Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTENFoto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
 Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Foto: / Nils Petter Nilsson/OmbrelloFoto: / Nils Petter Nilsson/Ombrello
 Foto: / Nils Petter Nilsson/Ombrello
Simon Tibbling får en tackling i ryggen, när han springer i straffområdet. Foto: Kanal 5.Simon Tibbling får en tackling i ryggen, när han springer i straffområdet. Foto: Kanal 5.
Simon Tibbling får en tackling i ryggen, när han springer i straffområdet. Foto: Kanal 5.
Simon Tibbling var inte nöjd med domaren. Foto: Kanal 5.Simon Tibbling var inte nöjd med domaren. Foto: Kanal 5.
Simon Tibbling var inte nöjd med domaren. Foto: Kanal 5.

Domarsågningen: "Det är patetiskt"

Publicerad

LUBLIN. Sverige skrek efter straff, två gånger om.

Det resulterade i två gula kort för filmning – ett på Carlos Strandberg och ett på Pawel Cibicki.

Nu totalsågar Patrick Ekwall domaren.

– Patetiskt, det tyder på noll spelförståelse, säger han.

– Om han inte blåste för Tibbling, varför ska han blåsa för Polen då? Det känns för jävligt, säger Mujo Tankovic.

Sveriges U21-landslag åkte på en mardrömsstart mot Polen.

Redan efter sex minuter hittade Dawid Kownacki fram till Lukasz Moneta i straffområdet som dundrade in 1-0 bakom Anton Cajtoft i det svenska målet. 

Det svenska laget försökte replikera snabbt.

Simon Tibbling letade sig in i straffområdet och fick en hög boll spelad mot sig. När han skulle gå upp för att nicka blev han knuffad bakifrån av polska försvararen Pawel Jaroszynski.

Det svenska laget ropade på straff – och Tibbling såg märkbart förvånad ut när domaren inte blåste. Även experten Johan Arneng var av åsikten att det kunde vara svensk straff. 

– Han är inte i närheten av att ta bollen i alla fall, säger Arneng i Kanal 5.

"Hur kan det INTE vara straff?"

På sociala medier reagerade svenska fans.

"Blir Tibbling tacklad, är det straff. Gammalt djungelordspråk", skriver en användare.

"Någon som protesterar om domaren hade blåst straff? Knappast va!", skriver en annan.

"Hur kan det INTE vara straff för Tibbling?", skriver Patrick Ekwall på Twitter.

Sverige blåstes på straff

Carlos Strandberg fick ett jätteläge att kvittera för Sverige, men fick bollen för långt ifrån sig och föll efter att den polske målvakten rusat ut. Det svenska laget skrek efter straff, men domaren Slavko Vincic valde att visa det gula kortet för den blågule anfallaren.

Minuterna senare var det dags igen.

Den här gången var det Pawel Cibicki som föll i straffområdet och fick syna det gula kortet.

Patrick Ekwall sågar den slovenske domarens insats.

– Jag är allergisk mot den här grejen att det antingen är straff eller filmning. Man kan ramla utan att det är någon förseelse och det behöver inte vara antingen eller, säger Ekwall och fortsätter:

– Att Cibicki får ett gult där... det är patetiskt. Domaren visar upp noll förståelse, han kan aldrig ha spelat fotboll själv. Han är så vansinnigt stressad att det här inte kommer sluta bra, det kommer balla ur.

Tankovic besviken på domaren

Mujo Tankovic var långt ifrån glad över domarinsatsen.

– Jag är besviken. Vi ledde 2-1, men tappade. Det känns för jävligt.

Vad säger du om straffen?

– Det är en svår situation. Båda drar i varandra, och det är farligt inne i straffområdet om båda drar i varandra. Det blev straff den här gången. Men jag tycker att Simon Tibbling kunde fått en straff i första halvlek. Situationen är tveksam, tycker jag. Domaren tar sina beslut och denna gång gick det Polens väg.

Ni var förbannade på domaren efteråt?

– Ja, så klart. Om han inte blåste för Tibbling, varför ska han blåsa för Polen då? Jag tycker Tibblings straff är solkar i första halvlek, men det går inte att göra något åt saken nu. Det svider som fan.

Hade domaren en ojämn nivå?

– Vi föll för långt ner på egen planhalva. Polen tog över och hade kontroll. Därför blev bollen så farlig för att vi sjönk för djupt, när det uppstår en sådan situation så kan domaren döma straff också. Det var det han gjorde. Vi blev trötta i andra halvlek. 

Matchen slutade 2-2 – efter att Sverige släppt in en straff i slutminuten.

https://twitter.com/SiavoushF/status/876877313828417536https://twitter.com/Ekwall/status/876876986307751936https://twitter.com/EurosportSE/status/876876909971255296
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag