Svenska landslaget jublar efter avancemanget Foto: Carl SandinSvenska landslaget jublar efter avancemanget Foto: Carl Sandin
Svenska landslaget jublar efter avancemanget Foto: Carl Sandin
Sverige jublar efter 1-0 Foto: Carl SandinSverige jublar efter 1-0 Foto: Carl Sandin
Sverige jublar efter 1-0 Foto: Carl Sandin
Emma Berglund, Pia Sundhage och Olivia Schough Foto: Carl SandinEmma Berglund, Pia Sundhage och Olivia Schough Foto: Carl Sandin
Emma Berglund, Pia Sundhage och Olivia Schough Foto: Carl Sandin
Olivia Schough jublar efter sitt mål Foto: Carl SandinOlivia Schough jublar efter sitt mål Foto: Carl Sandin
Olivia Schough jublar efter sitt mål Foto: Carl Sandin

Svenska landslaget klart för Rio-OS 2016

Publicerad

ROTTERDAM/STOCKHOLM. Det blir två svenska fotbollslandslag i Rio-OS 2016.

Svenskorna klarade 1-1 mot Holland efter en dramatisk avslutning.

En jättebjudning av holländskorna precis innan halvtid gav Sverige den sista biljetten.

– Det här är så sjukt. Jag har skjutit Sverige till OS. Jag kan inte fatta det, säger hjälten Olivia Schough.

Det blev ett nervkittlande drama ända till slutet – där Sverige behövde minst oavgjort mot Holland för att knipa den sista biljetten till Rio-OS.

Men det började med en mardrömsstart.

Redan efter tre minuters spel gav storstjärnan Vivianne Miedema Holland ledningen med 1-0. Miedema smet igenom det svenska försvaret och placerade in bollen förbi Hedvig Lindahl efter ett fint inspel från höger.

Holländskorna ägde den första halvleken och skapade flera chanser.

Jättebjudning till Sverige

Men bara sekunder innan halvtidsvilan fick Sverige en gratisbiljett in i matchen.

Hollands målvakt Veenendaal valde att slå en kort utspark efter marken till mittbacken Kelly Zeeman. Zeeman, vänd mot sin målvakt, valde att spela tillbaka bollen mot Veenendaal. Men passningen var på tok för lös. Olivia Schough såg chansen – snappade upp bollen och fri med den holländska målvakten och satte hon kvitteringen iskallt.

Sverige spelade upp sig i andra halvleken och just Schough fick en jättechans att säkra biljetten när hon blev frispelad med Veenendaal med tio minuter kvar. Men Veenendaal räddade då svenskans svaga avslut.

"Sinnessjukt"

Under en nervös avslutning – där Holland hade ett friläge och nickade i ribban – höll Sverige undan och klarade 1-1. Resultatet innebär att Sverige kniper förstaplatsen före Norge, Holland och Schweiz – och att biljetten till Rio-OS 2016 är klar.

– Det här är så sjukt!, säger Olivia Schough efter matchen. 

– För fyra år sedan under London-OS var jag jag där som supporter. Jag såg två av Sveriges matcher och satt på läktaren och hejade. Nu ska jag själv till Rio och förhoppningsvis bli hejad på själv. Det låter nästan sinnessjukt när jag säger det, fortsätter hon.

 

 

Pia Sundhage:

– Vi måste ha en lycklig stjärna som lyser över oss. Att gå från alla ledsamheter i samband med att vi åkte ut mot Tyskland i VM till det här, har i sanning varit en resa.

– Jag är helt slut nu.

Förra gången du var på ett OS (med USA) tog du guld?

 – Vi får se det som ett gott omen. Den där lyckliga stjärnan ska lysa över oss också i Brasilien.

Svenska landslagschefen Marika Domanski Lyfors berättar om planen fram till OS.

– Vi har under vintern varit i kontakt med SOK, om vi skulle gå till OS. Nu är vi där och då blir det naturligtvis flera och mer intensiva samtal, säger hon.

– Vi åker till lottningen, och efter den tilldelas vi hotell av IOK beroende på var vi ska spela.

– I nuläget funderar vi på att antingen ha ett läger i Portugal och åka till Rio från där. Eller så åker vi till Brasilien och kör läger där och klarar av tidsomställningen tidigt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag