Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svarar efter skandalen: ”Kära svenska vikingar”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Cosmin Contra.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

BUKAREST. Rumänien har två gånger på kort tid straffats av Uefa för rasistiska ramsor på läktarna.

Det rumänska fotbollsförbundet anser sig orättvist behandlade – och slår nu tillbaka i ett öppet brev riktat till Sverige. 

Sverige har i sin tur haft ett säkerhetsmöte och en plan – utifall någon spelare skulle utsättas för rasistiska tillmälen.

– Om vi skulle märka att någon ger sig på våra spelare så kommer vi att agera, säger förbundskapten Janne Andersson.

Det rumänska fotbollsförbundet har en historia av att bli straffade av Uefa efter rasistiska ramsor på läktarna i samband med landslagsmatcher.

I fjol bedömde Uefa att de rumänska supportrarna sjöng nedsättande ramsor om ungrare och albaner i samband med mötet med Serbien, varpå man fick kraftiga böter.

Under höstens matcher mot Malta och Spanien ska – bland annat – rasistiska ramsor ha ropats från de rumänska supportrarna mot ungrare.

Straffades efter rasistiska ramsor på läktarna

Som en följd straffade Uefa det rumänska landslaget med att spela EM-kvalmatchen mot Norge inför tomma läktare.

Sveriges förbundskapten Janne Andersson har fått frågor om hur han och hans spelare kommer att agera om någonting skulle ske under fredagens kvalmatch i Bukarest. 

– Skulle vi märka att någon ger sig på våra spelare kommer vi att agera, har han bland annat sagt. 

Den negativa publiciteten för det rumänska landslaget har fått nationens fotbollsförbund att reagera. På Facebook har de skrivit ett öppet brev där de riktar sig mot Sverige. 

”Kära svenska vikingar. I dag kom ni till Rumänien och vi välkomnar er! Men i morgon är det en helt annan sak”, inleder de och fortsätter: 

”Inte i en enda match har våra supportrar inte respekterat rasen och hudfärgen hos våra motståndare från andra länder.”

Vill inte kommentera ytterligare

Från rumänskt håll menar man att det inte är en fråga om rasistiska sånger som har sjungits, eftersom de har varit fientliga mot den ungerska minoriteten som är bosatt i Rumänien, något som Dagens Nyheter också rapporterar om.   

I ett mejl till SportExpressen bekräftar Uefa att det senaste straffet handlade om diskriminerande ramsor riktade mot just den ungerska minoriteten i Rumänien, och att den typen av främlingsfientlighet straffas enligt reglerna om rasism.

När den rumänske förbundskaptenen Cosmin Contra får frågor om det öppna brevet på torsdagens presskonferens vill han inte gå in i några detaljer.

– Jag vill inte lämna ytterligare kommentarer mer än att säga att det rumänska folket inte är rasister och att våra supportrar inte är rasister, säger han.

Det svenska laget har haft ett möte om eventuella händelser i morgon. Anser du att det är en orättvis bild som tecknats av Rumänien?

– Orättvis... Jag vill prata om fotboll.

Andersson: ”Hoppas på ordning och reda”

På presskonferensen dagen innan match fick även Janne Andersson frågan från rumänsk press om varför det svenska landslaget har pratat så mycket om rasism inför bortamatchen i Rumänien, varpå den svenske förbundskaptenen svarade att han bara svarar på de frågor han får. 

– Regelverket kring rasism är viktigt att veta om, sedan litar vi på att det rumänska förbundet och Uefa har koll på det här. Vi är beredda på att det kommer bli tryck och vi vet att många av våra spelare spelar sådana matcher varje vecka, säger Andersson under presskonferensen och fortsätter:

– Vi vill fokusera på att spela fotboll och hoppas att det ska vara ordning och reda runtomkring.

Även Andreas Granqvist pratade om ämnet. 

– Vi har fått information från våra säkerhetsansvariga och har koll på vad som gäller. Men jag ser fram emot matchen, det kommer att vara ett bra tryck på läktarna. 

I onsdags förklarande Janne Andersson att Sverige har en plan att agera om spelare i laget skulle utsättas för rasism.

– Om vi skulle märka att någon ger sig på våra spelare så kommer vi agera. Då är det vår lagkapten som ska påkalla det i första hand. Men märker spelarna något ska de säga till lagkaptenen, som ska framföra det till domaren. Sedan ta domaren och matchdelegaten ett beslut vad som ska hända, säger han.

LÄS MER: Stor guide: Så tar sig Sverige till EM 2020

 

Albin Ekdal är beredd på att ha en hel arena emot sig