Sverige föll i premiärmatchen av U20-VM. Foto: EurosportSverige föll i premiärmatchen av U20-VM. Foto: Eurosport
Sverige föll i premiärmatchen av U20-VM. Foto: Eurosport
Nordkorea besegrade Sverige med 2-0. Foto: EurosportNordkorea besegrade Sverige med 2-0. Foto: Eurosport
Nordkorea besegrade Sverige med 2-0. Foto: Eurosport

Svensk premiärförlust – föll mot Nordkorea

Publicerad

Premiärmatchen mot Nordkorea blev en tuff uppgift för Sverige, som förlorade med 2-0.

I den första halvleken väggspelade sig Nordkorea fram till 1-0, och 2-0 kom direkt i inledningen av den andra.

– De sårade oss alldeles på tok för mycket i första halvlek. Det handlade bara om att överleva där, säger förbundskapten Anneli Andersén.

 

Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

I premiärmatchen mellan Sverige och Nordkorea i damernas U20-VM var Sverige rejält pressade redan från start.

Cirka 20 minuter in i matchen kom Nordkorea i en farlig kontring efter att Stina Blackstenius tappat boll i anfallet, men det svenska försvaret redde till slut ut situationen när Lotta Ökvist räddade en nick på mållinjen.

Kort därefter fick just Blackstenius läge att frispela Tove Almqvist som stod fint för att sätta 1-0 till Sverige, men bollen nådde inte ända fram. Istället tog Nordkorea ledningen i den 25:e minuten när Ri Hyang-Sim enkelt kunde placera 1-0 bakom Emma Holmgren efter fint väggspel med Kim So-Hyang.

"Det handlade bara om att överleva"

Efter målet var Sverige fortsatt under press och hade svårt att etablera eget spel. I den 36:e minuten kom svenskornas bästa anfall i matchen - och det första avslutet, men Michelle De Jonghs skott gick över.

Innan halvtidsvila fick Nordkorea ett läge till, men Emma Holmgren stod för en kvalificerad räddning och Sverige gick till halvtidsvila med ett 1-0-underläge.

Bara tre minuter in i den andra halvleken kom dock kallduschen för Sverige, när Kim So-Hyang gjorde 2-0 på ett mycket fint sätt. Inlägget kom från vänsterkanten, och So-Hyang stötte enkelt in bollen när de svenska försvararna hade svårt att hänga med.

Bara minuter senare tvingades Emma Holmgren till ännu en superräddning när Ri Hyang-Sim lade in bollen i det svenska straffområdet.

Efter 2-0 blev det inga fler mål i matchen och Sverige förlorade i och med det premiären mot Nordkorea, som är förhandsfavorit till att vinna gruppen.

– Vi har vetat hela tiden att vi ska möta ett av turneringens absolut bästa lag, och det fick vi minsann känna på i första halvlek. Jag ska inte säga att vi blev tagna av stundens allvar, men det blev en uppvisning från deras sida och de sårade oss alldeles på tok för mycket i första halvlek. Det handlade bara om att överleva där, säger förbundskapten Anneli Andersén.

– Sen kommer vi in i paus och försöker rätta till saker och laborera lite med backlinjen men tyvärr får de mål väldigt tidigt i andra halvlek och vi får inte riktigt chansen att överraska dem. Men sista halvtimmen tycker jag ändå att tjejerna krigar och försöker och vi lyckas nästan skapa någonting, men vi är inte tillräckligt skickliga i dag och det är bara att gratulera motståndaren.

"Självklart kan vi mycket bättre"

Samtidigt menar Andersén att kallduschen i första halvlek gav svenskorna viktiga lärdomar inför fortsättningen.

– Vi får bara ödmjukt säga att vi möter ett för bra lag för oss i dag. De var helt enkelt så mycket bättre än oss i första halvlek och vi får tacka för lektionen. Och det gör ju ändå att vi har lärt oss massor till andra halvlek när vi försöker angripa på ett annat sätt. Det var en lärdom.

Sveriges nästa match är på onsdag den 16 november mot värdnationen Papua Nya Guinea, och Michelle De Jongh hoppas på en snabb revansch för Sverige.

– Det känns bra att få en match så tätt inpå så att vi får revanschläge. Självklart kan vi mycket bättre och vi vill så klart visa det och nästa match blir ett perfekt läge att göra det, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag