Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska nycklarna – så ska Spanien besegras

Albin Ekdal är åter efter avstängning
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS / REUTERS BILDBYRÅN

Oavgjort, oavgjort, vinst.

Sverige har ett fint facit mot Spanien på sistone.

I kväll krävs det att Blågult upprepar jättematchen från Friends arena i september.

Sverige måste vinna för att nå VM. 

– De vet att vi har ett par ruggigt giftiga omställningsspelare, säger assisterande förbundskapten Peter Wettergren. 

Förutsättningarna inför matchen i Sevilla är enkla. En svensk seger tar Janne Anderssons landslag till VM i Qatar. Oavgjort eller förlust tvingar Blågult till ett ovisst play off i mars nästa år. 

Sverige har inte förlorat någon av sina tre senaste matcher mot Spanien. När lagen möttes hösten 2019 i EM-kvalet slutade det 1-1, sommarens EM-premiär blev en mållös historia innan Sverige besegrade Spanien med 2-1 på Friends arena i våras.

– Vi blev djärvare på Friends, säger Peter Wettergren.

Han förklarar ett taktiskt drag jämfört med matchen i EM. I EM-premiären flyttade en innermittfältare ner i luckan mellan mittback och ytterback. På friends arena lämnades den uppgiften till mittbackarna själva. 

– Det innebär att vår innermittfältare fick högre utgångsposition så vi hade två stationer att spela av på när vi vann bollen. Vi splittrade på anfallarna där en låg lite högre och en som låg lite längre ner, då hade vi två stationer där också i våra omställningar, säger Wettergren. 

Sveriges plan för att stoppa Spanien

Sverige möter ett Spanien som kommer från en 1-0 seger mot Grekland. Precis som vanligt räknar landslaget med att få finna sig i att spela större delen av matchen utan kontroll över bollen. Peter Wettergren tror att Sveriges plan för matchen i Sevilla kommer att likna det sätt man tog sig an matchen på Friends arena i september. 

– Vi vet vad vi ska göra mot ett lag som Spanien. Sedan finns det andra parametrar. Vi måste upp på personbästa, sätta vårt försvarsspel och ta de chanser vi kommer att få i matchen. Lyckas vi med det vet vi att vi kan såra dem.

– Vi måste se till att de inte får ytorna de vill ha, och sedan vet vi att i är giftiga när vi vinner bollen. Jag tror Spanien har en del respekt för några av våra spelare också. 

Albin Ekdal tillbaka i laget

Till matchen mot Spanien får Sverige tillbaka mittfältaren Albin Ekdal. 32-åringen var avstängd mot Georgien, men har varit en nyckelspelare under Janne Andersson och Peter Wettergrens tid som ansvariga för landslaget. 

– Det är en häftig match som betyder otroligt mycket. En match där vi har chansen att ta oss direkt till ett VM. Det ska bli väldigt kul att spela om jag får chansen, säger Ekdal. 

Om Sveriges chanser till en skräll som leder hela vägen till VM säger han: 

– Möjligheterna finns, absolut. Vi har gjort bra resultat mot stornationer tidigare. Det är inga konstigheter egentligen. Spanien är favoriter på hemmaplan, något annat kan man nog inte säga. Men vi går in med en skön känsla och vetskapen att vi kan rubba dem. 

Tv: Janne Anderssons förklaring till ilskan

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Få 100 kr i bonus – bli kund och spela på sport!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset