Foto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson

Sverige fick nobben – får inte arrangera EM

Publicerad

Sverige fick nobben av Uefa.

Stockholm var en av nitton städer att ansöka om att få arrangera matcher under EM 2020, men kommer inte att få äran, meddelade det europeiska fotbollsförbundet i dag.

– Vi är fruktansvärt besvikna, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande för Svenska fotbollförbundet, till SportExpressen.se.

Inför EM 2020 har Uefa satsat på nytänk. Slutspelet kommer att hållas i tretton olika städer runtom i Europa i stället för – som tidigare – i en eller två nationer. Nitton städer hade ansökt om att få husera EM-matcherna, däribland Stockholm.

Stockholm hade begärt att fyra matcher skulle spela på nationalstadion Friends arena: tre gruppspelsmatcher och en åttondelsfinal. Man konkurrerade med arenor som Parken i Köpenhamn och Olympiastadion i Rom.

Uefas president Michel Platini började ceremonin med att proklamera att London och anrika Wembley kommer att husera båda semifinalerna och finalen i EM 2020. Matcherna fortsatte att delas ut – men Sverige blev utan.

"Känns mycket, mycket tungt"

Till skillnaden från Parken kommer Friends arena inte att få husera några matcher, till Karl-Erik Nilssons stora bedrövelse.

– Vi är fruktansvärt besvikna. Vi förstår inte vad det här beror på, det har varit så många positiva vibbar hela vägen. Vi är oerhört besvikna, säger Svenska fotbollförbundets ordförande till SportExpressen.se.

Ser du det här som en dom över Friends arena?

– Inte på något sätt. Uefa är så otroligt nöjda på allt som har skett där, med tanke på EM-finalen i fjol. Det här måste analyseras innan vi kan ge några definitiva signaler. Vi måste ta reda på varför Uefa valde att inte ha med oss, det har vi naturligtvis inte hunnit göra än.

Är du nöjd med hur er projektledare Göran Havik har skött kampanjandet?

– Han har gjort ett fantastiskt jobb och vi har fått så många positiva återkopplingar från Uefa, att de har varit nöjda med allt. Det finns inget där som vi ser att vi hade kunnat göra annorlunda. Det här är en kamp för nitton kandidater, vi slogs om åtta platser och vi räckte uppenbarligen inte till i konkurrensen med de andra. Det känns mycket, mycket tungt just nu.

Är det här ett läge att vara självkritiska?

– Det är klart att vi måste ta reda på mer. Men beslutet har offentliggjorts för några sekunder sedan, så vi har inte hunnit än.

"En besvikelse"

Sune Hellströmer är ansvarig för Friends arena på förbundet. Även han blev förvånad över beslutet:

– Dels är det en besvikelse, dels så känns det förvånansvärt. Väldigt överraskande faktiskt, eftersom att Uefa har publicerat utvärderingen av alla ansökningar och när man tittar på den så kan man konstatera att det var minst sagt överraskande.

– Vad som har hänt det vet jag inte.

Friends har fått mycket kritik under året - tror du det har påverkat?
– Nej, det tror jag inte. Vi arrangerade ju finalen i dam-EM sommaren 2013 med oerhört stor framgång. De sakerna du nämner (gräs och problem med översvämningar. reds. anm.) är mer företeelser som det inte skulle kunna finnas några tveksamheter om från Uefas sida - om gräsmattans kvalitet till exemepel. Dessutom, vattenläckaget var i samband med en översvämning och stora vattenmängder i somras. Vi får väl se så småningen vad som kommer fram eller sipprar ut.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag