Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nytt publikrekord – men tung förlust för Sverige

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

25 882 åskådare. 

Och det i en träningsmatch.

Sverige slog ett 17 år gammalt publikrekord, men fick se sig besegrat av Tyskland med 1-2.

– Vi har ju slagit ett rekord tillsammans, och det ska vi fira, säger Hedvig Lindahl, som också var med för 17 år sen.

Efter en mållös första halvlek på Friends arena tog gästande Tyskland ledningen tidigt i den andra. Efter en hörnvariant kunde Kathrin Hendrich obehindrat skicka in 1-0 för tyskorna från nära håll.

– Sverige tappar helt bort markeringen på Hendrich, säger experten Hanna Marklund i TV4.

En kvart senare var det dags igen.

Målskytt den här gången: Alexandra Popp.

Men Sverige skulle bita sig in i matchen igen. I samband med att speakern offentliggjorde dagens publiksiffra, historiska 25 882, blåste domaren för en blågul straffspark.

Seger målskytt från straffpunkten

Detta efter att Sofia Jakobsson blivit nedtacklad i straffområdet. Lagkaptenen Caroline Seger klev fram och var säkerheten själv från elva meter. Almuth Schult var chanslös på mållinjen.

– Det är en iskall straff, bra av Caroline Seger. Lugnt och behärskat och hon ser verkligen ut att trivas att göra det inför den här publiken på dryga 25 000, säger kommentatorn Lasse Granqvist i TV4:s sändning.

Sverige pressade på för ett kvitteringsmål, men lyckades inte få hål på ett väl samlat Tyskland. Matchen slutade med förlust 1-2, men också med en förkrossande seger publikmässigt.

25 882 åskådare är nämligen en kross av det tidigare svenska rekordet när det kommer till landslagsfotboll på svensk mark. Det tidigare rekordet var på 20 302 åskådare (VM-kvalmatch mot Schweiz på Råsunda 2002).

– Det var riktigt mäktigt. Under nationalsången stod man bara och ryste. Det var verkligen en folkfest, säger Magdalena Eriksson.

– En otroligt mäktig känsla, speciellt när vi skulle sjunga nationalsången. Det var rysningar i kroppen. Det var en härlig inramning och riktigt kul att så många tagit sig hit. Vi ville bjuda på vinst. Lite tråkigt. Men de stod upp bra, säger Kosovare Asllani.

”Tyskland det bästa laget jag mött”

Asllani är samtidigt besviken över resultatet.

– Det blir alltid tuffa matcher när vi möter världsmotstånd. Vi skapade tillräckligt för att vinna, men de fick två snöpliga mål när de tog över i början av andra halvlek. Nu ska vi slipa på detaljer över hela planen inför VM, säger hon.

– De låg högt med backlinjen och var som plåster på oss.

Den fina publiksiffran värmde desto mer.

– Otroligt kul att alla tagit sig hit. Men det är klart att vi hade velat bjuda dem på en vinst.

Förbundskapten Peter Gerhardsson tar med sig både positiva och negativa saker. Det finns grejer att jobba på inför sommarens VM-slutspel.

– Tyskland var bättre sett över 90 minuter och vi hade problem både offensivt och defensivt i första halvlek. Vi var för långsamma, säger han och fortsätter: 

– Tyskland var väldigt bra, det klart bästa laget jag mött. Man måste se det som en utmaning. Fantastisk inramning med mycket publik och ett av världens bästa lag på andra sidan. 

Ljudkulissen höjde spelarna, samtidigt som det försvårade arbetet för förbundskaptenen.

– Atmosfären här är fantastisk. Men en del av spelarna kanske var tagna av stundens allvar. Jag hade velat ha ett bättre resultat och en bättre prestation i dag.

– Det var omöjligt att få ut information under matchen.

Lindahl var med för 17 år sen

Målvakten Hedvig Lindahl visste redan innan lördagens match hur det är att slå rekord.

Hon var nämligen med mot Schweiz för 17 år sen.

– Det var härligt. Varje gång jag försökte få med dem (publiken) att klappa så hängde de på. Det var härligt att vi fick slå rekordet tillsammans. Grymt, säger hon.

– Vi har ju slagit ett rekord tillsammans, och det ska vi fira. Man ska fira varje gång man når ett mål och nu har vi nått ett stort mål. Jag vet vad jag pratar om eftersom jag var med förra gången vi slog rekord och det var 17 år sen. Genom historien har vi dessutom identifierat att det är en framgångsfaktor att möta riktigt bra motstånd på vägen mot VM så det var viktigt att vi fick den här matchen och den här inramningen.

Landslagsveteranen är nöjd med den blågula insatsen. Samtidigt finns det så klart saker att förbättra.

– Jag tycker att det var en bra match och det var många bra saker i matchen även om det inte är bra att förlora. Vi har lärt oss var vi går fel och vad vi behöver träna på. Och så finns det bra saker att ta med sig också, säger Lindahl.

– Det var roligt att spela, jag tyckte att jag hade kontroll på känslolivet och var fokuserad. Det gick bra. Man kan alltid göra det bättre, hade jag gjort om det hade jag velat komma ned i en block på hörnmålet men nu hann jag inte det. Jag fick i alla fall göra tre räddningar, två av dem var väldigt bra.