Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blågul skadekris – inför stormatchen

Peter Gerhardsson.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. En stormatch väntar i VM-kvalet. 

Men då har det svenska landslaget anfallsproblem. 

– Det är ett pussel man är van att lägga även om det finns frågetecken, säger förbundskapten Peter Gerhardsson inför morgondagens match mot Finland. 

Sverige har efter tre spelade matcher i kvalet till VM 2023 maximala nio poäng och leder sin grupp. 

Finland ligger tvåa på sex poäng efter att ha förlorat det senaste mötet hemma mot Irland. 

I morgon kväll ställs lagen emot varandra på Gamla Ullevi, en match som dessutom är slutsåld. 

Men inför det har Sverige skadeproblem. Storstjärnan Kosovare Asllani ådrog sig en knäskada under en match med klubblaget Real Madrid i slutet av september och rehabtränar fortfarande. 

Inför den pågående samlingen i Göteborg kom nästa återbud när Evertons Nathalie Björn meddelade att hon också har skadeproblem. 

Och under gårdagen stod klart att Anna Anvegård inte ansluter till VM-kvalsamlingen som förutom morgondagens match mot Finland också inkluderar en match mot Slovakien på tisdag i Malmö. Anvegård åkte nyligen på en hjärnskakning under en träning med Everton och är ännu inte fullt återställd.

Gerhardsson: ”Då är det värre”

Inte nog med det, inför dagens träning meddelade landslaget att Hanna Bennison har förkylningssymptom och därför stod över. Även Rebecka Blomqvist saknades då hon stukade foten under gårdagens träning. 

– Är det något man är van vid så är det att hantera problemen. Vi får se hur det är när vi kommer tillbaka och om de är tillgängliga för i morgon, säger Peter Gerhardsson. 

Men med den skadelistan innebär det att Sverige framför allt tappar i offensiven. 

– Ibland blir det så att skador och sjukdomar blir på samma position, vi försöker ha två spelare på varje position och det har vi nu. Det är värre när det blir en. Jag tycker att vi har täckt upp truppen på ett bra sätt. 

Förbundskaptenen vill inte gå in exakt på vilka spelare han ser i den centrala anfallsrollen. Men menar att Juventusstjärnan kan vara ett alternativ. 

– Lina Hurtig har spelat där tidigare både här i landslaget och i Juventus. Och sedan har vi andra spelare som spelat där och gjort det bra utifrån motstånd och den taktiska biten, säger Gerhardsson.

– Det är ett pussel man är van att lägga, även om det finns frågetecken. 

TV: Kritiken mot Ballon d'Or