Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
 Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
 Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Sverige bryter 22 år lång mardrömssvit

Publicerad

BREDA/STOCKHOLM. Sverige bröt mardrömssviten mot Tyskland. Det blev 0-0 i EM-premiären för Sverige vilket ger ett bra utgångsläge inför resterande gruppspelsmatcher.

Men matchen präglades av en del facilitetsstrul. Matchklockan dog mitt under matchen och gräsmattan släppte flera gånger.

– Tyskland blev desperata i andra halvlek, säger Jonna Andersson.

– Det känns som att vi inte har lika stor respekt för Tyskland som vid tidigare tillfällen, säger Lisa Dahlkvist.

EM i Holland har slagit upp sina dörrar. Sverige mötte Tyskland på måndagskvällen på Rat Verlegh Stadion i Breda. Förutsättningarna var riktigt tuffa. Sverige hade inför matchen inte slagit Tyskland i en mästerskapsmatch på 22 år - det vill säga tio raka mästerskapsförluster mot den tyska segermaskinen. 

Och det blev en fartfylld men mållös EM-premiär när lagen drabbades samman.

Tyskland inledde matchen klart bäst. Tyskorna stod för en fartfylld och offensiv fotboll och fick matchens första chans redan i den åttonde minuten när Hedvig Lindahl tvingades till en benparad.

Kritik mot gräsmattan

Sverige vägrade dock bryta ihop utan kämpade sig tillbaka trots en tuff inledning. Fridolina Rolfö tog med sig bollen snyggt i den 38:e minuten men bollen rann i väg den gången. 

Under matchen syntes stora brister med planen – som sågades av experter och det svenska landslaget.

– Usel arena, en gräsmatta som blir allt sämre. Det syns tydligt att den blir allt sämre. Stora tuvor släpper, sa SportExpressens krönikör Anna Friberg på plats från arenan.

Innehållet kunde inte laddas. Prova igen senare.

Sverige med superchans

Sverige ökade tempot i den andra halvleken och matchen tog rejäl fart när Stina Blackstenius byttes in i den 56:e minuten i stället för Rolfö som kämpat och sprungit frenetiskt.

Sveriges bästa målchans i den andra halvleken kom i den 71:a minuten. Blackstenius satte fart på vänsterkanten med en motståndare hack i hälarna. Blackstenius fick i väg ett vänsteravslut som Almulth Schult räddade. Lotta Schelin var framme på returen men fick aldrig i väg ett skott.

Slutresultatet blev 0-0 vilket betyder att Sverige bryter den 22 år långa mardrömssviten mot Tyskland i mästerkapssammanhang.

Sundhage: "Borde ha gjort oftare.."

– Det är första gången på väldigt länge som vi hållit nollan mot Tyskland. Vårt försvarsspel var bra och det hade varit ännu roligare om vi lyckats med vårt omställningsspel. Det här bådar gott, vi ska vila oss inför nästa match, säger förbundskapten Pia Sundghage till SVT efter matchen.

Men Sundhage ser förbättringspotential i det svenska spelet.

– Det Blackstenius gör när hon kommer in, borde vi ha gjort oftare.

Sundhage hyllade också Hedvig Lindahl.

– Lindahl gör en fantastisk räddning. Sedan är jag lite tjurig på henne för att igångsättningarna var lite sisådär, berättar Sundhage.

– Vi står upp bra. Tyskland trycker ner oss rejält i andra halvlek. Vi tappar lite bollar i fel läge men vi klarar 0-0 i premiären och det är vi glada för, säger Caroline Seger.

Jonna Andersson var nöjd med en poäng mot Tyskland.

– Oerhört skönt att få med sig en poäng i premiären. Vi har haft tufft mot Tyskland i många år, därför är det skönt att ha med sig en poäng, säger Andersson till SportExpressen.

– Det är skönt att gå in med en poäng efter en premiär. För självförtroendet är det bra.

Några reaktioner från tyskorna?

– Tyskland blev desperata i andra halvlek. Man märkte att de tryckte upp en del folk och försökte få till ett mål men vårt kompakta försvarsspel satte stopp för det.

Stina Blackstenius:

– Det känns bra att få med sig en poäng mot Tyskland. Vi är nöjda med försvarsspelet och att vi inte släpper in något mål, säger Blackstenius.

– Det var otroligt kul att hoppa in. Det är mitt första mästerskap och det är kul att få vara med om det.

Vad säger du om ditt läge?

– Det kändes som ett bra läge. Även om det inte blev det till slut. Jag kände mig störd av motståndaren, jag fick inte till avslutet riktigt. Jag sa inget till tyskan, jag hade inte tid med det.

Lisa Dahlkvist menar att det svenska laget inte hade lika stor respekt för Tyskland som i tidigare möten.

– Det känns som att vi inte har lika stor respekt för Tyskland som vid tidigare tillfällen, säger Lisa Dahlkvist.

Sveriges nästa match är mot Ryssland den 21 juli. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag