Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige fick nobben – får inte arrangera EM

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Nils Petter Nilsson

Sverige fick nobben av Uefa.

Stockholm var en av nitton städer att ansöka om att få arrangera matcher under EM 2020, men kommer inte att få äran, meddelade det europeiska fotbollsförbundet i dag.

– Vi är fruktansvärt besvikna, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande för Svenska fotbollförbundet, till SportExpressen.se.

Inför EM 2020 har Uefa satsat på nytänk. Slutspelet kommer att hållas i tretton olika städer runtom i Europa i stället för – som tidigare – i en eller två nationer. Nitton städer hade ansökt om att få husera EM-matcherna, däribland Stockholm.

Stockholm hade begärt att fyra matcher skulle spela på nationalstadion Friends arena: tre gruppspelsmatcher och en åttondelsfinal. Man konkurrerade med arenor som Parken i Köpenhamn och Olympiastadion i Rom.

Uefas president Michel Platini började ceremonin med att proklamera att London och anrika Wembley kommer att husera båda semifinalerna och finalen i EM 2020. Matcherna fortsatte att delas ut – men Sverige blev utan.

"Känns mycket, mycket tungt"

Till skillnaden från Parken kommer Friends arena inte att få husera några matcher, till Karl-Erik Nilssons stora bedrövelse.

– Vi är fruktansvärt besvikna. Vi förstår inte vad det här beror på, det har varit så många positiva vibbar hela vägen. Vi är oerhört besvikna, säger Svenska fotbollförbundets ordförande till SportExpressen.se.

Ser du det här som en dom över Friends arena? 

– Inte på något sätt. Uefa är så otroligt nöjda på allt som har skett där, med tanke på EM-finalen i fjol. Det här måste analyseras innan vi kan ge några definitiva signaler. Vi måste ta reda på varför Uefa valde att inte ha med oss, det har vi naturligtvis inte hunnit göra än.

Är du nöjd med hur er projektledare Göran Havik har skött kampanjandet? 

– Han har gjort ett fantastiskt jobb och vi har fått så många positiva återkopplingar från Uefa, att de har varit nöjda med allt. Det finns inget där som vi ser att vi hade kunnat göra annorlunda. Det här är en kamp för nitton kandidater, vi slogs om åtta platser och vi räckte uppenbarligen inte till i konkurrensen med de andra. Det känns mycket, mycket tungt just nu.

Är det här ett läge att vara självkritiska?

– Det är klart att vi måste ta reda på mer. Men beslutet har offentliggjorts för några sekunder sedan, så vi har inte hunnit än.

"En besvikelse"

Sune Hellströmer är ansvarig för Friends arena på förbundet. Även han blev förvånad över beslutet:

– Dels är det en besvikelse, dels så känns det förvånansvärt. Väldigt överraskande faktiskt, eftersom att Uefa har publicerat utvärderingen av alla ansökningar och när man tittar på den så kan man konstatera att det var minst sagt överraskande.

– Vad som har hänt det vet jag inte.

Friends har fått mycket kritik under året - tror du det har påverkat?
– Nej, det tror jag inte. Vi arrangerade ju finalen i dam-EM sommaren 2013 med oerhört stor framgång. De sakerna du nämner (gräs och problem med översvämningar. reds. anm.) är mer företeelser som det inte skulle kunna finnas några tveksamheter om från Uefas sida - om gräsmattans kvalitet till exemepel. Dessutom, vattenläckaget var i samband med en översvämning och stora vattenmängder i somras. Vi får väl se så småningen vad som kommer fram eller sipprar ut.