Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Janne om lottningen: ”Inte det lättaste”

SportExpressen mötte förbundskaptenen på lottningen
Janne Andersson
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Får Sverige jubla så här i EM?
Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

BUKAREST/STOCKHOLM. Sverige får resa till Spanien och Irland i sommar.

Janne Anderssons landslag lottades in i grupp E tillsammans med Spanien, Polen och ett av lagen Slovakien, Nordirland, Irland eller Bosnien-Hercegovina.

– Det blir speciellt att möta dem i en öppningsmatch, säger landslagsbacken Mikael Lustig om att inleda mästerskapet borta mot Spanien.

– Spanien borta i Bilbao. Det kan inte bli tuffare, säger Janne Andersson.  

Under lördagen lottades grupperna till fotbolls-EM 2020 som spelas i 12 länder.

Sverige, som säkrade andraplatsen i kvalgruppen efter vinsten borta mot Rumänien tidigare i november, hamnade i den tredje seedningsgruppen och det stod sedan tidigare klart att Sverige inte kunde lottas in i grupp B tillsammans med Belgien, Ryssland och Danmark.

I stället lottades Sverige in i grupp E tillsammans med kvalmotståndaren Spanien, Polen och vinnaren i playoff-gruppen med Slovakien, Nordirland, Irland och Bosnien-Hercegovina.

– Det känns okej ändå. Tänker man på städer och så är det okej för svenska supportrarna att vi möter Spanien i Bilbao sedan blir det matcher Dublin också det passar väl supportrarna rätt bra. Gruppen man ville undvika var ju den med Frankrike, Tyskland, Portugal och den slapp vi ju, säger landslagets högerback Mikael Lustig.

Hur ser du på att möta Spanien igen?

– Vi gjorde en bra match sist, men när vi mötte dem borta gjorde vi det inte så bra och nu har de fördel av hemmaplan och det blir speciellt att möta dem i en öppningsmatch.

”Snacka om dödens grupp”

Hur ser du på lottningen jämfört med vad ni kunde fått?

– Då känns det ändå okej, även om vår grupp också kommer bli tuff. Men som sagt Tyskland, Frankrike och Portugal hade varit jobbigt, men annars fanns det en del grupper som jag också hade tyckt varit bra. Den med England och Kroatien hade jag hoppats på, att få spela matcher i Glasgow hade varit stort för mig.

Sveriges gruppspelsmatcher:

15 juni, 21:00: Spanien-Sverige, Bilbao


18 juni, 15:00: Sverige - vinnare i playoff, Dublin


24 juni, 18:00: Sverige-Polen, Dublin

Muamer Tankovic:

– Jag blev förvånad att vi får möta Spanien igen eftersom vi hade dem i kvalgruppen, det blir lite konstigt, men nu är det så. Det kommer bli en tuff match för oss, Spanien är ju favoriter. Även Polen är bra. Så det kommer blir en tuff grupp, säger han.

Tankovic är glad att Sverige slapp Grupp F.

– Jag såg ju när vi mötte Spanien borta från tv:n och sedan var jag med när vi mötte dem hemma, det var stor skillnad. Och vi vet att vi kan gör bra matcher mot dem. Sedan hade vi kunnat få mycket värre lottning. Kolla på gruppen med Frankrike, Portugal och Tyskland, där kan vi verkligen snacka om Dödens grupp. Det var tur att vi inte hamnade där, säger han.

Sverige spelar på midsommarafton

Sverige ställdes som bekant mot Spanien i EM-kvalet. Där förlorade Sverige med klara 0-3 på bortaplan och fick 1-1 hemma efter en sen spansk kvittering.

Polen vann sin kvalgrupp sex poäng före Österrike och förlorade bara en match.

Matcherna spelas i Bilbao och Dublin.

Sverige spelar första matchen mot Spanien i Bilbao den 15 juni innan de reser till Dublin för sina två avslutande gruppspelsmatcher. I sista gruppspelsmatchen väntar Polen den 24 juni och däremellan väntar playoff-vinnaren på midsommarafton den 19 juni.

Playoff-slutspelet hålls i mars. Bosnien-Hercegovina möter Nordirland i den ena semifinalen och Slovakien ställs mot Irland i den andra. 

Vinnarna där möts i en avgörande match om den sista platsen i grupp E den 31 mars.

Mikael Lustig föredrar inget särskilt lag.

– Inget speciellt. Det känns som att de är jämbördiga och det spelar ingen roll. Det är den matchen som vi har en bra möjlighet att vinna oavsett, men det är tuffa lag där också, säger han.

Jannes ord om lottningen: ”Polen är otroligt starka”

– Jag hade inte målat upp någonting innan. Det är inte den lättaste gruppen, men inte det tuffaste. Spanien borta i Bilbao. Det kan inte bli tuffare. Vi mötte dem nu i kvalet och vi var inte mil ifrån dem. Polen är otroligt starka. Sen får vi se vilka det blir som fjärde lag, säger Janne Andersson. 

Trots den tuffa gruppen har dock Janne Andersson sin målsättning klar för sig.

– Vi vill vidare från gruppen, oavsett vilka vi får. Och den här gruppen vi har fått, det ändrar inget.

Sverige kunde hamna tillsammans med Tyskland och Frankrike.

– Jag tycker att det är bättre att vi hamnade där vi gjorde. Den andra gruppen hade varit riktigt tuff, men Spanien och Polen är inte så enkelt det heller. Jag är glad att han drog det han gjorde, säger Janne.

Sverige möter Spanien i Bilbao i sin öppningsmatch, och spelar sina resterande gruppspelsmatcher i Dublin.

– För vår del känns det helt okej. Spontant känns det vettigt. Sen hur supportrar att ta sig, det kan bli lite tuffare, men får vår del känns det logiskt. Det var inte ”worst case”.

Kan få åttondelsfinal i Köpenhamn

Om Sverige tar sig vidare som tvåa i gruppen väntar en åttondelsfinal på Parken i Köpenhamn den 29 juni. Vid gruppseger får Sverige åka till Glasgow för åttondelsfinal den 30 juni och skulle Sverige ta sig vidare som en av de bästa grupptreorna spelas den åttondelsfinalen i antingen Budapest eller Bilbao.

EM-finalen spelas på Wembley i London den 12 juli.

Här är alla grupper i EM 2020

Grupp A (Rom/Baku)

Turkiet

Italien

Wales

Schweiz


Grupp B (Sankt Petersburg/Köpenhamn)

Danmark

Belgien

Ryssland

Finland


Grupp C (Amsterdam/Bukarest)

Nederländerna

Ukraina

Österrike

Georgien/Vitryssland/Nordmakedonien/Kosovo


Grupp D (London/Glasgow)

England

Kroatien

Norge/Israel/Serbien/Skottland

Tjeckien


Grupp E (Bilbao/Dublin)

Spanien

Sverige

Polen

Slovakien/Nordirland/Irland/Bosnien-Hercegovina


Grupp F (München/Budapest)

Rumänien/Island/Bulgarien/Ungern

Portugal

Frankrike

Tyskland

TV: Noa Bachner om Sveriges grupp

Här spelas Sveriges matcher