Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska raseriet: ”Det är fullständigt oacceptabelt”

Karl-Erik Nilsson
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Arsene Wenger
Foto: [JB Autissier / Panoramic, via www. / www.imago-images.de
Gianni Infantino
Foto: Richard Juilliart / UEFA HANDOUT / UEFA
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tillsammans med sina nordiska kolleger motsätter sig Sverige fotbolls-VM vartannat år. 

”Det kommer att kannibalisera på välfungerande mästerskap”, skriver de i ett gemensamt uttalande

Om Fifa driver igenom sin plan hotar de med att det kan bli konsekvenser – som sista utväg kan Sverige dra sig ur Fifa. 

– Det förslaget som ligger nu är fullständigt oacceptabelt, säger SvFF:s förbundsordförande Karl-Erik Nilsson. 

Det var i maj i år som det internationella fotbollsförbundet Fifa inledde en utredning om det skulle gå att arrangera VM för herrar och damer vartannat år i stället för vart fjärde. Förslaget om att utreda saken lades fram av Saudiarabiens fotbollsförbund och fick gehör på Fifas kongress.

Utredningen röstades för av 166 nationsförbund, medan endast 22 röstade emot. 

Fifapresidenten Gianni Infantino ställde sig positiv till förslaget och har under sommaren tillsammans med flera legendarer inom fotbollen, däribland den förre Arsenaltränaren Arsene Wenger, arbetat för att idén ska få gehör. 

Sveriges protest mot Fifas VM-plan

Det har den inte fått hos det europeiska fotbollsförbundet Uefa som just nu bedriver en stenhård kamp mot Fifa. Bland de mest högljudda motståndarna återfinns de nordiska förbunden. 

I fredags förra veckan träffades ledarna för de sex nordiska förbunden och skrev under ett gemensamt uttalande där de motsätter sig planen om VM vartannat år. 

Därför motsätter sig de nordiska förbunden idén om VM vartannat år

# Damernas EM och VM kommer att försvinna ur det publika och mediala medvetandet


# Det kommer på ett radikalt sätt förändra fotbollens ekosystem på ett sätt som kan göra det omöjligt att behålla nuvarande system med nationella mästerskap och landskamper. 


# Man kan inte förvänta sig att klubbarna kommer att släppa spelare till VM vartannat år om klubbarna inte får vara med och bestämma om matchkalender. 


# Det kommer att kannibalisera på välfungerande mästerskap som till exempel EM, som kommer att självdö om detta drivs igenom 


Källa: Förbundens gemensamma skrivelse 

– Det är en klar och tydlig markering från de nordiska länderna om de här planerna, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson, som skrivit under uttalandet. 

Nilsson säger att han och hans nordiska kolleger är överens om att förslaget som ligger nu är ”fullständigt oacceptabelt”

– Det hotar det fundament som vi vant oss vid när det kommer till landslagstävlingar. Dessutom hotar det en otroligt viktig inkomstkälla för samtliga förbund i Europa, inkomster som vi behöver för att hålla i gång vardagsverksamheten för såväl våra landslag som våra barn- och ungdomar. 

Nilsson berättar att det nuvarande förslaget gör det omöjligt att spela Nations League, vilket enligt honom är en viktig ny inkomstkälla för flera förbund. Dessutom skulle de nu totalt fem fönster under året för landslagsfotboll skulle minska till ett enda fönster i oktober månad. 

– Vi är oroliga för att man devalverar värden på mästerskapen. En överetablering gör att man gör att man tröttar ut tv-tittare, spelare ledare och fans och det blir svårare att få in intäkter. 

Är den ekonomiska aspekten den viktigaste i den här frågan?

– Nej, det är det inte. Det är en del. Den sportsliga analysen och spelarnas välbefinnande är en minst lika stor del. De sportsliga konsekvenserna som kommer av ett enda långt fönster i oktober är långtgående, både för klubbar och landslag. Planen är ogenomtänkt. 

Sverige kan lämna Fifa – som sista utväg

Under tisdagen hölls ett möte där ledare för Uefas 55 nationsförbund fick diskutera frågan om ett VM vartannat år med Gianni Infantino. 

Enligt det danska förbundets ordförande Jens Möller fick Infantino flera kritiska frågor under mötet och Möller uppmanar Infantino på Twitter att inte driva igenom en omröstning i december. Det var Finlands förbundsbas Ari Lahti som förde de nordiska förbundens talan på mötet.

TV4:s Olof Lundh kallar det för ett ”Fullt krig mellan Uefa och Fifa” Twitter

– Det är en tydlig, tydlig uppmaning och klar markering till Fifa att ta inte det här till en omröstning. Men Fifapresidenten har vid flera tillfällen, även i går, uttryckt att de inte lämnar fram ett förslag om det inte gagnar alla. Så, vi hoppas att det här ska levereras i december att det ser väldigt annorlunda ut, säger Nilsson, som säger att de europeiska och sydamerikanska nationerna står enade mot planen. 

Enligt nyhetsbyrån AP så överväger mer än ett dussin medlemsländer i Uefa att lämna Fifa om VM-planen drivs igenom. 

AP skriver att alla Uefaländer som skulle lämna Fifa skulle backas av förbundspresidenten Aleksander Ceferin, som redan öppnat för att de europeiska länderna kan bojkotta VM om det arrangeras vartannat år. 

Karl-Erik Nilsson säger att han inte vill spekulera i hur Sverige kan komma att agera, men stänger inte dörren för att dra sig ur Fifa. 

– Vi har ännu inte diskuterat i de termerna i Sverige. Men det är klart... blir det här en realitet hos många av våra kolleger, då är det en fråga vi måste överväga också. Vi får se vad som händer och så får vi ta ställning då.