gör ont att stå här och behöva kommentera det, säger Viaplays expert Fredrik Ljungberg.

– Jag hatar att förlora fotbollsmatcher, det är det värsta jag vet, säger förbundskapten Janne Andersson.   

Sveriges utgångsläge i Nations League-gruppen gick från dåligt till uselt redan innan avspark mot Serbien. Bara minuterna innan matchen skulle börja besegrade Slovenien Norge, gick förbi Sverige och lämnade nedflyttningsplatsen till Nations Leagues C-division.

Och när matchen i Belgrad började var det hemmalaget Serbien som började bäst. Serberna dominerade spelet och skapade ett par halvchanser, men det var Sverige som skulle ta ledningen.

Dejan Kulusevski snodde åt sig en långboll, lyfte den vackert över sin back och hittade in till Viktor Claesson centralt. Helt fri med Serbiens målvakt Vanja Milinković-Savić gjorde Claesson inga misstag och placerade in 1-0 till Sverige.

Men sedan var det slut på det roliga för svensk del. 

Bara tre minuter efter Sveriges ledningsmål smög Aleksandar Mitrović in på en fri yta bakom Daniel Sundgren och nickade in 1-1 bakom Robin Olsen.

Och tyvärr, för svensk del, var det bara början på Mitrovićs kväll.

Den 189 centimeter långe och 89 kilo tunga anfallaren, till vardags i Premier League-klubben Fulham, fortsatte sin lördag med att nicka in 2-1 på hörna precis innan paus.

– Serbien är ett väldigt bra fotbollslag och i dag var de bättre än oss. Jag tycker att slutet av första halvlek inte var bra av oss, 2–1 var kännbart. Sedan kom 3–1 tidigt i andra och det blev en lång uppförsbacke, säger Janne Andersson. 

Aleksandar Mitrovic gjorde hattrick 

På andra sidan vilan hann andra halvlek knappt börja innan Mitrovic tryckte in 3-1 efter en snabb serbisk omställning. När Victor Nilsson Lindelöf, debutanten Isak Hien och Daniel Sundgren alla tittade boll blev Mitrovic fri i bortre delen av straffområdet. 

– Det känns som att Mitrovic är stekhet i dag. Han gör mål i psykologiskt viktiga delar. Matchen går där för oss, säger Viktor Claesson. 

Matchen slutade 4-1 till Serbien och Sverige ligger sist i gruppen inför tisdagens avslutande omgång. 

– I grunden vill vi försvara oss bättre än vad vi gör i dag, det är bara konstatera, säger Janne Andersson. 

Där ställs Sverige mot Slovenien hemma på Friends arena och måste vinna för att inte degraderas till Nations Leagues C-division. 

– Det är tungt så klart. Vi förtjänar inte att vinna i dag. Vi gör en tam match och det var ingen bra match helt enkelt, säger Emil Forsberg. 

Lindelöf efter förlusten: ”Det suger - vi gör ingen bra match” 

Lindelöf efter förlusten: ”Det suger - vi gör ingen bra match”