Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska oron: ”Är inte tillräckligt bra”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Mängder med chanser men bara fem mål. 

Trots två raka VM-kvalsegrar var Peter Gerhardsson inte helt nöjd. 

– Effektiviteten är naturligtvis inte tillräckligt bra, säger den svenska förbundskaptenen.

Den första VM-kvalsamlingen är över för det fotbollslandslaget. Sverige lämnar med två raka segrar efter att först ha besegrat Slovakien på bortaplan med 1–0 för att sedan slå Georgien på Gamla Ullevi med 4–0. 

Efter matchen mot Slovakien var de svenska spelarna kritiska till att det inte skapade tillräckligt med chanser eller var nog skärpta i den sista tredjedelen. 

På hemmaplan i Göteborg skapades i stället mängder med chanser, men det blev ”bara” fyra mål. 

– Effektiviteten är naturligtvis inte tillräckligt bra, vi hade kunnat ha flera mål redan efter ett par minuter mot Georgien, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson. 

Sverige noterades för ett 40-tal chanser varav tiotalet på mål. 

– Vi har aldrig haft så många lägen någon gång tidigare, och den delen ville vi verkligen göra bättre efter Slovakien. Men vi hade gärna omvandlat alla chanser till mål så är det, säger han. 

De svenska spelarna håller med förbundskaptenen om att de gärna sett fler mål i matchen. 

– Det skulle vara konstigt om jag sa att vi var nöjda med 4–0, så klart skulle vi ha gjort fler mål med tanke på alla chanser vi har. Men sådan är fotbollen, ibland är det sådana här matcher där bollen inte vill in, säger Kosovare Asllani.

Och hon får medhåll av Magdalena Eriksson. 

– Det är små detaljer som avgör om den sitter eller inte. Men vi skapade mycket och det är vi nöjda med, säger hon. 

”Viktigast att vi skapar chanser”

Både Eriksson och Asllani poängterar att Blågult dessutom skapade chanserna på flera olika sätt, även det inte genererade i mål, och det är något de tar med sig. 

– Det är inte så att vi har hamnat i en kris. Vi har vunnit våra matcher och vårt mål är att vinna varenda match i kvalet. Så vi hoppas inte att målskillnad kommer vara något som blir avgörande, säger Asllani. 

– Jag är absolut inte orolig. Vi har visat under lång tid att vi har många olika målgörare och vi kan göra mål på väldigt många olika sätt, säger Eriksson.

Peter Gerhardsson har inget direkt svar på hur de ska lösa problemet med effektiviteten. Men han hoppas att de svenska spelarna som spelar ute i Europa, som precis är i början av säsongen, kommer till nästa samling med många mål i bagaget. 

– De här delarna, det är något man förbättrar i klubbarna och inte så mycket i landslaget. De lär sig inte skjuta här, det gör man med nötning och den sker där hemma. Men vi hoppas naturligtvis att vi ska förbättra den delen och bli mer effektiva, säger Gerhardsson.