Foto: Emil NordinFoto: Emil Nordin
 Foto: Emil Nordin
Foto: Emil NordinFoto: Emil Nordin
 Foto: Emil Nordin
Foto: Emil NordinFoto: Emil Nordin
 Foto: Emil Nordin
Foto: Marcus EricssonFoto: Marcus Ericsson
 Foto: Marcus Ericsson

Svensson: Sverige blir bättre när Zlatan slutar

Publicerad

BROMMA-LANDVETTER. När Sverige om en vecka möter Österrike i EM-kvalet har spelaren med flest landskamper genom tiderna en annan position.

Anders Svensson är ny expertkommentator i tv.

Och åsikter om landslaget har han.

- Många tror att det kommer att bli tufft när Zlatan slutar i landslaget, jag tror precis tvärtom. Jag tror att Sverige kommer att bli bättre igen, säger Svensson.

Han medger att situationen känns aningen bisarr, att flyga privatjet hör inte vanligheterna till.

Tvärtom.

- Jag har faktiskt aldrig flugit privatjet tidigare, inte ensam. Vi har åkt med landslaget med då är det ju ett vanligt plan, säger Anders Svensson, 38, när han satt sig till rätta i det lilla planet som ska ta honom från Bromma flygplats till Landvetter.

Svensson har varit uppe i Stockholm i tre dagar för jobb, sitt nya jobb. Det som expertkommentator hos SBS, som bland annat äger sändningsrättigheterna för samtliga EM-kvalmatcher i fotboll.

För att landslagets trotjänare ska hinna i tid till Elfsborgs eftermiddagsträning har hans nya arbetsgivare hyrt en privatjet för att lösa kommunika- tionen.

Det här känns väldigt lyxigt, är det så här det ska fungera, att SBS kör runt dig i privatjet för att du ska kunna vara expert i tv?

- Nej, det tror jag inte och jag ska erkänna att jag blev lite förvånad, det här var nog en tillfällighet för att det inte gick att lösa med något annat flyg. Det är lite bökigt i och med att jag fortfarande spelar, jag måste ju hem och träna.

Ja, vad säger Elfsborg om det här egentligen?

- De har sett till att det går att lösa med Sveriges matcher, att jag kan vara ifrån träningar då. Eftersom det aldrig är allsvenskan när det är landskamper är det ju inga problem med matcher och det är Sveriges matcher jag ska kommentera i första hand.

Det låter som du skulle vilja göra fler matcher?

- Ja, jag vill jättegärna göra fler matcher för jag behöver träning, jag vill göra det här bra eftersom jag kan tänka mig att fortsätta jobba med tv i fram- tiden. Men vi får se om det går att lösa.

Varför hoppar du på det här tv-jobbet?

- Jag har fått en del förfrågningar från olika kanaler genom åren även om det inte varit något riktigt konkret. Det här var egentligen första gången jag fick ett riktigt erbjudande som dessutom skulle kunna gå att kombinera med att jag fortfarande spelar klubblagsfotboll.

- Dessutom närmar jag ju mig slutet av fotbollskarriären och tyckte det var ett bra tillfälle att skaffa mig erfarenhet tv-branschen.

Sverige missade VM och nu väntar ett EM-kval, var står det svenska landslaget just nu?

- Jag tycker att vi står oss ganska bra, visst vi missade VM men man måste komma ihåg att det var en väldigt tuff grupp och en mardrömslottning mot Portugal i playoff. Så egentligen är vi inte så långt bakom, och EM ska vi ta oss till.

Gillar Gerhardsson

Om det går dåligt för Sverige i kvalet i höst, tror du att Hamrén får sparken då?

- Det beror på hur stor pressen blir på honom och vad som kommer skrivas om honom. Han är ganska känslig för kritik. Men jag tror att han ser sig som en person som fullföljer sitt jobb och jag tror att han vill fortsätta länge.

- Men om Sverige inte tar sig till EM eller om kvalet börjar riktigt illa tror jag att det blir en ny förbundskapten.

Vem tror du tar över?

- Det är just det som lite är problemet, ska man säga upp Erik Hamrén så måste det finnas ett bra alternativ för Erik är ingen dålig tränare.

Och vad finns det för alternativ som du ser det?

