Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska protester – efter sent straffmål

Foto: SVT
Foto: SVT

Lördagens träningslandskamp gav ett formbesked när det svenska damlandslaget mätte sig mot världsettan USA. 

Efter en 1-0-ledning i halvtid kvitterade USA efter ett tvivelaktigt straffbeslut i den 87:e matchminuten. 

– Det är jättesvårt att se straffsituationen från där jag står, sa tränaren Peter Gerhardsson efter matchen.

Det var matchen som skulle ge ett viktigt formbesked. Svenska damlandslaget i fotboll mötte världsmästaren USA på Friends arena under lördagskvällen.

Svenskorna satte hårt mot hårt och i den första halvleken och tog ledningen med 1-0 efter ett nickmål av Lina Hurtig. Men, den som det pratades mest om efter första halvlek var den svenska målvakten Jennifer Falk. Hon stod för flera fina räddningar under matchen, men en straff av Megan Rapinoe efter 87 minuten lyckades hon inte stå emot. 

Peter Gerhardsson öppnar för VAR

Sofia Jakobsson och flera andra svenskor protesterade mot straffbeslutet och hävdade att nedrivningen skedde utanför straffområdet. Tränaren Peter Gerhardsson hade gärna sett ett VAR-beslut på den straffen. 

– Med VAR, så är det ju inte straff. I mästerskap så har vi VAR och precis i såna här situationer är det jättebra att det finns, sa tränaren Gerhardsson i en presskonferens efter matchen. 

Gerhardsson var nöjd över spelarnas prestationer, men besviken över matchresultatet. 

– Det är många saker som vi gör jättebra. Jag kan älska spelarnas attityd. De är duktiga på att ta åt sig instruktioner, säger han under presskonferensen. 

Att USA ville spela mot just Sverige på grund av landslagets höga spelkvaliteter ser Gerhardsson som något positivt även för svenskorna. 

– Vi orkar genomföra den här typen av tuffa matcher i 90 minuter. Vi fick ytterligare känslan att vi kan rå på dem.

Linda Sembrant bar på blandade känslor efter matchen. 

– Det är det eftersom straffen kommer så sent. Vi gör en bra match, men vi känner att vi vill mer, säger hon.