Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sven blåstes på 25 000 – nu vill han varna andra

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sverige körde över Luxemburg med hela 8-0 på lördagskvällen.
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Sven Törnkvist satte 100 kronor hos Betsafe på att Sverige skulle göra sju mål eller mer mot Luxemburg till oddset 250 gånger pengarna. 

Men Betsafe makulerade spelet och Törnkvist känner sig blåst på 25 000 kronor. 

Nu vill han varna andra. 

– Det handlar inte om att jag ska få pengar, det handlar om att ingen annan ska behöva råka ut för det här, säger han. 

På lördagen satt Sven Törnkvist tillsammans med sin familj för att följa Sveriges VM-kvalmatch mot Luxemburg. För att sätta extra krydda på fotbollskvällen ville han spela på att Sverige skulle göra sju mål eller mer på Luxemburg. 

Han såg att Betsafe, ett av två spelbolag han spelar på, erbjöd oddset 250 gånger pengarna på det och bestämde sig för att satsa 100 kronor. 

90 minuter senare hade Sverige besegrat Luxemburg med 8-0 och Törnkvist hade vunnit 25 000 kronor. 

Trodde han. 

Sven vill varna andra

Betsafe satte först in 25 000 kronor på Törnkvists konto, men drog sedan tillbaka dem och återbetalade honom hans insats, 100 kronor. 

Törnkvist transaktionshistorik på sitt Betsafekonto.
Foto: Privat

Han tog kontakt med deras kundtjänst och fick då beskedet att spelet hade makulerats då Betsafe "hade satt fel odds". 

Betsafes mejl till Törnkvist.
Foto: Privat.

Sven blev först vansinnig på spelbolaget och skrev ett långt Facebookinlägg där han riktade hård kritik mot dem. När SportExpressen ringer upp utvecklar han sitt resonemang. 

– Det är bedrövligt, det är lite av en parodi känner jag. Jag hade kunnat förstå om de under matchens gång sett det här – vilket jag är hundra på att de har gjort – och då korrigerat det. Men nu gör de det efter matchen när de märker hur mycket pengar som betalas ut. Det är dagisnivå, de lovar en sak sen gör de något annat. 

Nu har han lugnat sig, men känner att det är viktigt att berätta vad han har upplevt. Han känner sig blåst på pengar, oproffsigt behandlad och vill varna andra så att de inte råkar ut för samma sak som han nu gjorde. 

– Jag har alltid trott att de är ett seriöst företag. Men det är ett otroligt stort företag som gör bort sig något kopiöst. Nu vill jag bara att folk ska känna till att de gör så här. Det handlar inte om att jag ska få pengar, det handlar om att ingen annan ska behöva råka ut för det här. 

Betsafes svar efter ilskan

Robin Olenius är PR-chef på Betsafe och berättar att det rör sig om "ett uppenbart fel" på oddssättningen som lett till att vinsterna inte har betalats ut. 

– 250 gånger pengar är ett så kallat "uppenbart fel". Vi har i våra regler och villkor något som kallas "uppenbart fel" som innebär till exempel om det är en nolla för mycket, ett kommatecken som sitter fel eller det står fel i text. Då har vi rätt att makulera det spelet, säger han. 

Betsafes hemsida står det i paragraf 8.9: "Vi får vägra, avsluta eller begränsa ett spel eller en insats av vilken anledning som helst."

Delar av Betsafes "Regler och villkor". Under avdelning 8: "Vad vi får göra"
Foto: Betsafes hemsida

Det känns ju väldigt godtyckligt. Att det är alltid upp till er när det sker ett "uppenbart fel"? 

– Ja, men det ska handla om ett uppenbart fel. Till exempel är det inte det om vi erbjuder 30 gånger pengarna jämfört med 25 gånger pengarna som andra spelbolag gör. Sen är det olika från spelare till spelare hur de upplever hur uppenbart det kan vara, så det kan jag inte svara på så. Men i det här fallet ser man att det är en nolla för mycket. Skulle det vara gränsfall så kan man diskutera det. 

Hur tänker ni kring att man som spelare lätt kan bli osäker på att spela hos er om man när som helst kan gå miste om en vinst?

– Det här hör inte till vanligheterna. Men det är tusentals odds som ska sättas och det är flera matcher i gång samtidigt. Det här är den mänskliga faktorn, det har blivit fel. 

Kommer kompensera kunderna

Olenius berättar att de har flera fall av spelare som har satsat pengar på samma spel som Sven Törnkvist och att de förstår att folk är upprörda. 

– Det är viktigt för oss att kunderna är nöjda. Och vi ska inte sätta felaktiga odds, som det har blivit i det här fallet. Vi har gjort ett stort fel och vi tar till oss av kritiken. Jag förstår att folk är irriterade och vi ber om ursäkt. 

För att kompensera de som känner sig blåsta kommer Betsafe att betala ut pengar till de som har spelat på "Sverige gör fler än sju mål" till det som oddset skulle stå i enligt dem, nämligen 25 gånger pengarna. 

– Så alla som har spelat på det här väljer kommer att få utbetalat en summa motsvarande 25 gånger insatsen. I det här fallet tycker vi att vår miss ska kompenseras. I morgon ska det förhoppningsvis komma in pengar på kontot.