Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige blev krossat – nu väntar ödesmatch

Sverige föll tungt borta mot Portugal.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Pontus Jansson.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Dejan Kulusevski.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

LISSABON/STOCKHOLM. Flera heta chanser hjälpte inte.

Portugal körde över Sverige i Nations League under onsdagskvällen och vann med 3-0 på Estadio José Alvalade.

– Vi måste gå igenom det här och lära oss, säger Victor Nilsson Lindelöf.

Cristiano Ronaldo saknades hos motståndarna men Sverige åkte till Lissabon med en tuff uppgift framför sig.

Borta mot Portugal höll Sverige ändå jämna steg i inledningen av den första halvleken och Mikael Lustig sköt över på ett jätteläge från nära håll i den 13:e minuten.

Då tog Portugal ledningen i den 13:e minuten. Hemmalaget vann bollen på offensiv planhalva och några passningar senare var Bernardo Silva fri och kunde placera in 1-0.

Sverige fortsatte skapa chanser men varken Marcus Bergs vänsterfot eller Dejan Kulusevskis räd fram mot offensivt straffområde ledde till någon kvittering i första halvlek.

Sverige förlorade stort mot Portugal

I stället var det Liverpools nyförvärv Diogo Jota som hittade nätet i slutet av halvleken när både de svenska spelarna och ledarna ropade på offside.

När Sverige tryckte på för ett reduceringsmål stängde Jota defintivt matchen med sitt 3-0-mål. Yttermittfältaren stod för en soloräd där varken Mattias Johansson, Pontus Jansson eller Victor Nilsson Lindelöf lyckades stoppa skottet som gjorde att Portugal vann med 3-0.

– De största problemet är att de får springa mot oss med fyra, fem spelare i nästan varje kontring. Då kommer det väldigt duktiga spelare rättvända mot vår backlinje. Vi får gå igenom det här och lära oss. Jag vet inte vad det är. Vi håller i bollen bra men blir lite för naiva ibland och inte håller kontringsmarkeringen, säger Nilsson Lindelöf och fortsätter:

– Det var en tuff match. Om man som mittback släpper in tre mål är det ingen skön match att spela.

Hur ser du på ditt och Pontus Jansson samarbete?

– Det är en sak vi får kolla på. När vi ligger och försvarar med elva spelare känns det lugnt, då skapar de inte så mycket. De lät oss ha bollen och gå upp i bollen och i vår sista tredjedel vinner de boll och kontrar snabbt. Vi får kolla hur vi kan göra det bättre kollektivt, det handlar inte bara om oss spelare där bak.

Andersson: ”Fanns en sårbarhet”

Förbundskaptenen Janne Andersson:

– Vi vill vara ett offensivt lag som spelar en vacker fotboll. Vi har varit ett hårt arbetande lag, väldigt tajta och kompakta. Börjar vi blomma ut och tappa kompaktheten då blir vi sårbara. Det fanns en sårbarhet i dag och det är nog en lärorik erfarenhet. 

Resultatet gör att Sverige står kvar på noll poäng efter fyra matcher i Nations League samtidigt som Portugal delar ledningen i gruppen med Frankrike på tio poäng.

– Jag är nöjd med min prestation, nu vet jag att det viktigaste var att vinna. Vi hade bra stunder i matchen och i slutändan fick vi ett resultat som är svårt att nå mot Sverige. Det är en väldigt bra kväll, säger Portugals tvåmålsskytt Diogo Jota efter matchen.

– Sverige förtjänar en eloge för att vi fick arbeta hårt under en period. Den var tuff. I andra halvlek lyckas vi återta kontrollen och frigöra oss innan svenskarna kom nära oss, säger Portugals förbundskapten Fernando Santos.

Härnäst väntar en ödesmatch mot Kroatien om exakt en månad för Sverige. Kroatien står på tre poäng efter fyra matcher och Sverige måste därför vinna för att undvika nedflyttning till Nations Leagues B-grupp. 

I den matchen får Sverige klara sig utan förbundskaptenen Janne Andersson som fick ett gult kort vid sidlinjen och nu är avstängd mot Kroatien.