Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svaret efter kritiken: ”Det är vårt beslut”

Karl-Erik Nilsson. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige är på januariturné i Qatar. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Förbundskapten Janne Andersson. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

DOHA. Qatar har fått hård kritik för att landets migrantarbetare arbetar under slavliknande förhållanden.  

Blågult försvarar fortfarande sitt beslut att lägga Januariturnén i Doha - och menar att dialog och påtryckningar från förbundet är rätt väg att gå. 

– I det perspektivet har vi haft en viss framgång, säger svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson. 

Qatar har fått stenhård kritik och för att landets migrantarbetare och då framför allt de som jobbar med att bygga VM-arenorna lever under slavliknande förhållanden. Och det rapporteras varje år om arbetsplatsolyckor och dödsfall. Totalt har över 1000 människor fått sätta livet till. 

Förra året var Johan Lindholm, ordförande i svenska Byggnads på plats med fotbollförbundet i Qatar. Fackförbundet har varit starkt kritiskt till att VM-slutspelet skulle spelas i Qatar och kallade också migrantarbetarnas förhållanden och arbetsvillkor för ett ”modernt slaveri.” Då hade Svenska fotbollförbundet ett gäng möten med myndigheterna, Qatars regering och fotbollsförbund. Sverige vill utöva påtryckningar för att förbättra villkoren för arbetarna. 

– Vi är här nere nu och jag har visat runt och låtit de nordiska fotbollförbunden få träffa migrantarbetare och de vittnar ju fortfarande om att de arbetar under ett modernt slaveri, sa Lindholm.

– De får inte ut sina löner och de får inte tillgodose de rättigheter som de har rätt till och det är tragiskt. Men vi kommer aldrig sluta vara en blåslampa här. Och jag hoppas att fotbollförbundet, sponsorer och fans och alla är med och skapar det här trycket. För trycket behövs, det är det enda som kommer att göra skillnad, sa Lindholm då. 

Landslaget försvarar sitt beslut att åka till Qatar

När svenska fotbollförbundet nu återigen har lagt Januariturnén i Qatars huvudstad Doha, har man fortsatt att utöva påtryckningar. 

– Under de här dagarna sedan vi har kommit hit har vi träffat företrädare för Qatars fotbollförbund. Vi har träffat en av ministrarna på arbetsmarknadsdepartementet och i går träffade vi tio stycken arbetare som berättade hur de har det här och hur de upplever situationen.

– Idag har vi träffat FN:s organ för arbetsmarknadsfrågor ILO och vi har också träffat BWI, det som motsvarar svenska Byggnads, kan man säga. 

– Sedan följer vi upp under fredagen med en träff på ambassaden, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson. 

De frågorna Svenska fotbollförbundet har tagit upp är främst migrantarbetarnas arbetsförhållanden. 

– Att träffa dem som är ute och jobbar och dom säger att det är bra att vi kommer hit och spelar fotboll för att det blir ett internationellt tryck så bibehåller det trycket mot myndigheterna att göra någonting.

– Arbetarna menar att det finns mycket kvar att göra, men under de senaste tre åren har det ändå skett saker som är i rätt riktning. Det pekar ILO och Amnesty på i sin senaste rapport. 

– Arbetarna trycker på att vi inte ska lämna dem i sticket, säger Nilsson. 

Är det inte svårt att skapa en helhetsbild över arbetarnas situation när ni bara träffat ett tiotal?

– Jo, men dom som vi träffade kände otroligt väl till förhållandena för alla arbetare. De var i olika åldrar och har varit här i Qatar under olika tidsintervaller. Min bedömning är att de kunde ge en bra bild på hur det är. 

– Vi träffade ett gäng förra året och har nära kontakt med Qatars fackförbund. Det var inget tillrättalagt. Det var inga arbetare som hade presenteras av myndigheterna. 

Hur ser du på att ni som fotbollslandslag kan bli en del i PR-maskineriet att förbättra Qatars rykte när ni väljer att åka hit och spela matcher?

– Jag tror att det är viktig att landet når en viss miniminivå för att vi ska kunna åka hit. I Uefa-sammanhang så signalerar vi i september månad att det finns en miniminivå som vi måste acceptera innan vi ska spela matcher eller besöka de här länderna. 

– Och det är det som sker i Saudiarabien, Irak och Iran, där man inte tillåter kvinnor att gå på matcherna. Men där är inte Qatar.  De har passerat det som är okej, man har spelat klubblags-VM här och Fifa har sagt okej, så i det perspektivet, så är det okej att åka hit. 

– Men sedan har Qatar så klart mängder med utmaningar. Jag tror också att hade inte fotbollen varit här så blir det mer fokus på de här frågorna, och då sker det också saker. 

”Har haft en viss framgång”

Nilsson menar att förbundet inte ser något problem i att åka till Qatar så länge de jobbar med frågorna kring arbetsförhållandena för arbeterna. 

– Vi kan inte bara åka hit och spela fotboll. Vi måste också jobba med de här frågorna som inte har kopplingen till fotbollen. För annars har vi ett trovärdighetsproblem. Och när vi får signaler att det går framåt känns det okej, säger förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson. 

Som menar att faktumet att VM-slutspelet 2022 spelas i Qatar också är en faktor som spelar in. 

- Sedan finns det en annan aspekt att ta hänsyn till också och det är att det spelas ett VM här 2022 också. Vi gick till förra VM och vi lär känna miljön och så vidare. På det sättet. 

Men det är väl stor skillnad på att delta i ett VM och att lägga ett träningsläger här?

– Ja, men det blir en viktig del i förberedelserna. Vi hade kunnat valt att vara någon annanstans, men nu har vi valt att vara här och det är vårt beslut. 

– Men i och med det är det viktig att vi också jobbar med frågorna om arbets- och levnadsvillkor för. 

Ni är ändå VM-kvartsfinalist, är det ändå inte bra för Qatar och att ni skapar ett bättre rykte för dom genom att spela här?

– Jo, men det är bra för Qatar oavsett vilket land som åker hit och spelar fotboll. Men vår drivkraft är inte att vara här för att göra det lätt för myndigheterna i Qatar. Vår drivkraft är att göra bra sportsliga förberedelserna och trycka på myndigheterna så att dom gör det bättre här. Och i det perspektivet har vi haft en viss framgång.