- Om Hasse Backe skulle vilja börja jobba som tränare igen ser jag honom som ett bra val. Sedan tycker jag att Peter Wettergren i Elfsborg skulle kunna vara ett alternativ även om han skulle behöva vara chefstränare någonstans innan han skulle kunna vara riktigt aktuell. Sen gillar jag Peter Gerhardsson i Häcken, det är en tränare som bryter mönster lite grann och är lite mer modern.

Vad händer med svenska landslaget den dagen Zlatan slutar?

- Många tror att det kommer bli tufft, jag tror precis tvärtom. Jag tror att Sverige kommer bli bättre igen.

Varför då?

- Om man vänder på det, varför skulle Sverige bli sämre utan Zlatan? Han är den största spelaren vi har och någonsin har haft men det blir också en belastning om man har en stark personlighet. Allting handlar om honom och allt byggs upp kring Zlatan. Många spelare söker honom hela tiden och en del kanske till och med är lite rädda.

Är det så att spelare har så stor respekt för Zlatan att det blir ett problem?

- Ja, jag tror det lite grann. Zlatan ska få spela på sitt sätt men det kan också bli lidande för kollektivet. Att jobba tillsammans har alltid varit Sveriges styrka tidigare.

Zlatan mot målrekordet?

Upplever du att det är för stort fokus på Zlatan i landslaget?

- Det klart att när man hänger upp mycket kring honom och han inte lyckas då har vi problem. Vissa matcher, när han har en dålig dag och inte tycker det är speciellt roligt, bidrar han inte så jättemycket i hårt arbete. Men sedan kan han ju avgöra en match på egen hand också. Men jag tror inte att Sverige kommer bli sämre utan Zlatan.

Hur länge tror du att han fortsätter i landslaget?

- Tills han har slagit målrekordet, vilket jag är övertygad om att han kommer att göra. Jag tror kanske att han slutar efter EM, förutsatt han slagit rekordet, och jag tror att det kanske vore bra för hans egen del att sluta då.

Du slutade i landslaget för mindre än ett år sedan och ska nu kommentera spelare du nyss spelade ihop med, kommer du att våga vara kritisk?

- Jag känner många av spelarna väl så det kan säkert vara svårt att vara hård. Men å andra sidan brukar jag ju säga vad jag tycker, på gott och ont, så jag tror inte det kommer vara något problem.

- Sedan gäller det att inte vara dum i sin kritik och bara såg någon efter fotknölarna för att man kan. Det gäller att kunna kritisera men ändå ge konstruktiv kritik.

Som spelare, hur mycket bryr man sig om det där, kritik från olika experter?

- Jo, men det gör man och det snackas bland spelarna. Jag tycker inte en del experter är objektiva heller, de har några spelare som de tycker väldigt bra om och tvärtom.

Och Erik Hamrén, kommer du våga såga honom om det behövs?

- Det har jag ju redan gjort och jag har inga problem med att ge konstruktiv kritik om det behövs, eller berömma om jag tycker Erik gör något bra.

Är du rädd för att du ska ogillas landslagsspelarna i din nya roll som tv-expert?

- Nej, rädd kan jag inte säga att jag är men jag är medveten om att de kan bli så. Det hände redan när jag kritiserade Hamrén, då fick jag några spelare emot mig men så är det när man säger vad man tycker.

"Kommer inte hända"

Har du hunnit sakna landslagsfotbollen något än?

- Nej, inte så farligt än men det lär väl komma nu när EM-kvalet drar i gång.

Och Hamrén ringer och säger att han behöver dig, vad händer då?

- Det kommer inte hända, så det behöver jag inte fundera på.

Så en landslagscomeback är helt utesluten?

- Ja, definitivt.

Du säger att karriären närmar sig sitt slut även i Elfsborg, hur länge till spelar du?

- Jag vet inte än, jag har detta året och mycket lutar väl åt att jag fortsätter ett år till men det där går också i perioder. Det finns matcher som jag inte tycker att jag kommer upp i den nivå där jag vill vara och då känns det som att det är dags att lägga av. Sedan kan det komma en match där det känns väldigt bra så det svänger det där.

Är Elfsborg slutdestinationen?

- Ja, det ska nog mycket till om det skulle bli någon annan klubb.

Vad skulle kunna locka dig att byta?

- Det skulle väl vara om någon klubb i Dubai ville ha mig, då skulle jag nappa.

För pengarnas skull?

- Nja, jag tror ärligt talat inte att jag kan få så mycket pengar, men det skulle vara ett sista äventyr och ett fint land att bo med familjen ett tag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag