Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kan tvingas möta flickvännen i EM

Magdalena Eriksson under Sveriges segermatch mot Ryssland.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Eriksson och Harder efter EM-kvalmatchen 2016.
Foto: / BILDBYRN

ARNHEM. Sverige är på väg mot seger i grupp B, samtidigt som mycket talar för att Danmark blir tvåa i grupp A.

Det skulle betyda att länderna möts i en EM-kvartsfinal.

Och då ställs den svenska succébacken Magdalena Eriksson mot sin flickvän – danska anfallsstjärnan Pernille Harder.

– Det är klart att det kommer att kännas annorlunda, säger Magdalena Eriksson.

I kväll möter Danmark EM-floppen Norge (två raka förluster och 0–3 i målskillnad) i sista matchen i grupp A.

I morgon 20.45 tar sig Sverige an Italien i den avslutande drabbningen i grupp B.

Seger för svenskorna och danskorna, skulle kunna innebära ett raffinerat kvartsfinalmöte nästa lördag – Blågult mot Di røde og hvide.

Och för två av spelarna, Magdalena Eriksson, 23, och Pernille Harder, 24, dessutom 90 extra känsloladdade minuter.

Magdalena Eriksson och Pernille Harder spelade tillsammans i regerande svenska mästarna Linköping i fyra säsonger och har varit ett par i tre år.

Båda har lämnat Linköping

I december förra året stod det klart att Pernille Harder skulle lämna Linköping för tyska storlaget Wolfsburg (där ju Nilla Fischer spelar), och för en vecka sedan avslöjade Magdalena Eriksson att hon går till Chelsea.

De två har ställts mot varandra i landslagssammanhang flera gånger – senast i höstas i EM-kvalet när Danmark vann med 2–0 hemma.

Magdalena Eriksson fick chansen som vänsterback mot Ryssland i fredags, var en av Sveriges bästa (SportExpressen gav henne fyra getingar) och hennes känsliga vänsterfot låg bland annat bakom Lotta Schelins 1–0.

Pernille Harder är danskornas lagkapten, och var ytterst nära att kvittera mot Belgien i torsdags (belgiskorna vann till slut med 1–0).


SE MER: Harder om att möta Sverige: ”Vore speciellt”


Lite extra emotionellt

När SportExpressen får en pratstund med Magdalena Eriksson under en pressträff på spelarhotellet, medger hon att det alltid är lite extra emotionellt när flickvännen befinner sig på den andra planhalvan.

– Blir det Danmark i en kvartsfinal skulle det kännas annorlunda, så klart. Men när domaren väl blåser i gång gäller det dock att fokusera, och se på matchen som vilken som helst, säger Magdalena Eriksson.

Har du och Pernille messat varandra om ett eventuellt kvartsfinalmöte?

– Nej, vi har inte kommit så långt. Både Pernille och jag har hittills varit väldigt fokuserade på lagets egna matcher, inte vad den andra har hållit på med.

Positivt att de är i två klubbar

Magdalena Eriksson ser det bara som positivt för deras förhållande att de spelar i två olika klubbar, i två länder.

– I och med min blivande flytt till London kommer vi faktiskt närmare varandra. Det är bara en och en halvtimmes flygresa, och vi har varit tydliga med att vi vill gå våra egna vägar med fotbollen. Jag kände att Chelsea var perfekt för mig, och hon kände att Wolfsburg var perfekt för henne. Så det var logiskt att ta de här stegen om man ska tänka rent karriärmässigt.


GUIDE: Allt om fotbolls-EM – tv-tider, spelschema och hela truppen


Det ultimata måste väl ändå vara att ni spelar i samma klubb någon gång framöver?

– Vi hoppas komma dit igen i framtiden. Vi är dock i lite olika skeenden i våra karriärer, eftersom Pernille nått lite längre än vad jag har. Jag kände att börja i Chelsea var perfekt för mig som första utländska klubb, medan hon ville ta ett större kliv.

När Chelsea tog kontakt med dig pratade du då med Pernille för att få råd?

– Absolut. Vi pratar om allting, och vi var överens om att det var ett idealiskt steg för mig att ta. Men givetvis vill jag att vi ska mötas någonstans på vägen och spela tillsammans igen.